De ani de zile, fanii lui Dinamo aşteaptă construcţia unui stadion nou în Şoseaua Ştefan cel Mare, iar visul pare că va prinde contur. Chiar dacă echipa se bate pentru evitarea retrogradării, după 0-2 cu U Cluj în manşa tur a barajului de rămânere/promovare în Liga 1, “câinii” ar putea să beneficieze de o nouă arenă în viitor. Înaintea ultimului meci în “Groapă”, FANATIK prezintă povestea stadionului şi câteva momente istorice din casa dinamoviştilor.
Pe 14 mai 1948, Ministerul Afacerilor Interne o înfiinţa pe Dinamo, după fuziunea dintre Unirea Tricolor şi Ciocanul Bucureşti. Iniţial, sediul clubului era pe Calea Victoriei nr. 2, descoperit de FANATIK în 2020, când “câinii” au sărbătorit 72 de ani de existenţă. Aici fusese semnat actul de naştere, într-un fost birou al unui magazin de brânzeturi.
La scurt timp după înfiinţarea clubului, comuniştii au căutat un loc pentru construirea unui complex sportiv, unde să fie mutat şi sediul lui Dinamo. Vechiul “Velodrom” de pe Şoseaua Ştefan cel Mare a fost alegerea, unde în perioada interbelică aveau loc concursuri de motociclism. Locul fusese lăsat în paragină după începerea celui de-Al Doilea Război Mondial şi ajunsese un maidan.
“Nu e mult de când din Şoseaua Ştefan cel Mare până în fundul cartierului Floreasca se întindea o groapă imensă pe un maidan plin de bălării. Bucureştenii cunoşteau locul sub numele nemeritat de ‘Velodrom’ pentru că terenul fusese cu ani în urmă folosit pentru exhibiţiile motocicliştilor profesionişti”, scriau jurnaliştii de la Scânteia, pe 1 august 1951, cu două luni înainte de inaugurarea stadionului.
Construcţia complexului sportiv a început spre finalul anului 1948, cu ajutorul Comitetului pentru Cultură Fizică şi Sport, iar în planul iniţial al comuniştilor era prevăzut un stadion uriaş. “De pe acum se studiază la OSP posibilitatea construirii unui stadion şi mai mare de 80.000 de locuri pe terenul fostului ‘Velodrom’ din Şoseaua Ştefan cel Mare”, apărea în ziarul Scânteia din 26 septembrie 1948.
La trei ani de la startul construcţiei, pe 14 octombrie 1951, a fost inaugurat stadionul “Dinamo”. Evenimentul nu putea fi ratat de liderii comunişti ai momentului, iar printre aceştia s-a numărat şi Valter Roman, ministru al Poștelor și Telecomunicațiilor în perioada 1951-1953 şi tatăl lui Petre Roman.
Inuagurarea stadionului “Dinamo” a avut loc în timpul lunii prieteniei “Româno-Sovietice”, iar evenimentul a început la ora 13:10. Timp de două ore, spectatorii au putut urmări probele din a treia zi a campionatelor de atletism dintre reprezentativele asociaţiilor sportive sindicale, CCA (actuala Steaua) şi Dinamo. Apoi, de la ora 15:30, s-a disputat meciul dintre Dinamo şi Locomotiva Timişoara, prima partidă de fotbal din istoria stadionului.
Timp de 71 de ani, stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare a fost casa lui Dinamo, chiar dacă, de-a lungul timpului, “câinii” au mai jucat meciuri pe “Republicii”, “23 August/Lia Manoliu”, “Cotroceni” sau “Arena Naţională”. Lista celor zece meciuri de poveste începe cu prima partidă a lui Dinamo în “Groapă”.
Meciul Dinamo – Locomotiva Timişoara 1-0 s-a jucat pe finalul sezonului 1951, când “câinii” se duelau cu CCA (actuala Steaua) pentru titlul de campioană, trofeu câştigat până la urmă de “militari”. În minutul 25 al partidei din “Groapă”, Alexandru Ene a marcat primul gol din istoria arenei, după o pasă primită de la Carol Bartha.
Primul “Derby al României” în “Groapă” s-a jucat în returul sezonului 1952, când, din nou, Dinamo şi CCA erau în duel pentru titlu, iar “militarii” au avut din nou câştig de cauză la final. Cu toate acestea, “câinii” s-au impus în derby. În faţa a 20.000 de spectatori, cele două rivale au oferit un meci spectaculos, pe o ploaie puternică. Cu şapte minute înainte de final, Titus Ozon a marcat singurul gol al meciului şi Dinamo continua să spere la câştigarea primului titlu.
Chiar dacă evoluase în cupele europene încă din de la mijlocul anilor ’50, abia în 1970 s-a jucat primul meci continental în “Groapă”. În turul 1 din Cupa Oraşelor-Târguri, Dinamo a întâlnit-o pe PAOK Salonic, iar “câinii” s-au impus fără probleme în faţa grecilor, graţie unei triple a lui Florea Dumitrache şi o dublă a lui Doru Popescu. Până la acest meci, în cupele europene, Dinamo a jucat pe “23 August” sau “Republicii”.
Cea mai categorică victorie din istoria Cupei Campionilor Europeni/Liga Campionilor a avut loc în “Groapă”. După 1-0 la Belfast, în prima manşă a turului 1, Dinamo nu a avut milă de Crusaders. Golurile recordului au fost marcate de Dudu Georgescu (patru reuşite), Radu Nunweiller (patru reuşite), Cornel Dinu, Florea Dumitrache şi Liam Beckett (autogol).
După 1-1 în prima manşă a turului 2 din Cupa UEFA, Dinamo spera la o mare surpriză. Cei 20.000 de spectatori au început să viseze frumos după ce Dudu Georgescu a deschis scorul în retur, dar Alessandro Altobelli i-a adus cu picioarele pe pământ cu golul marcat în minutul 47. Scorul a rămas egal până la finalul celor 90 de minute, astfel că soarta calificării a fost decisă în prelungiri. Herbert Prohaska a părut că-i îngenunchează pe “câini”, după golul din minutul 97, însă Ionel Augustin şi Costel Orac au întors scorul şi Dinamo s-a calificat în optimile de finală.
https://www.youtube.com/watch?v=FsMxaWHo5hY
În campionat, cea mai categorică victorie a lui Dinamo a venit în urmă cu aproape 36 de ani, într-un meci jucat cu Gloria Buzău în etapa a 2-a din sezonul 1986-1987. În faţa a 18.000 de spectatori, “câinii” au stabilit recordul cu ajutorul golurilor înscrise de Rodion Cămătaru (triplă), Ioan Andone (dublă), Ioan Varga (dublă), Alexandru Nicolae, Iulian Mihăescu şi Lică Movilă. Pentru buzoieni au marcat Profir şi Trandafir.
În drumul spre semifinalele Cupei Cupelor din sezonul 1989-1990, Dinamo a reuşit o victorie spectaculoasă în faţa lui Panathinaikos, în manşa retur, după ce câştigase şi turul, la Atena, cu 2-0. În faţa a peste 20.000 de spectatori, “câinii” s-au distrat cu grecii, iar Dorin Mateuţ (dublă), Ioan Ovidiu Sabău (dublă), Mircea Rednic şi Michael Klein au marcat golurile unui succes care a rămas viu în memoria suporterilor din “Groapă”, chiar şi după 33 de ani.
După căderea comunismului, Dinamo a avut câteva sezoane modeste şi s-a căscat o prăpastie între ea şi Steaua, marea rivala. Până la derby-ul din finalul sezonului 1999-2000, “câinii” nu mai câştigaseră derby-ul, în campionat, de aproape nouă ani. Cu un avans de 13 puncte faţă de Rapid, ocupanta locului 2, Dinamo a reuşit să câştige matematic titlul după victoria din “Derby de România”, scor 3-2. Florentin Petre, Ionuţ Lupescu şi Adrian Mihalcea au marcat golurile “alb-roşilor”, în timp ce marea rivală a punctat prin Cristian Ciocoiu şi Ionel Dănciulescu.
Pentru calificarea în grupele Cupei UEFA din sezonul 2005-2006, Dinamo trebuia s-o elimine pe Everton, o misiune aproape imposibilă. Formaţia antrenată pe atunci de David Moyes terminase pe locul 4 în Premier League, în stagiunea precedentă, şi pornea cu prima şansă în “Groapă”. Calculele hârtiei au fost date peste cap de Claudiu Niculescu, Ianis Zicu, Florentin Petre şi Florin Bratu (dublă), iar “câinii” intrau în istorie după ce reuşiseră una dintre cele mai categorice victorii împotriva unei echipe engleze.
16-imile de finală ale Cupei României din sezonul 2016-2017 au oferit un duel inedit în “Groap”, între Dinamo şi echipa secundă a “câinilor”. Juniorii lui Laurenţiu Diniţă au fost la un pas de surpriză în faţa elevilor lui Ioan Andone, după 0-0 la pauză. În repriza a doua, Daniel Groza şi-a înscris în proprie poartă şi Dinamo era în avantaj, însă Andrei Tîrcoveanu a marcat pentru echipa secundă, în minutul 65. Cu 11 minute înainte de final, Patrick Petre a marcat golul victoriei şi “câinii” au mers în optimile de finală. Faţă de celelalte meciuri de poveste, partida din octombrie 2016 s-a disputat cu doar 200 de spectatori în tribune.