News

ULTIMA ORĂ! Guvernul, vot negativ! Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță, de acum

04.08.2019 | 16:42
ULTIMA ORA Guvernul vot negativ Ce se intampla cu voucherele de vacanta de acum

Vești proaste pentru românii care nu doresc să beneficieze de voucherele de vacanță anunțate cu surle și trâmbițe pentru această vară. Mai concet, Guvernul a dat aviz negativ propunerii legislative conform căreia angajatorul trebuia să achite în bani sau în tichete de masă contravaloarea acestor vouchere, în cazul neutilizării lor.

Proiectul voucherelor de vacanță a ajuns la Senat

Ca urmare a acestei situații, proiectul respectiv va fi supus dezbaterii în Senat, Guvernul explicând că, „dacă în schimbul voucherelor de vacanţă neutilizate angajatorul ar acorda contravaloarea acestora în bani, suma respectivă reprezintă indemnizaţie de vacanţă care se încadrează, conform Codului fiscal, în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, iar tratamentul fiscal aplicabil este cel propriu veniturilor din salarii, respectiv angajatul datorează impozit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, iar angajatorul datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă”.

Totodată, printre argumentele invocate în susținerea deciziei de a acorda vot negativ acestei propuneri legislative, Guvernul susține că nu toate instituțiile au posibilitatea de a oferi angajaților tichete de masă, ceea ce înseamnă că „s-ar produce o discriminare atât între salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice faţă de cei din mediul privat, cât şi între angajaţii unităţilor din mediul privat, având în vedere că acordarea tichetelor de masă nu este obligatorie, ci este la alegerea angajatorilor. Astfel, întrucât acordarea tichetelor de masă nu este obligatorie, există situaţii în care angajatorii acordă vouchere de vacanţă, dar nu acordă tichete de masă”, , după cum se arată în nota trimisă la Senat.

Vouchere de vacanță. Sursa foto: a1.ro
Vouchere de vacanță. Sursa foto: a1.ro

Ce riscă românii care fac bișniță cu voucherele de vacanță

Voucherele de vacanță au intrat în categoria obiectelor cu care românii fac bișniță pe site-urile de vânzări. Prețurile la care se vând tichetele sunt cu până la cu 400 de lei mai mici decât valoarea lor firească. Potrivit legislației în vigoare, toți angajații de la stat primesc vouchere de vacanță în valoare de 1450 lei, care pot fi utilizate numai în baza actului de identitate.

Voucherele nu sunt transmisibile, putând fi folosite doar de către titularul direct, astfel că legea prevede și o serie de sancțiuni usturătoare pentru cei care încearcă să le comercializeze. Mai exact, amenda pentru vânzarea acestora poate ajunge până la 26.600 de lei, iar orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi sancționată cu 13.300 de lei.