Fotbal intern

Ultimul Dinamo – FCSB, cu trofeul pe masă! Lacrimile lui Torje, autogolul lui Bărboianu şi super-execuţia lui Dică! Video

10.11.2018 | 19:09
Ultimul Dinamo - FCSB, cu trofeul pe masă, s-a jucat în mai 2011

Finala Cupei României din sezonul 2010-11 a prilejuit ultimul Dinamo – FCSB care s-a jucat cu trofeul pe masă. A fost ultima finală a unei competiţii în care cele două rivale s-au întâlnit, din moment ce în campionat nu a mai existat un duel direct pentru câştigarea titlului din sezonul 2006-07.

Pe 25 mai 2011, Dinamo şi FCSB s-au întâlnit în finala Cupei României, meci care s-a jucat pe stadionul “Silviu Ploeşteanu” din Braşov. A fost cel mai aşteptat moment al fotbalului românesc în primăvara anului 2011 şi asta pentru că cele două rivale nu se mai întâlniseră în ultimul act al competiţiei din sezonul 1989-90, când dinamoviştii s-au impus, scor 6-4, la capătul unui meci spectaculos.

Ultimul Dinamo – FCSB, cu trofeul pe masă, decis de un autogol

La ora 21:15, pe 25 mai 2011, Marius Avram dădea startul ultimului derby Dinamo – FCSB care s-a jucat cu trofeul pe masă. Dinamoviştii, antrenaţi de Ioan Andone, porneau cu prima şansă, iar palmaresul din ultimii ani din Derby de România le dădea speranţe. În ultimele 14 meciuri dintre cele două rivale, FCSB obţinuse doar două victorii, în timp de Dinamo se mândrea cu opt reuşite, una venind chiar în Supercupa României din 2005.

Startul meciului de la Braşov a fost dominat de FCSB, care avea un cuplu inedit de antrenori. Gabriel Caramarin stătea pe banca de rezerve, în timp ce Cosmin Olăroiu, revenit pentru o scurtă perioadă de timp, superviza munca fostului său elev. În minutul 24, Nicolae Dică a deschis scorul cu o super-execuţie. Actualul antrenor al lui FCSB a marcat dintr-o lovitură liberă de la 16 metri, la care Cristian Bălgrădean nu a avut nicio reacţie.

Torje, gol şi lacrimi în ultimul Dinamo – FCSB, cu trofeul pe masă

FCSB a condus doar şapte minute. A fost momentul în care Gabriel Torje, vedeta dinamoviştilor, a ieşit la rampă. Mijlocaşul “câinilor” a egalat tot după o lovitură liberă, cu o execuţie la firul ierbii, care nu i-a dat nicio şansă lui Ciprian Tătăruşanu. Imediat după pauză, în minutul 49, la o fază care nu spunea nimic, Ştefan Bărboianu a reuşit să marcheze în proprie poartă, cu o execuţie demnă de un atacant de rasă. Pe finalul meciului, dinamoviştii au încercat să egaleze, iar în minutul 90+5 au cerut un penalty la un presupus henţ al lui Emeghara.

După fluierul final al lui Marius Avram, Gabriel Torje a izbucnit în lacrimi, fiind cu greu consolat de Ioan Andone. Imaginile au făcut înconjurul ţării şi au devenit reprezentative pentru finala Cupei României din 2011, ultimul derby Dinamo – FCSB jucat cu trofeul pe masă.

Echipele de start la meciul Dinamo – FCSB 1-2

FCSB: Tătăruşanu – Emeghara, Galamaz, Gardoş, Latovlevici – Nicoliţă, Tănase (Iliev ’89), Brandan, Surdu – Dică (Bicfalvi ’62), Bilaşco (Szekely ’75)

Dinamo: Bălgrădean – Bărboianu, D. Grigore, Moţi, Bordeanu – Torje, Kone (Bakaj ’72), Mărgăritescu  (Ţucudean ’87), C. Munteanu – Alexe, Dănciulescu (L. Ganea ’69)

Dinamo – FCSB, de 11 ori în finala Cupei României

Cele două mari rivale s-au întâlnit de 11 ori în finala Cupei României, iar dinamoviştii au câştigat doar de patru ori trofeul în faţa marii rivale. Prima întâlnire în a doua competiţie internă a fost loc în sezonul 1963-64, când Dinamo s-a impus, scor 5-3, într-un meci spactaculos jucat pe stadionul “23 August” din Bucureşti. Între 1969 şi 1971, cele două rivale s-au întâlnit în finala Cupei României în fiecare an, iar Steaua Bucureşti s-a impus de fiecare dată, câştigând trei trofee consecutive. Dinamo s-a impus, scor 2-1, în finala din 1984, după care au urmat trei finale pierdute în faţa rivalei din Ghencea. Finala Cupei României din 1990 a fost penultima în care cele două rivale s-au întâlnit, iar meciul a fost unul memorabil, cu zece goluri marcate, “câinii” impunându-se, scor 6-4.