News

Ultimele clipe din viața lui Mihai Eminescu! Ce cuvinte ar fi rostit poetul înainte să moară

Ultimele clipe din viața lui Mihai Eminescu! Ce cuvinte a rostit poetul național înainte să moară. Acesta s-a născut pe 15 ianuarie 1850 şi s-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889
15.01.2022 | 12:33
Ultimele clipe din viata lui Mihai Eminescu Ce cuvinte ar fi rostit poetul inainte sa moara
Ultimele clipe din viața marelui poet Mihai Eminescu! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihai Eminescu a murit la vârsta de 39 de ani, pe un pat de spital. Ultimele clipe trăite de poetul național au fost grele și de-a lungul timpului au apărut mai multe variante despre cauzele care au dus la decesul acestuia. S-a vorbit despre schizofrenie, dar și despre sifilis sau chiar malpraxis.

Pentru că nu există un dosar medical care să arate exact cauza morții misterul a rămas nedezlegat. Sora poetului a susținut că moartea i-a fost provocată de un incident petrecut în unitatea medicală unde acesta era internat.

ADVERTISEMENT

Ultimele clipe din viața poetului Mihai Eminescu!

De altfel, mai multe voci au spus că poetul ar fi murit după ce a fost lovit cu o piatră în cap de Petre Poenaru, un tenor internat și el în Casa de Sănătate Alexandru Șuțu, de pe strada Plantelor din București. Este teoria pe care a încercat să o scoată în evidență și Emilia Hempel, sora poetului.

Conform lui Theodor Codreanu, principala cauză a morții a fost reprezentată de tratamentul cu mercur aplicat de doctorul Șuțu. „Acum nu mai încape îndoială: acela care i-a grăbit moartea lui Eminescu (psihică și fizică) a fost doctorul Șuțu, medicul ales de Titu Maiorescu pentru a-l vindeca pe poet”, a transmis Codreanu.

ADVERTISEMENT

De remarcat că George Călinescu a fost unul dintre cei care au susținut diagnosticul de sifilis. Nu toată lumea i-a dat dreptate. De exemplu, grupul de autori ai volumului Maladiile lui Eminescu și maladiile imaginare ale eminescologilor a susținut că Eminescu a fost diagnosticat greșit, fiind vorba de fapt de sindrom maniaco-depresiv.

Cert este că diagnosticul de sifilis nu a fost documentat la vremea respectivă, poetul primind un tratament, cel mai probabil greșit, care i-a grăbit moartea. Mihai Eminescu a fost tratat cu mercur, iar în alăturare cu viciile acestuia, se știe că fuma, boala s-a agravat și s-a ajuns la deces.

ADVERTISEMENT

În raportul autopsiei marelui poet nu apar leziunile cerebrale specifice sifilisului chiar dacă Eminescu fusese internat pe motiv de boală psihică. Oficial, Mihai Eminescu, a suferit un infarct, pe 15 iunie, în jurul orei 4:00 dimineața, pe un pat de fier din spital.

Ce cuvinte a rostit Mihai Eminescu înainte să moară

Medicul de serviciu din dimineața în care marele geniu și-a dat viața a povestit că Mihai Eminescu a avut o ultimă dorință. Mai exact, marele poet și-a dorit un banal pahar cu lapte pe care doctorul l-a strecurat prin vizeta metalică a rezervei.

ADVERTISEMENT

Mihai Eminescu a murit singur şi, din câte se pare, acesta și-ar fi presimțit sfârșitul. Cu puţin timp înaintea decesului, poetul i-ar fi șoptit medicului care i-a făcut favoarea paharului cu lapte că este ”năruit”.

Decesul a fost confirmat abia a doua zi, pe 16 iunie, iar formele legale realizate ambiguu fără a preciza exact cauza morții poetului. Se mai ştie că la autopsie, creierul său a fost lăsat pe marginea unei ferestre, de o asistentă. Acolo s-ar fi descompus rapid și nu a mai putut fi studiat.

Marele poet a fost înmormântat două zile mai târziu, pe 18 iunie. Sicriul a fost depus în prealabil la biserica Sfântul Gheorghe cel Nou din Bucureşti, pe un catafalc împodobit cu cetină de brad. Un cor dirijat de muzicianul C. Bărcănescu a interpretat litania „Mai am un singur dor”.

ADVERTISEMENT
Tags: