News

ULTIMA ORĂ! Se schimbă bonurile de masă! Ce se întâmplă cu tichetele

21.08.2019 | 21:44
Bugetarii vor beneficia de mai multe bonuri de masă, însă doar o anumită categorie poate primi. Sursa foto: Facebook

Se schimbă bonurile de masă! Astfel, toți angajații care primesc aceste tichete vor observa că din luna noiembrie valoarea lor va fi una mai mare. Autoritățile au luat această decizie după ce ministerul Muncii a analizat situația financiară. Astfel, conform noii legi, valoarea maximă a tichetelor de masă pentru toamna lui 2019 ajunge la 15.18 lei. Practic, pentru al doilea semestru al anului 2019, începând cu luna octombrie, valoarea nominală a unui tichet de masă nu are voie să depășească acest cuantum de 15,18 lei.

Se schimbă bonurile de masă!

În plus, valoarea nominala stabilită la art. 1, se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2020 respectiv, februarie 2020 și martie 2020. Practic, legislația prevede că angajații pot folosi, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care au fost prezenți la lucru. Atenție, rămâne valabilă aceeași lege conform căreia tichetele de masă pe suport hârtie și pe suport electronic pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare.

Mai exact, tichetele de masă pe suport hârtie pot fi utilizate în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine- restaurant, bufete, cu care unitățile emitente detichete de masă pe suport hârtie au contractat prestarea serviciilor respective. În ceea ce privește tichetele pe suport electronic acestea pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant și bufete.

Se schimbă bonurile de masă! Bonuri de masă
Crește valoarea bonurilor de masă. Sursa foto – facebook

Ce se întâmplă cu tichetele

Un singur lucru trebuie să respecte toate aceste unități. Să aibă încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitățile emitente de tichete de masă pe suport electronic. În plus de asta trebuie să permită utilizarea, în mod exclusiv, în scopul folosirii alocației individuale de hrană. De remarcat că cei mai mulți angajatori care acordă aceste tichete preferă să o facă la valoarea maximală, pentru că acestea sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale (șomaj, sănătate).

Între timp mai mulți parlamentari vor ca valoarea tichetului să crească până la 20 de lei. “Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Valoarea tichetului de masă este printre cele mai mici din Europa. Dacă în România valoarea este aproximativ 3,21 euro, în Spania este 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franţa este 11,04 euro, în Grecia este de 6 euro, iar în Portugalia este de 7,63 euro”, susţineau iniţiatorii.