Sport

Ultimul cântec al „Canibalului”. Luis Suarez a dat cărțile pe față într-un interviu de excepție! Marele regret al carierei, antrenorul care l-a marcat şi înlocuitorul surpriză din atacul Barcelonei

10.01.2020 | 23:17
Ultimul cantec al Canibalului Luis Suarez a dat cartile pe fata intrun interviu de exceptie Marele regret al carierei antrenorul care la marcat si inlocuitorul surpriza din atacul Barcelonei
ADVERTISEMENT

Luis Suárez a vorbit cu o sinceritate debordantă de retragerea din prima linie a fotbalului mare după sezonul 2020-2021, ultimul din contractul său cu FC Barcelona.

Unul dintre cei mai mari atacanți ai ultimului deceniu, Luis Suárez, trăiește momente de vis la FC Barcelona, acolo unde face furori alături de alt sud-american de super-clasă, legendarul Leo Messi.

ADVERTISEMENT

Ultimul cântec al „Canibalului”. Luis Suarez a dat cărțile pe față într-un interviu de excepție!

Cei doi formează un cuplu letal care în ultimii 5 ani a adus multe trofee pe „Camp Nou” și care, deși… martur, mai are multe… șuturi de tras în fotbalul mare! Numai că, surpriză, uruguayanul este de o sinceritate debordantă și știe că epoca sa de glorie în tricoul catalanilor se apropie cu pași repezi de final.

Într-un interviu oferit ediției în limba spaniolă a site-ului onefootball.com, Luis Suárez, care mai are contract până în vara lui 2021, a vorbit despre visele sale, despre ce înseamnă Barcelona, pe cine vede în locul său la gruparea catalană și ce își dorește să facă după ce își va agăța ghetele în cui.

ADVERTISEMENT

„Mulți jucători mari s-au acomodat greu la Barcelona”

Știm că ai o conexiune bună cu Messi, dar cum te înțelegi cu Griezmann?

– Orice jucător care ajunge la Barcelona are nevoie de timp pentru a se adapta. Pe măsură ce timpul trece te simți din ce în ce mai bine. Lumea trebuie să înțeleagă că Antoine joacă într-o poziție care nu e nici pe departe preferata lui. Nu-i ușor, face un mare efort pentru a se adapta la ceea ce îi cere antrenorul.

Și tu ai trecut prin așa ceva?

– Ooooo daaa! Desigur… Nici mie nu mi-a fost ușor să înțeleg ce mi se cere aici. Și ca mine au mai fost și alți jucători mari, dacă mi se iartă lipsa de modestie, ca Philippe Coutinho, Neymar sau Ousmane Dembele. Consumul e mare… e imens în primele luni.

ADVERTISEMENT

Mereu ești sub lupă pentru că joci la Barcelona. Tot ce trebuie să faci este să rămâi calm și să dai tot ce ai mai bun. Încrederea celorlalți din jurul tău la Barcelona te ajută să treci peste toate problemele.

Viitorul număr 9 la Barça

Știind că va veni ziua în care vei pleca de la Barcelona, pe cine vezi în locul tău ca număr 9?

ADVERTISEMENT

– Urâtă întrebare… În ziua de azi sunt mulți tineri atacanți de valoare. Am câțiva pe care îi urmăresc pentru că îmi place stilul lor, indiferent că sunt tineri sau mai bătrâni. Unul dintre ei este Tammy Abraham de la Chelsea. Cred că este un vârf foarte bun, cu finalizare. Îmi place că știe jocul fără minge, chiar dacă este tânăr (n.red. – 22 de ani pe 2 octombrie).

Mai există și alții?

– Un alt atacant pe care îl iubesc este Maxi Gomez. În afară de a fi uruguayan, ca mine, este un jucător care are o mulțime de caracteristici, pe care le caută marile cluburi… viteză, dribling, simte poarta, găsește cea mai bună poziționare, multe, multe… are multe calități. Și îmi place și Lautaro Martinez, care demonstrează din ce în ce mai multă constanță un nivel excelent.

„Conducătorii clubului trebuie să se gândească la viitor”

Să facem un exercițiu de imaginație. Președintele Pique și directorul sportiv Luis Suárez l-ar aduce pe Martinez la Barcelona?

– Depinde de circumstanțe și de ce are nevoie clubul la acel moment, pentru că există posibilitatea ca echipa să aibă deja un număr 9 și atunci să nu fie nevoie de el. Este un golgheter care se află la un nivel excelent, dar realitatea este că astăzi aparține lui Inter Milano. Și ei știu ce valoare au în curte…

În concluzie, cât te mai vedem în tricoul Barcelonei?

– Asta nu cred că știe nimeni în acest moment. Mă simt bine, dar cei de aici trebuie să se gândească la viitorul echipei. Trebuie adus un atacant tânăr sau promovat unul din Academie. Unul care să poată prelua tricoul cu numărul 9, după ce eu voi pleca de aici.

Nu se vede antrenor!

Este clar că mai ai mulți ani la nivel înalt, dar te vezi jucând la Campionatul Mondial din Qatar din 2022?

– Este destul de dificil să „vezi” atât de mult în viitor. Dacă mă întrebați astăzi, spun că da. Vreau să joc la Mondialul din Qatar (n.red. – 2022) și cred că este posibil acest lucru pentru că sunt ambițios și luptător. Dorința mea este să ajung în Qatar, dar nu știu ce se poate întâmpla în acești doi, trei ani până atunci…

Există mai mulți foști colegi de-ai tăi, printre care Gerrard și Xavi, care s-au apucat de antrenorat. Îl vom vedea pe Suárez antrenând în viitor?

– Este greu… chiar foarte greu… A fi antrenor implică mai multă muncă decât pare la prima vedere. Sunt multe, multe lucruri pe care oamenii din afara fenomenului nu le văd. Astăzi aș spune nu, dar s-ar putea să mă răzgândesc peste 15-20 de ani. (rîde) Nu simt nicio atragere pentru antrenorat și, deși spun acum că nu mă interesează, nu închid toate ușile în această privință.

„Cel mai mult m-a marcat perioada când am lucrat cu Luis Enrique”

Care antrenor dintre Brendan Rodgers, Luis Enrique și Ernesto Valverde ți-a marcat mai mult cariera?

– Mmmm… Altă întrebare „rea”… (râde) Sunt trei antrenori diferiți. Filosofii diferite, moduri diferite de a vedea fotbalul. Dar cred că cel mai mult m-a marcat perioada când am lucrat cu Luis Enrique.

Care stadion îți trezește mai multe amintiri plăcute dintre „Amsterdam Arena” și „Anfield Road”?

– Diferența o face distanța dintre tribună și teren la Amsterdam, față de „Anfield”, unde peluza este mai aproape de gazon. Ca galerii, ambele sunt spectaculoase datorită dragostei pe care fanii mi-au arătat-o.

„Aș da multe pentru un titlu cu Liverpool”

Anul acesta se pare că Liverpool va câștiga după mult timp titlul în Premier League. Ai da vreun trofeu câștigat pentru un titlu alături de „cormorani”?

– Pentru tot ce a însemnat Liverpool în viața mea, aș da toate titlurile de golgheter din Anglia pentru trofeul Premier League. Eram o echipă tânără la acea vreme (n.red. – Suárez  a jucat la Liverpool în perioada ianuarie 2011 – iulie 2014) și nici nu avem bugetul de care dispune Liverpool astăzi. Mi-aș fi dorit foarte mult titlul cu Liverpool…

Care a fost fundașul de care te-ai… hai să spunem speriat cel mai tare în carieră?

– Am jucat împotriva multor fundași buni, dar cel mai impresionant mi s-a părut Jaap Stam. Când am debutat la Groningen (n.red. – august 2006), el era în ultimul an la Ajax, după o carieră excepțională în Anglia, Italia și la naționala Olandei. El a fost cel care m-a impresionat cel mai mult și de care m-am… hai să spunem „speriat”. (râde) I-am și spus-o mai târziu.

„Diferența” dintre… Ronaldinho și Arturo Vidal

Ce fotbalist cu care nu ai jucat niciodată ți-ar fi plăcut să-l ai coleg?

– Ronaldinho este un jucător pe care l-am admirat întotdeauna. Modul său de a juca și de a savura fotbalul a fost spectaculos.

Care este cel mai glumeț jucător al Barcelonei în acest moment?

– Cu siguranță Arturo Vidal! Ne face mereu să râdem. Mă înțeleg foarte bine cu el.

În curând trecem în Noul An. Ce îți dorești pentru 2020?

– Ar fi spectaculos ca la nivel de club să câștig încă o dată titlul în Spania și să fim victorioși în Champions League. De fapt, aș vrea și Cupa Spaniei, pentru a face „tripla”. Apoi, la vară, dacă aș câștiga cu țara mea Copa America ar fi cu adevărat ceva spectaculos. Să mai spun?! (râde)

„Am jucat împotriva multor fundași buni, dar cel mai impresionant mi s-a părut Jaap Stam”

„Vreau să joc la Mondialul din Qatar și cred că este posibil acest lucru pentru că sunt ambițios și luptător. Dorința mea este să ajung în Qatar, dar nu știu ce se poate întâmpla în acești doi, trei ani până atunci…”

„În ziua de azi sunt mulți tineri atacanți de valoare. Am câțiva pe care îi urmăresc pentru că îmi place stilul lor, indiferent că sunt tineri sau mai bătrâni. Unul dintre ei este Tammy Abraham de la Chelsea, altul este Maxi Gomez de la Valencia și îmi mai place și Lautaro Martinez, de la Inter Milano”

  • 50.000.000 de euro este cota de piață a lui Luis Suárez
  • 397 de goluri (cele mai multe în La Liga – 140) și 224 de assisturi în 595 de meciuri a dat Luis Suárez în cariera sa de fotbalist profesionist
  • 81,72 milioane de euro a plătit Barcelona pentru transferul lui Luis Suárez de la Liverpool, în vara anului 2014
  • 13 trofee a câștigat Luis Suárez cu Barcelona: 4 titluri în La Liga, 4 Cupe ale Spaniei, 2 Supercupe ale Spaniei, 1 Ligă a Campionilor, 1 Supercupă a Europei și 1 Campionat Mondial al cluburilor
ADVERTISEMENT