News

Ultima speranță a lui Putin pentru un triumf în Ucraina: o victorie a republicanilor trumpiști. “Niciun cent nu va mai merge către război”

Într-o perioadă în care războiul din Ucraina pare să se fi mutat mult în spatele liniilor frontului, Putin speră că o victorie a republicanilor va stopa sprijinul pentru Kiev
08.11.2022 | 10:03
Ultima speranta a lui Putin pentru un triumf in Ucraina o victorie a republicanilor trumpisti Niciun cent nu va mai merge catre razboi
Mizele lui Vladimir Putin în alegerile parțiale din 8 noiembrie. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rezultatul alegerilor parțiale din Statele Unite ar putea avea un efect direct asupra războiului din Ucraina, speranța Moscovei fiind că o victorie a republicanilor ce le-ar putea asigura majorități în ambele camere ale Congresului SUA ar putea duce la oprirea ajutorului militar pentru Kiev.

Ultima speranță a lui Vladimir Putin

Dacă începând cu luna septembrie armata rusă a suferit o serie de înfrângeri pe frontul din Ucraina, atât în sud, cât și, mult mai spectaculos, în nord-est, în ultimele săptămâni rușii par să fi reușit să stabilizeze cumva linia frontului. În acest context, analiștii militari sunt de părere că ultimele zile și săptămâni am putut observa cum lupta dintre Kiev și Moscova se duce departe de linia frontului, dovadă campania Rusiei de a distruge rețelele de energie electrică din Ucraina și încercarea eșuată de a sabota acordul pentru cereale (unde s-a întors după ce Turcia a anunțat că acordul rămâne în picioare și fără participarea Rusiei).

ADVERTISEMENT

„Faptul că linia frontului a rămas neschimbată în ultima perioadă maschează faptul că ambele tabere sunt implicate într-o luptă intensă pentru a determina rezultatul bătăliei prin eforturi îndreptate mult în spatele liniilor. Ele duc războaie strategice politice/logistice, al căror rezultat va determina în final rezultatul războiului”, este de părere profesorul de studii militare Phillips O. Brien, care susține că planul rușilor are trei elemente distincte, printre ele atacul asupra rețelei de energie din Ucraina și sabotarea acordului pentru cereale.

„Mult mai importantă este speranța Rusiei că alegerile parțiale din SUA vor aduce controlul republican atât la Camera Reprezentanților, cât și la Senat. O astfel de victorie, dar un partid dominat încă de nucleul său trumpist, ar oferi o speranță reală pentru o eventuală reducere a sprijinului american pentru Ucraina”, a notat acesta, subliniind faptul că totuși nu există o poziție unită în rândul republicanilor pe această temă.

ADVERTISEMENT

„Sub controlul republicanilor, niciun cent nu va mai merge către Ucraina”, a declarat la un miting electoral Marjorie Taylor Greene, o reprezentantă republicană, susținătoare înfocată a lui Donald Trump. Şi liderul republicanilor din Congres și probabil viitorul speaker al Camerei Reprezentanților, poziție din care va controla viitoarele alocări de fonduri, Kevin McCarthy a declarat la începutul lunii trecute că nu va mai exista un „cec în alb” pentru Ucraina după alegeri.

„Cred că oamenii se vor găsi într-o recesiune și nu vor mai oferi Ucrainei un alt cec în alb. Pur și simplu nu vor mai face asta. Nu mai putem da astfel de cecuri pe gratis”, a susținut acesta, susținând că deși „Ucraina rămâne importantă”, Statele Unite trebuie să se concentreze atât pe problemele domestice, cât și pe ascensiunea Chinei.

ADVERTISEMENT

Vor bloca republicanii sprijinul pentru Ucraina?

Deși marea majoritate a sondajelor par a indica o viitoare majoritate republicană cel puțin la Camera Reprezentanților, analiștii politici sunt de părere că nu este sigur că aceștia vor bloca totuși ajutorul militar pe care Statele Unite îl oferă Ucrainei. Chiar McCarthy a dat înapoi de la declarațiile făcute după ce democrații au început să vorbească despre „republicanii lui Putin”, susținând că își dorește în primul rând un mai bun control asupra modului în care este cheltuit banul public.

Comentatorii politici susțin că în Partidul Republican, un partid care tradițional a susținut intervențiile în forță în politica externă, un rol tot mai important îl joacă curentul trumpist, așteptat să se întărească după aceste alegeri, și cel libertarian, ambele facțiuni susținând o retragere a SUA din probleme internaționale. De altfel, în luna mai, atunci când Congresul a votat un ajutor militar pentru Kiev în valoare de 40 de miliarde de dolari, singurele voturi împotriva au venit din rândul republicanilor, fiind vorba  doar de 57 de congresmeni și 11 senatori.

ADVERTISEMENT

„Republicanii vor fi împărțiți între aripa neo-reaganistă și cea trumpistă. Ambele vor ataca administrația Biden și o vor împinge să fie mai dură cu China și Iranul. De asemenea, ambele aripi vor face presiuni pentru o mai mare împărțire a poverii (adică a cheltuielilor pentru apărare) de către aliații SUA. Neo-reaganii vor îndemna la o poziție mai agresivă împotriva lui Putin, în timp ce trumpiștii vor pleda fie pentru retragerea sprijinului acordat Ucrainei, fie, în cazuri extreme, vor susține că acomodarea cu Rusia este în interesul național al SUA. Poziția lor se va asemăna cu poziția “izolaționistă” de indiferență față de ascensiunea lui Hitler la sfârșitul anilor 1930.

Democrații și republicanii neo-reaganieni vor sprijini, în general, Ucraina. Democrații s-ar putea diviza, câțiva democrați de stânga dură adoptând poziții similare cu cele ale republicanilor care doresc să distanțeze SUA de Ucraina. Dar aceștia vor fi puțini la număr. Republicanii care se opun continuării ajutorului acordat Ucrainei vor fi mai numeroși. Dar este puțin probabil ca Congresul să le urmeze exemplul.

Apelurile pentru negocieri în termenii lui Putin, ceea ce înseamnă că SUA ar trebui să forțeze Ucraina să renunțe la teritorii în favoarea Rusiei, vor crește, dar este puțin probabil să prevaleze atâta timp cât Putin continuă să ceară toate roadele unei victorii asupra Ucrainei pe care nu a obținut-o și pe care s-ar putea să nu o obțină niciodată. Pe scurt, sprijinul SUA pentru Ucraina va continua pe măsură ce atrocitățile rusești vor continua și ucrainenii vor continua să reziste eficient”, este de părere Daniel Fried, de la think-tank-ul Atlantic Council.

Sprijin masiv pentru Ucraina în rândul americanilor

De altfel, această diviziune în rândul republicanilor este evidentă, cu mai mulți veterani republicani anunțând deschis nu doar că Statele Unite trebuie să ajute în continuare Kievul, dar și că acest sprijin ar trebui să devină mult mai consistent, incluzând și avioane de vânătoare F-16. Printre aceștia se numără actualul lider al republicanilor de la Cameră, Mitch McConnell, care zilele trecute a cerut administrației Biden să majoreze ajutorul acordat Ucrainei, sau senatorul Lindsey Graham, care a criticat lentoarea cu care administrația Biden a ajutat militar Kievul încă de la început războiului.

De altfel, McConnel a cerut ca administrația Biden să ofere Ucrainei atât ATACMS, rachetele pentru sistemele HIMARS cu rază de acțiune de peste 300 de kilometri, cât și tancuri sau sisteme anti-aeriene performante. „Ucrainenii au nevoie de mai multe arme decât cele pe care le oferim acum. Trebuie să înceapă să le primească mai repede și au nevoie, de asemenea, de noi capacități, cum ar fi ATACMS cu rază lungă de acțiune, drone mai mari și tancuri”, a declarat McConnell. „Există câteva voci de dreapta care par să se opună războiului, dar marea majoritate dintre noi, printre care mă număr cu siguranță și eu, considerăm că înfrângerea rușilor în Ucraina este prioritară”, a declarat congresmenul american pentru Defence News.

Mai mult, analiștii susțin că sprijinul acordat Ucrainei s-a bucurat de susținerea largă atât a ambelor partide dar, și mai important, publicul american susține în continuare lupta Kievului împotriva invaziei ordonate de către Vladimir Putin. Un sondaj Reuters/Ipsos realizat la începutul lunii octombrie a arătat că 73% dintre americani consideră că Statele Unite ar trebui să mențină sprijinul pentru Ucraina. Între timp, 66% dintre respondenți au declarat că Washingtonul ar trebui să continue în mod specific să furnizeze arme Ucrainei, față de 51% într-un sondaj similar realizat cu două luni mai devreme. La fel, cel mai recent sondaj al Universității din Maryland a ajuns la concluzii similare.

„Opinia publică americană cu privire la Ucraina este remarcabil de bi-partizană și durabilă, 73% dintre americani fiind de acord, într-un sondaj recent Reuters/Ipsos, că SUA ar trebui să continue să sprijine Ucraina, în ciuda atacurilor cu săbii nucleare ale Rusiei. Două treimi dintre americani declară că urmăresc îndeaproape războiul, ceea ce este deosebit de notabil, în condițiile în care acoperirea a scăzut, iar reportajele au trecut de la poveștile captivante de interes uman la concentrarea pe dinamica militară importantă.

Aceste cifre implică faptul că consensul în jurul Ucrainei s-a menținut pe tot parcursul politizării de rutină a unui ciclu electoral. Indiferent de rezultatele de la mijlocul mandatului, mă aștept, prin urmare, ca majoritatea politicienilor americani de peste granițe să reflecte sentimentul public al alegătorilor lor, care înțeleg corect miza morală a violenței brutale a Rusiei împotriva ucrainenilor”, este de părere Kristina Hook, profesor la Kennesaw State University, într-o declarație pentru Atlantic Council.

Cu toate acestea, un efort de subminare sprijinului SUA împotriva invaziei rusești este în curs de desfășurare în rândurile republicanilor, condus simultan de fostul președinte și de polemistul Tucker Carlson de la Fox News, ale cărui monologuri sunt repetate cu regularitate de canalele de televiziune rusești, precum și de experți.

Riscurile nu au dispărut complet

„Sprijinul pentru Ucraina este una dintre puținele probleme care a reușit să rămână în mare parte bi-partizană în Statele Unite. Indiferent de alegerile de la jumătatea mandatului, publicul american este în continuare în mod covârșitor în favoarea continuării ajutorului acordat Ucrainei. De asemenea, este probabil ca majoritatea membrilor Congresului să rămână în favoarea continuării ajutorului acordat Ucrainei, indiferent de rezultatul de la 8 noiembrie”, este de părere și Doug Klain, cercetător la Atlantic Council, care însă atrage atenția că apariția a tot mai multe voci din ambele partide care cer o schimbare a politicii Washingtonului arată că riscurile pentru Ucraina rămân prezente.

Aceeași viziune o are și Suriya Evans-Pritchard, și ea cercetătoare la Atlantic Council, care subliniază că ucrainenii au învățat pe pielea lor ce a însemnat pierderea sprijinului american în timpul mandatului lui Trump.

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a învățat pe pielea lui în 2019 cât de mult poate afecta politica internă a SUA realitatea ucraineană. Are dreptate să se îngrijoreze cu privire la sondajele de săptămâna viitoare. Este imposibil de prezis dacă GOP va da curs sau nu amenințărilor sale de a reduce ajutorul pentru Ucraina, dar este cu siguranță o posibilitate reală.

Acesta a fost planul lui Putin de la bun început. El a urmărit să provoace o criză energetică care să ducă la creșterea inflației și, astfel, să declanșeze nemulțumirea populară care să ducă la căderea guvernelor și a liderilor care i se opun lui și războiului său din Ucraina. Dacă republicanii vor prelua conducerea Camerei și vor proceda la tăierea sau reducerea sprijinului SUA pentru Ucraina, vor acționa în interesul lui Putin. Să sperăm că amenințările de a face acest lucru sunt o postură de campanie și nimic mai mult”, a explicat aceasta.

Potrivit celor de la BBC, ajutorul oferit până acum de Statele Unite în sprijinul Ucrainei, dar și al statelor NATO din Europa Centrală și de Est, se ridică la nu mai puțin de 52 de miliarde de dolari, dublu față de totalul oferit de restul țărilor.

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat pentru publicația britanică că semnalele pe care le-a primit din partea oficialilor americani arată că nu va exista o reducere a asistenței americane, indiferent de rezultatul alegerilor din 8 noiembrie. „Am primit o mulțime de semnale că nu contează cine va conduce… sprijinul bi-partizan pentru Ucraina va continua. Eu cred în asta”, a spus acesta.

În ciuda încrederii pe care o arată oficialii ucraineni, analiștii militari susțin că fără ajutorul oferit de Pentagon forțele ucrainene nu ar fi reușit să oprească invazia rușilor, și subliniază că elementul determinant în a asigura susținerea continuă a Kievului în lupta împotriva rușilor o reprezintă victoriile pe câmpul de luptă.

ADVERTISEMENT
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de...
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de sportiv român care vă trece prin minte?”. 60 au oferit același răspuns
Scenariile pentru un Guvern pro-european după votul de duminică. PNL, prin Rareș Bogdan,...
Scenariile pentru un Guvern pro-european după votul de duminică. PNL, prin Rareș Bogdan, exclude o guvernare cu USR
În ziua votului, Tudor Chirilă a vorbit despre haosul din România și magiunul...
În ziua votului, Tudor Chirilă a vorbit despre haosul din România și magiunul de Topoloveni: „Americii și marilor puteri le-ar conveni”
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a...
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a primit
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist...
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist al gazdelor s-a prăbușit pe gazon! Fotbaliștii au făcut zid viu în jurul fotbalistului inconștient! Meciul a fost suspendat!
Zodia căreia i s-ar putea schimba viața în decembrie! Mihai Voropchievici a făcut...
Zodia căreia i s-ar putea schimba viața în decembrie! Mihai Voropchievici a făcut un anunț neașteptat! Cine sunt NOROCOȘII zodiacului
Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican, un altfel de 1 decembrie, chiar...
Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican, un altfel de 1 decembrie, chiar în ziua de votare. „Nu-mi place deloc când se caută vinovați”. Exclusiv
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare...
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare zodie
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR...
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR la alegerile parlamentare. Foto exclusiv
Cine sunt oamenii POT care intră în Parlament. Traseiștii politici, candidații soț și...
Cine sunt oamenii POT care intră în Parlament. Traseiștii politici, candidații soț și soție și un fost securist, dovedit de CNSAS
Rezultate Exit-Poll, ora 21:00. Parlamentare 2024. Cine sunt câștigătorii
Rezultate Exit-Poll, ora 21:00. Parlamentare 2024. Cine sunt câștigătorii
ȘOC! Nepoata lui Silviu Prigoană, dezvăluiri BOMBĂ despre căsnicia unchiului său cu Adriana...
ȘOC! Nepoata lui Silviu Prigoană, dezvăluiri BOMBĂ despre căsnicia unchiului său cu Adriana Bahmuțeanu: 'NU pot decât...'
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu...
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu arată o schimbare a ordinii, rezultatul votării nu va putea fi pus la îndoială
ADIO, BANCOMATE! Băncile care renunță la ATM-uri
ADIO, BANCOMATE! Băncile care renunță la ATM-uri
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României....
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României. Călin Georgescu a dezvăluit ce va face soția sa
Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan....
Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan. Cel mai prost rezultat din ultimii 20 de ani
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că...
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că pleacă goale