News

Ultimele arme chimice din lume. Unde se află și când vor fi distruse

Zeci de mii de tone de arme chimice, declarate la nivel mondial. Câte au fost distruse până acum și unde se află ultimele stocuri.
04.05.2023 | 18:43
Ultimele arme chimice din lume Unde se afla si cand vor fi distruse
72 118 tone de stocuri de arme chimice declarate de țări din întreaga lume au fost distruse din 1997 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Procesul de distrugere a zeci de mii de tone de arme chimice declarate la nivel mondial va fi finalizat ”în câteva săptămâni”, a anunțat Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Pentru a-și îndeplini obligațiile de distrugere, statele membre trebuie să prezinte declarații privind armele chimice, substanțele chimice, materialele și echipamentele existente, precum și instalațiile care ar putea fi folosite pentru producerea unor astfel de arme.

Peste 70.000 de tone de arme chimice, distruse de OIAC

 

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a declarat miercuri că procesul de distrugere a zeci de mii de tone de arme chimice declarate în întreaga lume va fi finalizat „în câteva săptămâni”. ”După 26 de ani, aceasta este o realizare majoră pentru organizație”, a declarat OIAC, care a fost înființată pentru a pune în aplicare Convenția privind interzicerea armelor chimice. Organizația a  primit și Premiul Nobel pentru Pace în 2013.

ADVERTISEMENT

”Mai mult de 70.000 de tone din cele mai periculoase substanțe din lume au fost distruse sub supravegherea OIAC”, a declarat directorul acesteia, Fernando Arias, în fața reporterilor la prezentarea unui nou laborator și centru tehnic în apropiere de Haga. Un mic rest de arme chimice stocate în Statele Unite va fi distrus ”în câteva săptămâni”, a adăugat el.

De la punerea în aplicare a Convenției privind interzicerea armelor chimice în 1997, OIAC a distrus 72 118 tone de stocuri declarate de țări din întreaga lume. Aceasta reprezintă echivalentul a 175 de avioane cargo grele. ”Au rămas aproximativ 127 de tone de arme declarate în două instalații” din Colorado și Kentucky, în SUA. ”După 26 de ani, aceasta este o realizare majoră pentru organizație”, a declarat OIAC.

ADVERTISEMENT

Organizația a avertizat că în lume există încă mii de stocuri de arme chimice abandonate, inclusiv rămășițe din timpul ocupației japoneze a Chinei înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Armele chimice care datează încă din timpul Primului Război Mondial rămân un pericol foarte real și astăzi.

1.400 de persoane, ucise de arme chimice în 2013 în Siria

Aceste arme cu gaz neurotoxic (gaz sarin) au fi fost cele care au ucis 1.400 de persoane în suburbia Ghouta din Damasc în august 2013. De atunci, regimul președintelui sirian Bashar al-Assad a fost de acord să adere la OIAC și să renunțe la toate armele chimice. Cu toate acestea, Siria este acuzată că a efectuat noi atacuri cu arme chimice. În special în 2018, în Douma, într-un atac cu clor.

ADVERTISEMENT

O armă chimică este un produs chimic folosit pentru a provoca moartea sau alte daune prin acțiunea sa toxică. Munițiile, dispozitivele și alte echipamente special concepute pentru a transforma în arme substanțe chimice toxice intră, de asemenea, sub incidența definiției armelor chimice.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei concepții răspândite, o armă chimică este o substanță chimică toxică conținută într-un vector de livrare, cum ar fi o bombă sau un proiectil de artilerie. Deși corectă din punct de vedere tehnic, o definiție bazată pe acest punct de vedere ar acoperi doar o mică parte din toate elementele pe care Convenția privind interzicerea armelor chimice le consideră „arme chimice”.

Conform Convenției, definiția armelor chimice include toate substanțele chimice toxice și precursorii acestora, cu excepția celor destinate unor scopuri care nu sunt interzise de Convenție – atât timp cât cantitățile implicate sunt în concordanță cu astfel de scopuri.

Toxine, toxine sintetice

În privința toxinelor, ele sunt, potrivit OIAC, substanțe chimice toxice produse de organismele vii. Ele sunt considerate arme chimice și biologice atunci când sunt utilizate cu încălcarea Convenției. Dezvoltarea, producerea și stocarea de toxine în scopuri ostile sunt interzise atât de Convenția privind interzicerea armelor chimice, cât și de Convenția privind interzicerea armelor biologice. Ambele impun statelor părți să distrugă armele cu toxine aflate în posesia lor.

Toxinele sunt reglementate de Convenția privind interzicerea armelor chimice, deoarece sunt arme chimice și corespund definițiilor prezentate mai sus (arme chimice, substanțe chimice toxice). Multe tipuri de toxine pot fi sintetizate în laborator fără a fi cultivate organismele care le produc în mod natural. În plus, unele sunt, de asemenea, substanțe chimice cu dublă utilizare, ceea ce înseamnă că, în temeiul Convenției, acestea pot fi produse în cantitățile necesare pentru activități legitime.

Scopul Convenției privind interzicerea armelor chimice este de a ”exclude complet posibilitatea utilizării armelor chimice”. În acest scop, Convenția asigură distrugerea tuturor stocurilor de arme chimice existente și stabilește un cadru (constând într-un set de obligații pentru statele părți și un sistem de verificare condus de Secretariatul tehnic) pentru a se asigura că armele chimice nu pot reapărea.

Armele chimice pot reapărea în mai multe moduri: prin programe de stat, prin acțiuni ale unor grupuri teroriste sau criminale sau prin indivizi izolați. Armele chimice pot fi produse prin exploatarea unor instalații chimice existente sau, la scară mai mică, în laboratoare construite special sau chiar în cadrul domestic. OIAC acționează în diverse moduri pentru a preveni apariția unor astfel de scenarii.