Ultimul veteran de război cu gradul de general din Vrancea a murit! A fost decorat de 7 ori în război

Alexandru Năstase   
în HotNews
13/06/2020, 09:52
Ultimul veteran de război cu gradul de general din Vrancea a murit! A fost decorat de 7 ori în război GALERIE FOTO
Gheorghe Rogoz a încetat din viață la 94 de ani. Sursa foto - facebook

Ultimul veteran de război cu gradul de general din Vrancea a murit! Gheorghe Rogoz locuia în orașul Panciu și a fost decorat printre altele, cu medalia „Virtutea Militară” de război clasa a II-a. Acesta a încetat din viață la vârsta de 94 de ani. Fiica lui a fost cea care a confirmat informația.

Ultimul veteran de război cu gradul de general din Vrancea a murit!

“În noaptea asta, tatăl meu, general (r) Gheorghe Rogoz, a trecut la cele veşnice. Dumnezeu să te aibă în paza lui cea dreaptă şi sfântă! Drum lin în lumină şi linişte!”, a spus femeia.

Gheorghe Rogoz are o poveste impresionantă – s-a înrolat în armată la 17 ani și a ajuns destul de repede pe front. Mulți prieteni de-ai săi au murit în timpul războiului.

A fost decorat de 7 ori în război

„Am descoperit că războiul e ceva care te înfricoşează prin durere şi moarte, lacrimi şi jale, prin victime nevinovate, exoduri masive de populaţie, distrugeri de materiale uriaşe, că este un coşmar care te urmăreşte peste ani şi ani.

Am privit cu mult curaj toate acestea, departe de ţară, pe meleaguri străine, prin gloanţe şi schije, prin moarte. Dorul de ţară, dorul de casă şi de părinţi mi-a insuflat încrederea că trebuie să rezist şi să mă întorc la cei dragi”, povestestea în urmă cu mai mulţi ani veteranul Gheorghe Rogoz.

Gheorghe Rogoz a fost la un pas de moarte în Ungaria. S-a trezit într-un spital de campanie, dar nu a renunțat, deși medicii i-au oferit şansa să plece acasă şi să uite de război.

“Mi-au făcut forme să mă trimită în ţară. I-am spus medicului că refuz să plec în ţară, pentru că vreau pe front. Doctorul a ripostat şi a spus că sunt un prost, că mă duc la moarte. Deşi tânăr, abia pornit pe drumul vieţii, am considerat că trebuie să plec pe front, pentru că e de datoria mea să ofer tot ce am mai sfânt, pentru veşnicia ţării şi onoarea armatei române.

Am primit cinci decoraţii româneşti şi două străine pentru fapte de armă. Vă spun doar una dintre faptele de armă pentru care am luat Crucea Serviciul Credincios.

La un atac al trupelor maghiare, s-a rupt linia de front, infanteria s-a retras. Şi soldaţii noştri s-au retras. Eu nu am plecat. Am tras încontinuu cu brandul cu proiectile, până au venit tancurile româneşti.

Dacă nu veneau tancurile, nu mai eram astăzi aici, în faţa dumneavoastră. Unul dintre tancuri a oprit, a ridicat clapa şi m-a întrebat cum mă cheamă. M-am recomandat iar mai târziu am primit decoraţie”, a mai spus acesta.

De altfel, Gheorghe Rogoz a primit nu mai puțin de șapte decoraţii de război. A fost recompensat pentru mari fapte de arme, sacrificiu, credinţă şi devotament. După războia lucrat  ca salariat civil într-o unitate militară, până la pensionare.

 

 

Închide ×