Ultimele ore înainte de moţiune! PSD, şedinţă de urgenţă la hotelul lui Robert Negoiţă

Zile dificile pentru Liviu Dragnea. Parlamentarii PSD s-au reunit marţi la ora 18.00 în şedinţă, la Rin Grand Hotel, după ce negocierile cu UDMR au eşuat....
21.06.2017 | 00:10
Ultimele ore inainte de motiune PSD sedinta de urgenta la hotelul lui Robert Negoita

Zile dificile pentru Liviu Dragnea. Parlamentarii PSD s-au reunit marţi la ora 18.00 în şedinţă, la Rin Grand Hotel, după ce negocierile cu UDMR au eşuat.

Astfel, după ce UDMR, USR şi PMP au anunţat că nu vin în sală la moţiune, singurele variante de salvare pentru Dragnea sunt minorităţile care ar urma să voteze conform conştiinţei, după ce liberalii au afirmat că vor participa la şedinţă, dar nu vor vota. Iar în replică, după ce negocierile PSD-UDMR au eşuat, Ponta a declarat sarcastic că “Liviu Dragnea s-a hotărât să folosească voturile UDMR ca şi ‘glonţ de argint’, dar şi-a tras în picior”. Ulterior, prezent la Parlament, Ponta a spus că moţiunea nu va trece. Potrivit unor surse, PSD-ALDE a luat în calcul şi varianta ca votul pentru moţiunea de cenzură să fie amânat. Surse din PSD au declarat pentru realitatea.net că unul dintre motivele pentru care negocierile PSD- ALDE au eşuat a fost determinat de parlamentarii PSD din Ardeal care au anunţat în partid că dacă vor trece proiectele pentru UDMR, atunci ei nu vor vota moţiunea de cenzură.

Pe de altă parte, semne de îngrijorare vin chiar din tabăra PSD-ALDE. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a reafirmat că voturile pentru moţiunea de cenzură există, precizând că sunt 16 sau 17 parlamentari, dintre care unii din coaliţie, care nu o votează.

Tăriceanu recunoaşte voturile lipsă din coaliţie: 16-17

“Ştiţi că întotdeauna la moţiunile de cenzură se fac discuţii în toate direcţiile. (…) Avem o cifră pe care v-am spus-o. Este cu vârf şi îndesat o majoritate necesară ca moţiunea să treacă. (…) Am făcut şi socoteala inversă. Ştim şi care sunt cei care vor vota împotriva moţiunii, deci ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă. (…) Cu aproximaţie 16 sau 17, dar nu sunt numai din coaliţie, din aproximările pe care le am. Sunt, de exemplu, cei cinci parlamentari care au plecat de la noi şi care nu fac parte din coaliţie”, a afirmat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a spus că nu a fost vorba de o ceartă cu cei de la UDMR, dar că legile propuse de această formaţiune au nevoie de o analiză atentă.

”Nu ne-am certat, ne-am despărţit în relaţii foarte bune, dar ne vedem fiecare de agenda proprie. (…) Nu e vorba de compromisuri, dar o astfel de lege sau toate cele trei legi trebuie foarte bine gândite, aşezate, analizate şi deciziile luate nu sub presiunea timpului. (…) Am arătat toată disponibilitatea, dar în faţa volumului mare ne-am dat seama că nu putem să gestionăm într-un timp atât de scurt aceste chestiuni”, a explicat Tăriceanu.

“Orice proiect poate fi amendat în comisiile de specialitate, inclusiv acest prag la 15%, nu am nicio problemă, dar, bineînţeles, asta se va discuta în comisia de specialitate, şi nu în faţa microfoanelor. Nu aici s-au blocat discuţiile, aveţi informaţii false“, le-a declarat el jurnaliştilor la Palatul Parlamentului.

Negocieri eşuate între PSD şi UDMR. Kelemen Hunor: Nu vom participa la votul pentru moţiune
Hunor: Nu pragul pentru limba maternă a blocat discuţiile

Iar negocierile dintre PSD şi UDMR au eşuat după doar o noapte. Kelemen Hunor a spus, după şedinţa de grup, că UDMR este pregătită pentru ziua de miercuri, când se va discuta moţiunea de cenzură, dar că parlamentarii Uniunii nu vor participa la vot.

Întrebat dacă este pregătit, după ce se dezbate şi votează moţiunea de cenzură, să poate discuţii pentru intrarea la guvernare, Kelemen Hunor a menţionat că e bine să existe şi Opoziţie.

“Eu am o părere şi am spus şi ieri: e bine să existe şi Opoziţie, mai mică, mai mare, deci nu e bine să fie toată lumea la guvernare, la Putere. Într-o democraţie parlamentară sănătoasă e bine să fie cineva şi în Opoziţie. Dacă toţi ceilalţi vor considera că trebuie să stea doar UDMR în Opoziţie şi acest lucru e posibil, sau dacă tată lumea va considera că trebuie să stea PMP în Opoziţie… Trebuie să fie cineva în Opoziţie”, a mai spus el.

Kelemen Hunor a afirmat că, după părerea lui, acum minoritatea maghiară nu este respectată în România.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat marţi că nu are nicio problemă dacă pragul pentru folosirea limbii materne ar fi stabilit la 15%, aşa cum a propus PSD, şi că discuţiile cu coaliţia de guvernare nu s-au blocat din cauza acestui prag..

Ponta, sarcastic: “Dragnea s-a împuşcat în picior”

Pe de altă parte, Ponta nu a ezitat să îl taxeze pe Dragnea: “Liviu Dragnea (speriat că nu are voturile colegilor săi ca să treacă moţiunea PSD contra PSD) s-a hotărât să folosească aseară voturile UDMR ca şi ‘glonţ de argint’! Azi şi-a tras ‘glonţul de argint’ fix în propriul picior! Şi în picioarele PSD! Dincolo de asta — chiar dacă Liviu Dragnea a dovedit că este în stare de absolut orice doar să îl dea jos pe Grindeanu, eu ştiu că Grindeanu este în stare de orice doar sa salveze Guvernarea PSD şi unitatea PSD — dacă există şi din cealaltă parte raţiune, responsabilitate şi dorinţa de dialog! Mai sunt 20 de ore ….”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Dezbaterile şi votul asupra moţiunii de cenzură “România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”, depusă de PSD împotriva Guvernului Grindeanu, vor avea loc miercuri, de la ora 11,00.

Citeşte mai mult pe realitatea.net