Life

Ultima zi din viața lui Nichita Stănescu. Cine a fost marea sa dragoste: “Să știi că tu vei fi nevasta mea!”

Poetul Nichita Stănescu s-a stins din viață în urmă cu aproape patru decenii. Acesta a lăsat în urmă opere de excepție. Cine a fost marea sa dragoste.
28.07.2022 | 20:58
Ultima zi din viata lui Nichita Stanescu Cine a fost marea sa dragoste Sa stii ca tu vei fi nevasta mea
Ultima zi din viața lui Nichita Stănescu. Cine a fost marea sa dragoste: "Să știi că tu vei fi nevasta mea!". Sursa foto: colaj Fanatik / mondorama.ro
ADVERTISEMENT

Data de 13 decembrie este una tristă pentru lumea literară și culturală din România. În urmă cu aproape 39 de ani se stingea uriașul poet Nichita Stănescu.

Ziua de 13 decembrie 1983, ultima din viața lui Nichita Stănescu

Problemele grave de sănătate ale poetului au apărut în noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983. Atunci, Nichita Stănescu era transportat la Spitalul de Urgenţă Fundeni cu dureri puternice în zona ficatului.

ADVERTISEMENT

În zilele care au precedat tragedia, el fusese invitat la nunta unor prieteni. Avea să ajungă în Capitală, cu trenul, chiar în seara fatidică, cu câteva ore înainte să moară.

Diagnosticul oficial al medicilor preciza că un stop cardio-respirator a fost cauza morții poetului. Stănescu se lupta însă de mai mulți ani cu alcoolul, iar ficatul său era extrem de afectat.

ADVERTISEMENT

În legătură cu acest aspect, poetul Cezar Ivănescu, un prieten bun al lui Nichita, spunea: ”La autopsie s-a constatat că nu mai avea nici măcar o celulă de ficat. Și-l băuse pe tot”.

Se spune că Nichita Stănescu consuma câte două sticle de vodcă pe zi. Cu toate acestea, din mărturisirile prietenilor săi, nu era aproape niciodată beat.

ADVERTISEMENT

De remarcat că în seara decesului, Nichita Stănescu a mers pe picioarele sale pe coridoarele spitalului. Marele poet a încercat să rămână conștient până în ultima clipă, privind moartea în față, notează Ziarul Metrolpolis.

Nichita s-a stins la puțin timp după ora 2.00 noaptea.

Dora, marea dragoste a lui Nichita Stănescu

Pe lângă faptul că era un poet extrem de talentat, Nichita Stănescu era și un bărbat frumos. Era curtat de o mulțime de doamne și domnișoare.

ADVERTISEMENT

Ultima femeie care i-a fost alături, Dora, este cea care i-a dublat opera, ca intensitate și simț artistic.

”Chiar şi după patru decenii, povestea de dragoste dintre Dora şi Nichita rămâne una dintre cele mai frumoase şi emoționante”, îşi aminteşte Florin Iaru.

Dora Stănescu avea 22 de ani, iar Nichita împlinise 45 când s-au cunoscut, în 1978, în apartamentul-laborator, cu două camere, din Piata Amzei, al poetului. Tânăra era studentă la franceză, colegă cu Traian T. Cosovei, Florin Iaru, Ion Stratan, viitoarele vedete ale generației 80.

În cursul acestei săptămâni, fotograful Ioan Mihai Cochinescu a publicat, pe Facebook, o serie de fotografii de colecție, cu Dora Stănescu și Mirela Vasilescu, sora ei.

Cum s-au cunoscut cei doi: “Să știi că tu vei fi nevasta mea!”

În 1999, Dora Stănescu îi acorda un interviu Iuliei Arsintescu în care dezvăluia modul în care s-a cunoscut cu marele Nichita Stănescu.

”În momentul când am hotărât să rămânem împreună eram exact jumătatea lui. Eu am împlinit 22 de ani şi el 45. Singura dată când se putea, pe urmă nu s-ar mai fi potrivit”, povesteşte Dora Stănescu, a treia şi ultima soţie a lui Nichita Stănescu.

Cel mai important moment din debutul relației lor a avut loc în casa marelui poet. Povestea implică generația optzecistă de scriitori.

”Într-o zi ne-am dus mai mulţi la Nichita: noi doi, Iaru, Stratan… Dar probabil că Nichita uitase de întâlnirea cu Traian şi în nici un caz nu se aştepta la cinci oaspeţi. A apărut la uşă destul de încurcat, mi s-a părut că-l deranjam şi fata bine-crescută din mine s-a simţit tare stânjenită, adică, uite, deranjăm omul… “Intraţi odată!” ne-a zis. Au început să-şi citească poemele… A durat o după-amiază întreagă.

Când au terminat toţi, Nichita mi-a zis “Hai, citeşte şi tu”. “Eu nu scriu”, i-am spus. “Atunci de ce-ai venit?” s-a răstit el, speriindu-mă şi mai tare. În ziua aceea n-a vrut să mă creadă, nu înţelegea de ce ar veni cineva la el dacă nu scrie poezii.

Când să plecăm, Nichita a zis “M-aţi obosit şi acum mă lăsaţi singur?! Plecaţi pe rând, din sfert în sfert de oră. Şi ea – adică eu – pleacă ultima”. Au plecat pe rând şi, după ce a trecut şi ultimul sfert de oră, când să ies, Nichita s-a apucat să-mi dicteze un poem: “Mă uitam absent la nu ştiu ce / Desigur în spatele meu ningea / O fugă de iepuri lăsase urme pe câmp / Fără de arme fiind, Doamne, / cum am putut să stârnesc atâta groază!” M-a îngrozit şi pe mine, pentru că mi-a dictat poezia urlând.

Am mai stat, mai venise nişte lume şi, la un moment dat, s-a întors Iaru, care a zis că şi-a uitat poemele şi pe Dora. Multă vreme Nichita i-a purtat un fel de pică lui Florin pentru că s-a întors să mă ia de lângă el. Când am plecat, mi-a spus “Să ştii că tu o să fii nevasta mea!”, povestește Dora, ultima soție a lui Nichita Stănescu, conform Catchy.ro.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori