News

ULTIMA ORĂ! Cutremur vineri dimineaţă, în Buzău! Ce magnitudine a avut seismul

cutremur in romania. sursa foto: antena1.ro

Un cutremur a avut loc în această dimineaţă, în Buzău, la ora 7.57, la o adâncime de 150 de kilometri. Seismul a a ajuns până la o magnitudine însemnată, de 3,6 grade pe scara Richter. Conform specialiştilor de la Insitutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a înregistrat în Buzău, în apropiere de oraşele Nehoiu (25km), Covasna (33km), Întorsura Buzăului (41km), Târgu Secuiesc (47km) şi Slănic-Moldova (59km).

Cutremur de 3,6 grade pe scara Richter în Buzău

Cel mai mare cutremur din ultima perioadă a avut loc în toamna anului trecut şi a avut o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter. Nu e singurul seism care a avut loc în ultima săptămână. Astfel, și litoralul românesc s-a cutremurat în urmă cu doar câteva zile! Un seism de suprafaţă s-a produs marţi, 18 iunie, în jurul orei 15.19 în Marea Neagră, la o adâncime de 4 kilometri. Cutremurul a avut loc la doar 53 de kilometri de Constanţa, 56 de kilometri de Techirghiol, 58 de kilometri de Năvodari şi 61 de kilometri de Mangalia.

Chestionat despre riscul producerii unui seism mare, similar celui din 1977, directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu spunea că astfel de evenimente se produc, de regulă la intervale de 36-37 de ani. “Acest cutremur (cel din 1977 = n.r) pentru noi este un reper pentru viitorul mare cutremur… Avem niște date. Cutremure de tip 4 martie 1977 avem odată la 36- 37 de ani fără comentarii. Este vorba de 300 de ani.

Cutremur de 3,6 grade pe scara Richter în Buzău. Cutremur
În ultima perioadă au mai avut loc și alte cutremure în România. Sursa foto – facebook

Când vine un nou cutremur mare

Iar cel de tip 2 cum este 1802 sau 1940 sunt la 64 de ani sau 102 ani. Și dacă va dau istoric așa datele când cutremurul din 4 martie și cel foarte adânc iese 102 ani. Este un joc de cifre. Dacă luăm ’77, ’86 nu e un cutremur care merită să fie discutat, e un cutremur obișnuit. Dacă ar fi să luăm 37 de ani nu iese deoarece acum suntem deja…

E clar că urmează un cutremur de foarte mare adâncime. Nu știu la ce adâncime, cei care vor fi atunci vor vedea. Un mare avantaj pentru România sunt cutremurele de mare adancime”, a mai precizat directorul onorific al INFP”, a spus Gheorghe Mărmureanu

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri