News

Ultimii militari români din Afganistan vin acasă: ”19 ani care trec în cărțile de istorie”

În cursul zilei de marți, 18 mai, ultimii 100 de militari români aflați încă în Afganistan au plecat din baza aeriană Kandahar spre casă.
18.05.2021 | 23:54
Ultimii militari romani din Afganistan vin acasa 19 ani care trec in cartile de istorie
ADVERTISEMENT

Părăsirea zonei de conflict din Orient pune astfel capăt celor 19 ani de prezenţă a trupelor românești în această bază, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Oficialii MApN informează că soldații români au fost transportați din această zonă cu ajutorul aeronavelor militare ale SUA.

ADVERTISEMENT

Ultimii militari români din Afganistan vin acasă

În cursul zilei de marți, ultimii militari români și americani s-au adunat la aeroport. Mașinile de luptă au părăsit pozițiile de apărare și au fost îmbarcate în uriașele aeronave C-17 Globemaster III.

Potrivit MApN, ultimul militar român care a plecat din Baza Aeriană Kandahar, după 19 ani de prezență continuă românească în Afganistan, a fost comandantul Batalionului de Protecție a Forței Jderii, locotenent-colonelul Vasile Mironescu.

ADVERTISEMENT

În acest moment, ”toți cei 19 ani de prezență a trupelor românești aici trec în cărțile de istorie. Militarii și-au încheiat misiunea cu succes”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

”Aici, pe pământul Kandaharului, militarii români au scris pagini de istorie. Sincer, am avut mari emoții atunci când am privit în spate și am văzut că sunt ultimul român ce plecă de aici.

ADVERTISEMENT

Noi, militarii, ne-am făcut datoria. Jderii și-au îndeplinit misiunea primită pe Baza Aeriană Kandahar! Le doresc afganilor să aibă parte de pace, să se înțeleagă între ei, să lase deoparte orgoliile și să clădească o țară. Raportăm cu mândrie: Misiune Îndeplinită!

Şi avem convingerea că angajamentul României va rămâne în analele istoriei”, a spus comandantul Batalionului de Protecție a Forței Jderii, locotenent-colonelul Vasile Mironescu, conform site-ului Armatei.

ADVERTISEMENT

27 de militari români au murit și peste 200 au fost răniți în cei 19 ani de misiuni în Afganistan

Ministerul Apărării Naţionale a început, pe data de 1 mai, procesul de retragere a trupelor, conform Declaraţiei comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniştrilor de externe şi miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.

În ultimele aproape două decenii, perioada 2002-2021, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC.

Din datele oficiale, în cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii din Afganistan, 27 de militari români au murit în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Joe Biden, liderul de la Casa Albă, a fost cel care a propus retragerea militarilor din Afganistan La mijlocul lunii aprilie, președintele SUA a anunţat că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la aproape 20 de ani de la intervenţia militară americană declanşată ca reacţie la atentatele din New York.

ADVERTISEMENT