News

Ultimul proiect major al lui Nicolae Ceaușescu din România renaște din cenușă. A primit undă verde din partea Guvernului

Guvernul vine cu o decizie asupra unei investiții începute de Nicolae Ceaușescu. S-a dat undă verde pentru defrișarea a peste 30 de hectare de pădure
13.04.2025 | 15:41
Ultimul proiect major al lui Nicolae Ceausescu din Romania renaste din cenusa A primit unda verde din partea Guvernului
Guvernul a aprobat defrișarea pădurilor pentru hidrocentrala de la Răstolița. Foto: captură video YouTube Bankwatch România
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat defrișarea a peste 30 de hectare de pădure de compania de stat Hidroelectrica, în vederea finalizării amenajării hidroenergetice Răstolița din județul Mureș. Acesta este ultimul obiectiv investițional major demarat de autoritățile comuniste din România în 1989.

Undă verde pentru proiectul de la Răstolița

Guvernul României a aprobat recent defrișarea a peste 30 de hectare de pădure pentru finalizarea lucrărilor la proiectul hidroenergetic de la Răstolița, județul Mureș. S-a mai decis, printr-o Hotărâre, scoaterea din fondul forestier a 37 de hectare de pădure și defrișarea a 30 de hectare dintre ele, pentru faza finală a amenajării hidroenergetice, baraj cu lac de acumulare și aducțiuni, de la Răstolița.

ADVERTISEMENT

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că vor fi produși 120 de Gigawați-oră (GWh) de energie anual, deși în documentația acordului de mediu pentru proiect sunt prevăzuți jumătate: 58,14 GWh / an, conform romania.europalibera.org.

„Am promis că vom debloca hidrocentralele începute acum zeci de ani și lăsate în paragină, după blocaje cronice generate de birocrație, procesele inițiate de câteva organizații de mediu și nepăsare. Am promis și asta facem. Astăzi, Guvernul României a adoptat ultima Hotărâre de Guvern necesară pentru Amenajarea Hidroenergetică Răstolița, inițiată de Mircea Fechet, ministrul mediului, pentru scoaterea din fondul forestier a suprafețelor de teren necesare pentru finalizarea lucrărilor.

ADVERTISEMENT

A fost o muncă enormă de echipă între ministerul energiei și ministerul mediului. Îi datorez mulțumiri speciale ministrului Mircea Fechet, un om drag și plin de energie, care și-a pus pe perete, în biroul de ministru, graficul zecilor de pași care rămâneau de făcut pentru acest proiect. Lucrăm la Răstolița de peste un an și jumătate, iar pentru noi ziua de astăzi este aproape un miracol. Nimeni nu mai credea că lucrările se vor putea relua vreodată”, a anunțat Sebastian Burduja, ministrul energiei, printr-o postare pe Facebook din 3 aprilie 2025.

ONG-urile contestă proiectul

În același timp, ONG-urile de mediu, Declic și Bankwatch, contestă acordul de mediu pentru defrișare. Acestea susțin că proiectul are un impact puternic asupra biodiversității.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acestea menționează faptul că hidrocentrala este într-o zonă protejată, iar barajul, care este aproape complet, a stat ani întregi fără avize de mediu și ar putea ceda în orice moment după finalizarea proiectului.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, cei de la Bankwatch România susțin că putem pierde o zonă de importanță europeană pentru specii rare de pești, precum lostrița și scobarul transilvănean. În același timp, Râul Mureș și afluenții său vor fi afectați hidrologic.