News

Cutremur puternic la granița Grecia – Turcia. Bilanțul victimelor, în creștere. Peste 100 de oameni, scoși de sub ruine. Update

Cutremur puternic la granita Grecia  Turcia Bilantul victimelor in crestere Peste 100 de oameni scosi de sub ruine Update
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic s-a produs vineri, 30 octombrie, în Insulele Dodecaneze, Grecia, la granița cu Turcia. Seismul cu magnitudinea 7.0, a lovit la aproximativ 17 km (11 mile) de coasta provinciei de vest a Izmirului și a fost resimțit și la Atena și în insula Creta, precum și în Istanbul, potrivit Geological Survey (USGS).

UPDATE, 3 noiembrie, ora 12:00: Potrivit Autorității pentru Gestionarea Dezastrelor şi Urgenţelor (AFAD) din Turcia, bilanțul deceselor provocate de cutremurul produs vineri în vestul țării a ajuns la 100. De asemenea, 147 din cele 994 de persoane sunt internate în spital, în vreme ce echipele de salvare continuă operațiunile de căutare a altor victime, în special sub dărâmăturile a cinci clădiri din provincia Izmir.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 2 noiembrie, ora 13:00: Bilanţul total al deceselor provocate de cutremurul devastator produs vineri în regiunea Mării Egee a ajuns la 81. Totodată, potrivit Reuters, operațiunile de salvare au continuat și în cursul acestei zile, când au fost vizate 8 clădiri surpate din Izmir.

În plus, Agenția turcă pentru gestionarea catastrofelor (AFAD) anunță că au fost instalate peste 3.500 de corturi şi 13.000 de paturi de campanie pentru sinistrați. Din cele 962 de persoane rănite în urma seismului, peste 740 au fost externate din spitale.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 1 noiembrie, ora 10:21. Autoritățile din Turcia publicat un nou bilanț al victimelor seismului de vineri. Numărul deceselor a ajuns la 39, iar cel al răniților, la 885.

De asemenea, 103 persoane au fost scoase în viață din ruinele clădirilor puse la pământ de cutremur, a anunțat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, conform CNN.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 31 octombrie, ora 9:02. Bilanțul cutremurului care a afectat provinciile de pe coasta de vest a Turciei a ajuns la peste 26 de morți și mai bine de 800 de persoane rănite.

Seismul de 7 grade care a avut loc vineri în Grecia și care a afectat mai multe localități din Turcia, a fost urmat de mai multe replici importante. Una puternică s-a consemnat în jurul orei locale 6:30 (7.30 ora României), de magnitudine 5.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 21:36. Un oficial turc a precizat că 522 de persoane au fost rănite în cutremurul de astăzi. Seismul a avut 114 replici, iar operațiunile de salvare continuă în 17 clădiri afectate. Patru dintre acestea sunt complet dărâmate.

”Avem  1227 de echipaje de salvare la fața locului”, a declarat Murat Kurum – ministru turc.

Recep Tayyip Erdogn, președintele Turciei, i-a mulțumit premierului Greciei pentru mesajul trimis astăzi și a anunțat că cele 2 țări sunt solidare în aceste vremuri dificile. Înainte de tragedia din Izmir, Turcia și Grecia au fost într-o stare de conflict pe tot parcursul anului 2020.

”Turcia este mereu pregătită să ofere Greciei un ajutor pentru a-și vindeca rănile. Cele 2 țări arată că solidaritatea în vremurile dificile este mai importantă decât multe lucruri din viață”, a scris pe twitter președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.


UPDATE ora 20:45. Bilanțul tragediei din Izmir a ajuns la 12 morți. Alte 5 persoane se află în operație la această oră, iar 8 oameni sunt la Terapie Intensivă, a precizat Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.


UPDATE ora 19:23. Cel puțin 12 persoane au murit și 419 sunt dispărute. Operațiunile de salvare continuă. Sunt 17 clădiri dărâmate.


UPDATE ora 18:30. Grecia a anunţat că doi adolescenţi au fost găsiţi fără suflare după ce un perete s-a prăbuşit peste ei, pe insula Samos. Astfel, bilanţul morţilor se ridică la 8.

UPDATE ora 17:40. Bilanțul deceselor confirmate în Izmir a urcat la șase, conform Autorității turce pentru gestionarea dezastrelor și urgențelor (AFAD).

Numărul răniților din țară este de cel puțin 202. Operațiunile de salvare continuă, dar echipele de căutare trebuie să se lupte cu inundațiile în unele zone, inclusiv în orașele de coastă Cesme și Seferihisar.


UPDATE ora 17:30. Un nou cutremur cu magnitudinea 5,2 a avut loc în Insulele Dodecaneze, de data aceasta la o adâncime de 5 kilometri.

Cela mai apropiate orașe de epicentrul cutremurului: Néon Karlovásion, Grecia – 8 kilometri și Karabağlar, Turcia – 70 de kilometri.


UPDATE ora 17:10. Franța și Israel oferă sprijin Turciei. Franța, prin vocea ministrului de Interne, și-a pus resursele la dispoziția Turciei și Greciei, afectate de seism. Iar ministrul israelian al Apărării a declarat că țara sa este gata să trimită trupe care să ajute în eforturile de căutare și salvare din Turcia.


UPDATE ora 16:05. Cel puțin patru persoane au murit în urma cutremurului, a declarat ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, pe Twitter. În total, 120 de cetățeni turci au fost afectați de dezastru, a adăugat el.

Cel puțin patru persoane au fost rănite pe insula greacă Samos în urma cutremurului.

Nikos Stefanis, președintele Spitalului Samos, a declarat că toate cele patru persoane au răni minore. El precizat că au existat pagube la clădiri pe întreaga insulă, cele mai grave fiind suferite în zona Karlovasi, în nord-vestul Samosului.

Viceprimarul din Samos, Giorgos Dionisiou, a declarat presei grecești că majoritatea clădirilor prăbușite erau vechi.

Serviciul Grec de Pompieri a anunțat că până acum au fost raportate doar pagube materiale și nu există persoane prinse sub dărâmături.

Oamenilor din Samos li s-a spus de către autoritățile elene să stea departe de zonele de coastă ale insulei. Locuitorii au fost rugați să-și evacueze casele pentru următoarele 48 de ore din motive de precauție.

UPDATE ora 15:59. Cutremurul a provocat pagube și pe insula greacă Samos din Marea Egee, scrie CNN.

Institutul de Geodinamică din Grecia a anunțat că epicentrul cutremurului se află în mare, la 19 km nord de insulă, la o adâncime de 2 km de la suprafață. Cutremurul a fost resimțit și la Atena.

Între timp bilanțul clădirilor prăbușite avariate din Izmir este de cel puțin 20, a declarat primarul Tunc Soyer pentru CNN Turk Potrivit acestuia, a spus că nu au fost raportate victime până acum.


UPDATE ora 15:40. Președintele Recep Tayyip Erdogan a transmis un mesaj de solidaritate concetățenilor afectați de cutremurul devastator pe care îi asigură de tot sprijinul său și al autorităților statului turc.

“Transmiteți tuturor cetățenilor noștri afectați de #cutremurul din Izmir. Cu toate mijloacele statului nostru, suntem alături de cetățenii noștri afectați de cutremur. Am luat măsuri pentru a începe lucrările necesare în regiune împreună cu toate instituțiile și miniștrii implicați”, a scris Erdogan pe Twitter.


UPDATE ora 15:08. Oficialii turci au declarat că nu există încă informații despre victime, dar șase clădiri s-au prăbușit în orașul Izmir.

Mass-media turcă a arătat resturi ale unei clădiri cu mai multe etaje din centrul Izmirului, iar salvatorii se cățărau pe dărâmături pentru a ajunge la eventualii supraviețuitori. În mai multe locuri din oraș a fost văzut fum, relateaza Al Jazeera.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat apa înaintând pe străzile din Izmir din cauza unui val cauzat de cutremur.

„Până în prezent, am primit informații despre șase clădiri prăbușite” în provincia Izmir, care include orașul, a declarat ministrul turc de interne Suleyman Soylu pe Twitter, după ce ministrul mediului, Murat Kurum, declarase că are informații despre cinci clădiri prăbușite. „Unii dintre concetățenii noștri sunt blocați sub dărâmături”, a spus el.


Știrea inițială/ Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), acesta a avut o magnitudine de 6,9 pe scara Richter și 30 de kilometri adâncime.

De asemenea, a fost resimțit în apropierea următoarelor orașe: 98km SV de Karabaglar, 102km SV de Izmir, 123km V de Aydin, 135km SV de Manisa, 228km V de Merkezefendi, 232km V de Denizli, 243km E de Athena, 250km E de Piraeus, 253km SV de Balikesir, 281km SV de Usak.

Dodecanezul, sau Arhipelagul Dodecanez, este un grup de insule situat în Marea Egee. Acesta face parte din Arhipelagul insulelor Sporade care aparține Greciei.

Cutremur puternic la granița Grecia – Turcia. A fost resimțit inclusiv în Atena

În ziua de 30 Octombrie 2020, la ora 13:51:24 (ora locală a României), s-a produs în DODECANESE ISLANDS, GREECE un cutremur puternic cu magnitudinea ml 6,9, la adâncimea de 30km. 

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 98km SV de Karabaglar, 102km SV de Izmir, 123km V de Aydin, 135km SV de Manisa, 228km V de Merkezefendi, 232km V de Denizli, 243km E de Athens, 250km E de Piraeus, 253km SV de Balikesir, 281km SV de Usak”, informează Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Din primele informații, cupola bisericii și două clădiri nelocuite din Vathi, Samos s-au prăbușit. Ulterior, autoritățile au emis o alertă de tsunami în zonă, iar locuitorii au primit mesaje de atenționare pe dispozitivele mobile.

Cu câteva ore în urmă s-a produs un seism de 2,2 pe Richter

Cutremurul a fost precedat de un alt seism, cu o magnitudine de doar 2,2 grade pe scara Richter, resimțit în apropierea următoarelor orașe: 237 km SE de Aydın, Turcia și 42 km SE de Lárdos Grecia. Acesta s-a produs, potrivit seismologilor eleni, la o adâncime de 18 kilometri.

Cutremurul este mai aproape de Turcia decât de Grecia, dar probabil efectul a fost către zona de Est față de epicentru. Intensitatea raportată de EMSC este de 5 grade, o intensitate destul de mică.

Trebuie văzut în funcție de fiecare locație de unde se raportează informația către populație. Zona respectivă este recunoscută ca zonă seismică. S-au produs acolo și alte cutremure de mărimea asta, este zonă seismică activă”, a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP.

ADVERTISEMENT