News

Ultimul Paște din viața lui Nicolae Ceaușescu. Ce a făcut Elena Ceaușescu în Sâmbăta Mare

30.04.2021 | 16:17
Ultimul Paste din viata lui Nicolae Ceausescu Ce a facut Elena Ceausescu in Sambata Mare
Elena și Nicolae Ceaușescu au petrecut Paștele în familie, în 1989. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ultimul Paște din viața lui Nicolae Ceaușescu a fost sărbătorit cu fast. Fostul lider al Partidului Comunist Român parcă și-a simțit sfârșitul. A vrut să fie alături de familie, dar și de prieteni apropiați, mai ales că sărbătoarea a fost legată și de zilele libere din datele de 1 și 2 mai. 

Și lucrul acesta s-a și întâmplat. În ciuda faptului că soții Ceaușescu și-au respectat angajamentele făcute, aceștia au beneficiat și de câteva clipe de respiro, clipe petrecute alături de oameni dragi.

ADVERTISEMENT

Pe agenda de lucru a celor doi erau însă și câteva evenimente importante. De exemplu, Elena Ceaușescu a muncit serios la pregătirea lui 1 mai muncitoresc, dar și a zilei tineretului, sărbătorită pe 2 mai.

Ultimul Paște din viața președintelui Nicolae Ceaușescu

Lavinia Betea, istoric, a scris chiar și o carte despre ultimul an din viața celor doi soți Ceaușescu. De aici aflăm că șeful de cabinet al Elenei Ceaușescu a avut sarcini precise până în ultimul moment.

ADVERTISEMENT

Acesta avea notate la virgulă fiecare ședință și vizită de lucru, precum și orele de intrare și ieșire ale vizitatorilor săi. Chiar și în preajma sărbătorilor pascale.

Sursa foto – hepta.ro

Așa s-a aflat că, în prima zi a săptămânii, consoarta lui Nicolae Ceaușescu a avut mai multe întâlniri cu Constantin Olteanu-secretarul CC cu propaganda și cu directorul general de pe atunci al Radioteleviziunii Române, Constantin Petre.

ADVERTISEMENT

Apoi, aceasta s-a întâlnit cu Poliana Cristescu, fosta soție a fiului său Nicu. Era un ritual aproape zilnic, cele două având o relație destul de strânsă.

Elena Ceaușescu, gata să-și asume rolul din Cabinetul 1

De asemenea, Elena Ceaușescu a stat de vorbă și cu alte personaje importante ale țării. A făcut-o inclusiv în intimitatea Cabinetului 1, unul pe care îl conducea soțul său.

ADVERTISEMENT

„La Cabinetul 1, Elena Ceaușescu intra oricând și peste oricine. După amiaza, (n.r. 26 apr. 1989, miercurea dinaintea Paștelui), câteva minute i-a primit pe Curticeanu și pe Milea.

Sursa foto – facebook

Deși, armata nu făcea parte din responsabilitățile ei. Se vede că profitând de boala soțului și le-a extins.

Exceptând cazurile în care uza de prerogativele șefiei de cadre când decidea și asupra promovărilor militare sau de cele de președinte al Consiliului Național de Știință și Tehnologie prin care putea aviza și noutățile din dotarea armatei”, a notat Lavinia Betea

Elena Ceaușescu pregătea de zor Congresul al XVI-lea al partidului

Interesant este că apropierea sărbătorilor pascale nu a scos-o prea mult din tabieturi pe Elena Ceaușescu. Aceasta a continuat să se ocupe inclusiv de organizarea Congresului al XVI-lea al partidului.

„În pofida informațiilor din țările vecine și mai ales din Uniunea Sovietică, Ceaușescu pregătea Congresul ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat în vecini.

Sursa foto – facebook

Se gândeau soții Ceaușescu că acesta ar putea fi ultimul lor congres? Dumitru Popescu, alt bun cunoscător al personalității lor, făcea următoarele mărturisiri privind imaginea de sine a lui Ceaușescu”, a mai scris Lavinia Betea.

În Sâmbăta Mare a avut loc chiar și o ședință a Biroului Permanent al CPEx. Apoi, cu o zi înaintea Paștelui, cei doi conducători au fost prezenți și la Adunarea Festivă pentru 1 mai. De remarcat că agenda Elenei Ceaușescu consemnează faptul că aceasta s-a întors la lucru abia peste trei zile, mai exact pe data de 4 mai.

Elena Ceaușescu, prima doamnă în stat, ultima la învățătură

Interesant este că Elena Ceaușescu, savanta de renume mondial, așa cum era cunoscută în țară în perioada comunismului, nu a reușit să încheie clasa a IV-a! De altfel, soția lui Nicolae Ceaușescu a avut probleme serioase la școală și nu prea s-a remarcat la capitolul învățătură.

Sursa foto – facebook

A făcut primele trei clase primare în Petrești, localitatea în care s-a și născut. La 14 ani a fost declarată repetentă ca urmare a rezultatelor slabe.

Aceasta ar fi promovat doar la trei discipline. Toate sunt însă considerate mai degrabă de recreere și distracție pentru elevi. Elena Ceaușescu a reușit să ia notă de trecere la sport, muzică și lucru manual.

ADVERTISEMENT
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
După ce a vândut casa de la Moroșanu, ”călărețul” Sergiu s-a apucat de...
După ce a vândut casa de la Moroșanu, ”călărețul” Sergiu s-a apucat de ”afaceri”. A fost și în arest
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Leguma banală ce previne formarea condensului pe parbrizul mașinii
Leguma banală ce previne formarea condensului pe parbrizul mașinii
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română