ULTIMA ORĂ! Se amână BREXIT! Mesajul transmis de Theresa May președintelui Consiliului European, Donald Tusk

Dan Stancu   
în HotNews
20/03/2019, 15:08
ULTIMA ORĂ! Se amână BREXIT! Mesajul transmis de Theresa May președintelui Consiliului European, Donald Tusk GALERIE FOTO

Marea Britanie nu vrea să iasă din Uniunea Europeană până la vară. Premierul britanic, Theresa May, solicită amânarea Brexit, într-o scrisoare trimisă astăzi președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

ULTIMA ORĂ! Se amână BREXIT! UE confirmă primirea scrisorii

„I-am scris în această dimineaţă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit doreşte o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red.) până la 30 iunie”, a declarat Theresa May. La scurt timp, un oficial european a confirmat primirea scrisorii trimise de premierul britanic.

Retragerea Marii Britanii din UE era programată pentru 29 martie, dar imposibilitatea ajungerii la un acord în Parlamentul de la Londra amână acum Brexit. Liderii europeni vor lua o decizie în acest sens la summitul european din 21-22 martie.

Marea Britanie cere amânarea Brexit până în vară
Marea Britanie cere amânarea Brexit până în vară

Premierul britanic este sceptic

Parlamentarii britanici nu au reușit să ajungă la un acord în privința Brexitului, în ciuda faptului că Theresa May i-a avertizat că, în aceste condiții, „nu vom părăsi UE pentru luni bune de acum încolo, dacă o vom mai face vreodată”. Premierul britanic luase deja în calcul o amânare a Brexit până în vară: „Nu e un deznodământ ideal. Am fi putut și ar fi trebuit să părăsim UE pe 29 martie. Dar este o soluție pe care britanicii ar accepta-o dacă duce la Brexit”.

„Consiliului European îi revine să analizeze o astfel de solicitare, acordând prioritate necesităţii garantării funcţionării instituţiilor UE şi ţinând cont de motivele şi durata unei eventuale amânări”, au anunțat, recent, oficialii de la Bruxelles.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că blocul comunitar a făcut tot posibilul pentru a mulțumi Marea Britanie. „Nu vor fi renegocieri, nici negocieri noi, fără noi garanţii faţă de cele pe care le-am oferit deja. Noi am ascultat intens cererile Marii Britanii, nu pot apărea altele noi”, a spus Jean-Claude  Juncker.

Închide ×