News

Ultimul marcator al României la Campionatul Mondial: “Ni s-a rupt filmul în 2002”

14.06.2018 | 12:05
Ultimul marcator al Romaniei la Campionatul Mondial Ni sa rupt filmul in 2002

Viorel Moldovan este ultimul marcator al României la un Campionat Mondial, cel din urmă cu 20 de ani, care a avut loc în Franţa. Fostul mare atacant al naţionalei este convins că altul ar fi fost parcursul generaţiilor tricolorilor dacă România ar fi obţinut calificarea la Campionatul Mondial din 2002.

Viorel, începe un nou Campionat Mondial fără România. Eşti ultimul nostru marcator la un un asemenea turneu final, cum comentezi?

Aoleu! Au trecut 20 de ani de la meciul cu Tunisia de la Campionatul Mondial din Franţa, iar noi tot la televizor stăm. Dar parcă şi acum îmi aduc aminte meciul ala cu Tunisia, mai ales că am şi marcat. Am făcut 1-1, dar urât mai eram aşa blond. Însă pariul a fost pariu. Îmi pare tare rău că nu am mai fost la un Campionat Mondial de două decenii, dar ce putem face acum? Trebuie doar să muncim şi să strângem din dinţi.

De ce crezi că nu ne mai calificăm la un Campionat Mondial? Nu mai avem un Viorel Moldovan pe teren?

Nu se pune problema aşa! În naţionala României nu era atacant la vremea aia doar Viorel Moldovan. Pe atunci, pe lângă un Viorel Moldovan mai erau şi un Ionel Ganea, Gică Craioveanu, Jean Vlădoiu, Marius Lăcătuş, nu doar eu. În 1994 fuseseră un Florin Răducioiu şi un Ilie Dumitrescu, iar eu am fost rezervă, nu am jucat deloc în SUA. Dar să ştiţi că a contat enorm acea experienţă din SUA pentru mine. Ilie Dumitrescu a fost şi în 1998 cu noi la Campionatul Mondial.

“Jucătorii noştri nu mai joacă la echipe puternice în Europa!”

Au dispărut de la naţională fotbaliştii de calitate?

Din păcate nu avem ce să facem şi trebuie să încercăm să formăm fotbalişti de calitate. Îmi place munca pe care o depune Hagi la Academia lui de la Ovidiu. Însă fotbaliştii noştri nici nu prea mai joacă pe la echipe puternice din străinătate. În urmă cu 20 de ani veneam la naţională unul şi unul de la echipe puternice din campionatele tari ale Europei.

Avem şi alte probleme?

Ştii ce mai cred eu? Eu consider că dacă România obţinea calificarea la Campionatul Mondial din 2002 altul ar fi fost parcursul generaţiilor tricolorilor până acum. Dacă reuşeam să mergem la acel turneul final jucătorii prindeau un alt moral, iar condiţiile se schimbau din toate punctele de vedere. Consider că am avut mare ghinion în acel baraj cu Slovenia, iar Gică Hagi a făcut de pe bancă tot ce a depins de el ca România să se califice la Campionatul Mondial din 2002.

Ultimul marcator al României la Campionatul Mondial: “Ni s-a rupt filmul în 2002”

Crezi că ratarea calificării la Campionatul Mondial din 2002 ne-a costat enorm?

Da! Ne-a afectat moralul rău de tot. Gică Popescu era cam pe final de carieră, iar cei care au mers mai departe nu au mai avut în anturajul lor fotbalişti cu o asemnea experienţă. Gică Hagi a fost foarte dzamăgit de acea ratare şi vreun an nu şi-a revenit. După acea ratare a calificării au fost multe probleme în fotbalul românesc. Din 2002 ni s-a rupt filmul.

Revenind la Campionatul Mondial din Rusia, cine este favorita ta?

Vreau să vă spun de la început că eu merg pe mâna Germaniei. Nu ştiu exact ţintarul, dar aş vrea să văd o finală Germania-Brazilia. Însă vreau să fiţi atenţi şi la Argentina lui Messi. Foarte mulţi specialişti nu îi dau pe argentiniei ca favoriţi, dar simt că Aguero o să facă un turneu de excepţie. Mulţi vor sta cu ochii pe Messi, vor încerca să îl blocheze, dar vă rog să fiţi atenţi la Kun Aguero.

Crezi că Brazilia lui Neymar are şanse în faţa Germaniei?

În mod sigur brazilienii vor să îşi ia revanşa după umilinţa din urmă cu 4 ani. Nu e uşor să mănânci bătaie acasă de la Germania cu 7-1, dar aş vrea ca meciul dintre ei să fie în finală. E păcat ca aceste naţioanle să se întâlnească mai devreme. Însă Germania rămâne Germania şi am mare încredere în actuala generaţie a lor.