Meciul România – Cipru din Liga Națiunilor C, programat luni, 18 noiembrie, de la ora 21:45, pe Arena Națională, este ultimul din anul 2024 pentru reprezentativa condusă de Mircea Lucescu. Preliminariile CM 2026 încep în martie 2025, iar tragerea la sorți este pe 13 decembrie.
Pentru selecționerul României în vârstă de 79 de ani urmează o perioadă în care se va preocupa de probleme sale medicale. După meciul cu Cipru ”Il Luce” și-a programat să urce din nou pe masa de operație pentru protezarea șoldului drept. Selecționerul are dureri din cauza coxartrozei, o afecțiune a cartilajului șoldului, care îi afectează mobilitatea.
”Eu trebuia să fac o operaţie de coxartroză şi am amânat-o pentru echipa naţională”, a explicat Mircea Lucescu la prezentarea oficială din 6 august 2024. ”Știam despre operația domnului Mircea Lucescu. E un sacrificiu pe care l-a făcut în avantajul echipei naționale. Suntem la curent și încercăm să-l sprijinim cât putem”, a menționat președintele FRF, Răzvan Burleanu.
Din informațiile FANATIK, legendarul antrenor preconizează să se opereze la Kiev în luna decembrie. Deocamdată, intervenția chirurgicală nu are o dată stabilită.
Mircea Lucescu a mai trecut printr-o operație similară în mai 2023 la șoldul stâng, când era antrenor la Dinamo Kiev. El a fost operat la Centrul Național de Ortopedie și Traumatologie din Kiev, Ucraina.
”Mircea Lucescu a luat o decizie foarte bună. E bine să se opereze cât mai repede. Protezarea șoldului este o operație de foarte mare succes. E cam cea mai de succes operație pe care o efectuează ortopezii în ziua de astăzi. O să-i confere o viață fără dureri, o mobilitate foarte bună a șoldului.
Dacă pacientul se ține de treabă recuperarea poate dura între trei-patru săptămâni, astfel încât să poată merge fără cârje”, a precizat dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped, care l-a operat la șold pe Mircea Rednic.
Nu este prima cumpănă din viața lui Mircea Lucescu. Pe lângă operația la șoldul stâng la care a fost supus în 2023, marele antrenor a mai suferit și o intervenție la inimă. S-a întâmplat în 2009, când era antrenor la Șahtior Donețk, după al doilea preinfarct. ”Am trei stenturi”, a dezvăluit Mircea Lucescu.
”Il Luce” a mai suferit un preinfarct în 1992, când era antrenor la Brescia. Avea 47 de ani. Atunci, Lucescu a fost internat direct de la antrenament, la reanimare. Scriitorul Ioan Chirilă a povestit în cartea ”Lucescu” că incidentul s-a petrecut cu o zi înaintea meciului cu Pescara:
”Noaptea târziu am găsit-o pe Neli, soția lui Mircea Lucescu. Era speriată. ’Nu se știe cât e de grav’. Mă gândesc că pentru Lucescu o eventuală inactivitate ar fi egală cu moartea”.
În ziua meciului cu Pescara, la spitalul civil din Brescia s-a format o gardă. ”Erau soția lui Mircea (Neli), un ziarist de la ’Brescia Oggi’ (Edoardo Piovani) și secretarul Bresciei (Franco Pompili). Cei din ’gardă’ au organizat un adevărat filtru, preocupați să asculte doar ei transmisia radio.
Mai mult, au folosit și o stratagemă, modificând ceasul cu o oră, pentru ca așteptatrea acestui bolnav nebun să fie mai scurtă. Dar Lucescu nu avea astâmpăr, în pofida recomandărilor făcute de medicii de la reanimare. Cauza accidentului? ’Nu e fumător, nu bea. Doar marele stres e de vină’”.
Ioan Chirilă a continuat narațiunea: ”Imediat după joc Corioni, împreună cu directorul sportiv Tomei, s-au dus la spital, ca să vadă care-i situația. Medicul i-a întâmpinat și le-a cerut să nu intre la bolnav”. Au cerut precauție și i-a recomandat o pauză de cel puțin o lună.
”Mircea a respins imediat, în gând, această restricție. Nu s-ar fi numit Lucescu dacă… La meciul cu Foggia a evadat pur și simplu, a făcut rost de un aparat de radio emisie-recepție, a tras un fular în jurul gâtului și a urcat în tribună, sus, cât mai sus, ca să nu fie văzut.
A făcut imediat legătura cu Moro și a condus echipa din vârful tribunei. A fost un mare risc, dar, vorba lui, ’am o meserie în care riscul e trecut în caietul de sarcini’. După acest contrașoc, starea sănătății lui a început să se amelioreze. Mircea a continuat să evite băutura.
Mi-a spus că are colesterolul mărit – tot stresul – că medicii i-au spus să fie precaut, deoarece s-ar putea să întâmpla ca accidentul vascular să revină după cinci ani…”.
Ioan Chirilă a mai dezvăluit o acțiune făcută de ”Il Luce” înaintea meciului Cehoslovacia – România 5-2, de la Kosice, 2 iunie 1993: ”În cazul lui Lucescu nu poate fi vorba de precauție. Cum poate fi precaut un om om care urcă într-un avion particular, vine la București ca să solicite rămânerea jucătorilor săi la Brescia până luni, înaintea meciului de la Kosice…
În ziua meciului de la Kosice, Mircea a fost incognito în tribună. Am vorbit prin gardul despărțitor al sectorului presei cu Giorgio Piccione, care îl însoțește peste tot . Mi-a spus că Mircea nu vrea să se arate. Nu vrea să influențeze cu nimic starea lotului”.
Mircea Lucescu a mai fost internat și în 2012, după ce a fost rănit într-un accident rutier, mașina în care se afla a fost lovită de un tramvai în București. ”Il Luce” avea 67 de ani și era antrenor la Șahtior Donețk.
Mircea Lucescu a fost intrenat și operat la Spitalul Municipal. Tehnicianul a ajuns la spital cu contuzie pulmonară la lobul inferior drept, coaste fracturate şi sânge în cavitatea pleurală.