News

Ultima țară care și-a distrus stocurile declarate de arme chimice. Statele care mai folosesc clandestin astfel de arme

SUA este ultima țară care și-a distrus stocurile declarate de arme chimice. Mai exista state care încă le folosesc clandestin
12.07.2023 | 17:55
Ultima tara care sia distrus stocurile declarate de arme chimice Statele care mai folosesc clandestin astfel de arme
SUA a devenit ultima țară care și-a distrus oficial armele chimice Sursa foto: Kenny Holston/The New York Times, hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

SUA a devenit ultima țară care și-a distrus stocurile declarate de arme chimice în conformitate cu Convenția privind armele chimice, un tratat internațional semnat de aproape 200 de națiuni care interzice deținerea, producția și utilizarea acestor arme pe câmpul de luptă.

Ultima țară care și-a distrus oficial stocul de arme chimice

Această etapă a fost realizată vineri la Bluegrass Chemical Agent-Destruction Pilot Plant din Kentucky. O ultimă rachetă a fost golită de agentul neurotoxic sarin, iar acest agent a fost apoi dezactivat și distrus chimic.

ADVERTISEMENT

Distrugerea acestei singure rachete înseamnă că “sută la sută din armele chimice declarate la nivel mondial au fost distruse”, a declarat Kingston Reif, adjunctul secretarului adjunct al apărării pentru reducerea amenințărilor și controlul armelor, care a supravegheat procesul, relatează NPR.

Cine deținea arme chimice?

Armele chimice au fost folosite în timpul Primului Război Mondial. Peste 1,3 milioane de soldați au fost expuși la arme chimice, iar 100.000 au murit în mod direct ca urmare a atacurilor chimice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, națiunile din întreaga lume și-au făcut provizii de arme chimice, în cazul în care acestea ar fi fost folosite din nou. Acestea nu au fost niciodată folosite pe câmpul de luptă, deși forțele naziste au folosit gaze otrăvitoare pentru a ucide milioane de oameni în lagărele de concentrare.

ADVERTISEMENT

În timpul Războiului Rece, SUA și Rusia au depozitat cantități mari de arme chimice. Până în 1990, SUA dețineau peste 30.000 de tone de agenți chimici, iar Rusia avea probabil cel puțin 40.000 de tone, potrivit lui David Koplow, profesor de drept la Universitatea Georgetown din Washington, DC.

În 1997, Senatul SUA a ratificat Convenția privind armele chimice. “Convenția cere altor națiuni să ne urmeze exemplul”, a declarat la acea vreme președintele de atunci Bill Clinton. SUA însă au sfârșit prin a fi ultima națiune care și-a eliminat stocul de arme chimice.

ADVERTISEMENT

De ce a durat atât de mult?

Armele în sine erau dificil de manevrat, spune Koplow. Ele conțineau substanțe chimice și explozibili mortali înghesuiți într-un proiectil de artilerie, o rachetă sau o bombă. Nu au fost proiectate pentru a fi demontate, iar multe dintre ele au fost fabricate cu zeci de ani în urmă, ceea ce le face fragile și nesigure.

Apoi, mai era procesul de eliminare în sine. Practica armatei era de a incinera acești agenți chimici – dar în unele locuri, localnicii s-au opus, temându-se de poluarea periculoasă, astfel încât a trebuit să fie dezvoltate tehnici complet noi. Gazul muștar (iperita), de exemplu, a fost descompus de bacterii, iar sarinul a fost dezactivat chimic înainte de a fi distrus.

ADVERTISEMENT

Dar nu asta e toată povestea. Koplow mai spune că programul a fost, de asemenea, afectat de subfinanțare și de un management deficitar. “Conducerea programului s-a schimbat în mod repetat și nu a fost niciodată luat în serios așa cum ar fi trebuit.”

Ce efecte a avut convenția privind armele chimice?

Există încă națiuni care au folosit în ultimii ani arme chimice produse în mod clandestin. În special, Siria a folosit clor și agenți neurotoxici în războiul său civil. Rusia a folosit unele substanțe chimice pentru încercări de asasinare țintite, iar liderul nord-coreean Kim Jong Un a folosit un agent neurotoxic pentru a-și ucide fratele vitreg.

Rusia a susținut că a distrus restul armelor sale chimice în 2017. Autoritățile britanice de aplicare a legii și instanțele de judecată au confirmat că Kremlinul a încălcat acest angajament, cel puțin, în atacurile din martie 2018 împotriva fostului ofițer KGB, Serghei Skripal, în orașul britanic Salisbury. Kremlinul a negat că ar fi comis o infracțiune.

Proeminentul activist rus de opoziție Aleksei Navalnîi, în orașul siberian Omsk, în august 2020, a fost otrăvit cu agentul neurotoxic “Novichok” dezvoltat de Rusia. El a supraviețuit. Kremlinul a negat responsabilitatea pentru tentativa de asasinat. Oficialii de la Moscova au negat că ar fi comis vreo infracțiune și au susținut că boala lui Navalnîi s-a datorat probabil la ceva ce a mâncat.

Rusia, acuzată că folosește arme chimice în Ucraina

Rusia este acuzată că a folosit o armă chimică în timpul bombardamentelor de artilerie de la Bahmut. Rapoartele privind o potențială utilizare a armelor chimice în război au apărut intermitent, dar, până acum, fără confirmare independentă. Cel mai mediatizat incident a avut loc în aprilie 2022, când trupele ucrainene care apărau oțelăria Azovstal din orașul asediat Mariupol au raportat utilizarea de către Rusia a unui gaz care provoca iritații ale mucoaselor, asfixiere și greață.

Oficialii ucraineni au reluat afirmația potrivit căreia artileria rusă a folosit arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol, iar artileriștii care au tras obuzele sunt responsabili de crime de război. Oficialii de la Moscova au afirmat ulterior că armata rusă respectă regulile războiului și că acuzațiile privind utilizarea armelor chimice în Mariupol reprezintă propagandă ucraineană sau NATO.

Fosforul alb chimic – un agent chimic cu principalele utilizări militare de producere a fumului și de declanșare a incendiilor, dar pe deplin capabil să ucidă persoane prin arsuri grave sau asfixiere – a fost folosit de ambele părți în război.

Lewisita, folosită la Bahmut

Colonelul Oleksii Dmitrașkivski,  un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ucrainene, a declarat în urmă cu o săptămână că, în urma unui atac de artilerie împotriva pozițiilor ucrainene din apropierea orașului Bahmut din Donbas, soldații au prezentat simptome precum greață, vărsături și, în câteva cazuri, pierderea cunoștinței.

“În timpul bombardamentelor de artilerie se folosește o substanță chimică numită lewisită (levizită n.r.)”, a declarat Dmitrașkivski într-un videoclip postat pe rețelele de socializare. Specialiștii ucraineni în război chimic încă evaluau dovezile, iar identificarea lewisitei ca armă chimică folosită era preliminară, a precizat Dmitrașkivski.

Declarația lui Dmitrașkivski a devenit rapid virală în mass-media ucraineană, dar afirmațiile nu fuseseră încă verificate în mod independent. Kyiv Post a vorbit cu un membru al forțelor de rezervă ucrainene care a declarat sub protecția anonimatului că nu a fost surprins că presupusul atac chimic a avut loc.

Echipele de apărare împotriva armelor chimice ale armatei ucrainene s-au antrenat continuu de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, iar Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au considerat întotdeauna că un atac chimic rusesc este o posibilitate reală, a spus el.

Ce este lewisita?

Folosită pentru prima dată în luptă în timpul Primului Război Mondial, lewisita este un compus chimic numit în mod obișnuit agent vezicant, deoarece provoacă vezicule pe piele și pe membranele mucoase la contact.

În forma sa pură apare ca un lichid uleios și incolor, dar atunci când este utilizat în arme, culoarea sa poate varia de la chihlimbar la negru. Singura sa utilizare este ca agent de război chimic, livrat de obicei prin obuze de artilerie sau, mai rar, prin bombe aeriene. Compusul nu are nicio altă utilizare medicală sau practică.

Tratamentul expunerii la lewisită constă în curățarea chimicalelor din organism cât mai repede posibil și administrarea de îngrijiri medicale în cadrul unui spital. În timpul Primului Război Mondial a fost inventat un antidot pentru lewisită, numit dimercaprol și cunoscut și sub numele de British Anti-Lewisite (BAL).

Antidotul BAL se administrează printr-o injecție intramusculară și, dacă este administrat în timp util, va reduce toxicitatea substanței chimice în organism. Antidotul nu va repara leziunile produse la nivelul pielii, ochilor sau căilor respiratorii, care ar necesita o altă intervenție medicală.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul...
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe...
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe Arena Naţională: Imbecili şi frustraţi cei care au huiduit!
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis:...
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis: „Facem eforturi”
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei...
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei doi. "E ușor să stai o viață întreagă cu picioarele desfăcute. Să găsești un prost și să torni copii"
Revine în televiziune. Toți ochii sunt pe vedetă
Revine în televiziune. Toți ochii sunt pe vedetă
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți...
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți bani a pierdut în carieră: „M-au vândut, exact asta au făcut”