News

Ultimele zboruri ale avioanelor MiG-21 LanceR în România. Cu ce aeronave vor fi înlocuite acestea

Luni, 15 mai, în România vor avea loc ultimele zboruri ale avioanelor MiG-21 LanceR. Cu ce aeronave moderne vor fi înlocuite acestea.
15.05.2023 | 10:30
Ultimele zboruri ale avioanelor MiG21 LanceR in Romania Cu ce aeronave vor fi inlocuite acestea
Luni vor avea loc ultimele zboruri ale avioanelor MiG-21 LanceR în România. Vor fi înlocuite cu aeronave F-16. Sursa foto: Forțele Aeriene
ADVERTISEMENT

Forțele Aeriene Române anunță, într-un comunicat, că luni, 15 mai, în România vor avea loc ultimele zboruri ale avioanelor MiG-21 LanceR. Acestea vor fi înlocuite cu aeronave mult mai moderne și mai înzestrate tehnic.

Luni vor avea loc ultimele zboruri ale avioanelor MiG-21 LanceR în România. Vor fi înlocuite cu aeronave F-16

Extrem de problematicele avioane MiG-21 LanceR, implicate în mai multe tragedii aeriene, vor fi retrase oficial de Armata Română. Ultimele zboruri sunt programate luni, în cadrul unor ceremonii organizate la mai multe baze.

ADVERTISEMENT

Neoficial, procesul de retragere din serviciul de luptă a avioanelor MiG-21 LanceR debutase încă de la începutul anului. Acum, având la bază o decizie a CSAT, Ministerul Apărării Naționale a făcut marele anunț.

În locul acestor avioane, pe cerul României vor pute fi văzute aeronavele F-16. ”Luni, 15 mai, în România vor avea loc ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR. Ele vor fi scoase din serviciu în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 083 din 18.05.2022, pentru aprobarea Memorandumului privind ”Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, anunță Forțele Aeriene Române.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, de la ora 11.00, se vor desfășura simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană ”Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea.

Ele se vor încheia cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană ,”Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.

ADVERTISEMENT

Zeci de avioane MiG-21 LanceR prăbușite în România

Statistica spune că, din anul 1994, până în prezent, 20 aeronave de tip MiG-21 LanceR s-au prăbușit. Avionul MiG-21 a intrat în înzestrarea Forţelor Aeriene Române în 1962.

”Prima variantă a fost F-13 (fără radiolocator de bord). Primele avioane MiG-21 au înzestrat o escadrilă din Regimentului 91 Aviaţie Vânătoare de la Deveselu.

ADVERTISEMENT

Primul avion MiG-21 care a aterizat în România a fost cel înmatriculat cu numărul 10. Primul român care a zburat cu avionul MiG-21 în simplă comandă a fost căpitanul Alexandru Marcu, iar primul inginer al primei escadrile înzestrate cu avionul MiG-21 a fost locotenentul-major Gheorghe Grasu”, notează site-ul Forțelor Aeriene.

Reamintim că, în noiembrie 2022, Ministerul Apărării Naționale din România a semnat contractul cu Guvernul Regatului Norvegiei pentru achiziția a 32 de avioane F-16.

ADVERTISEMENT
Tags: