News

Ultimul weekend de vară pe litoralul românesc. Plaja din Costinești, plină de alge

Weekendul 27-28 august este ultimul weekend din vară pe litoralul românesc, însă marea agitată și plajele pline de alge strică ultimele zile de vacanță
27.08.2022 | 16:13
Ultimul weekend de vara pe litoralul romanesc Plaja din Costinesti plina de alge
Ultimul weekend de vară pe litoral. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ultimul weekend de vară, care pentru mulți turiști înseamnă și ultimele zile de vacanță, a adus pe litoralul românesc o mare agitată și o invazie de alge.

Ultimul weekend de vară pe litoralul românesc

În condițiile în care anul acesta copiii încep școala pe 5 septembrie, cu zece zile mai devreme decât în anii trecuți, ultimul weekend de vară reprezintă pentru mulți dintre turiștii de pe litoral și ultimele zile de vacanță.

ADVERTISEMENT

Cele mai aglomerate stațiuni în acest ultim weekend de vară pe litoral sunt Eforie Nord, Costinești, Neptun și Olimp. Potrivit Antena3, prețurile pe litoral au rămas ridicate, ca în mijlocul sezonului, însă este de așteptat ca ele să scadă semnificativ de săptămâna viitoare, atunci când va începe și programul „Litoralul pentru toți”.

Hotelierii au anunțat că odată cu acest program, prețurile la cazare ar putea scădea și cu până la 60%. „Dacă în timpul sezonului o cameră la un hotel de 4 stele costă în medie 400-450 lei pe noapte pentru două persoane, aceeași cameră de hotel la programul o să ajungă în jur de 150 lei. Sunt peste 10.000 de locuri de cazare scoase la bătaie deja, peste 30 – 40 hoteluri în acest moment și oferta de cazare e în creștere”, a precizat Corina Martin, secretar general Federația Patronatelor din Industria Ospitalității.

ADVERTISEMENT

Din păcate în aceste ultime zile de vară, marea este încă agitată, cu valuri mari, iar salvamarii au restricționat intrarea în apă. Din păcate însă un turist s-a înecat sâmbătă, în stațiunea Neptun, ignorând steagul galben al salvamarilor.

Plaja din Costinești, plină de alge

Vântul puternic a creat și un alt disconfort pentru turiști, aducând la mal cantități mari de alge. Astfel, cel puțin plaja din stațiunea Costinești s-a umplut de alge în acest weekend, în ciuda eforturilor autorităților de a curăța plaja.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă până acum turiștii se înghesuiau în primii metri din fața apei, marea plină de alge i-a făcut să ocupe locuri cu 6,8 metri mai departe. Mirosul neplăcut a rămas o problemă însă, iar turiștii se plâng de condițiile găsite pe litoral.

Pe de altă parte, autoritățile susțin că sunt conștiente de această problemă și precizează că nu pot interveni decât în timpul nopții pentru a strânge algele aduse la mal de valuri, pentru că trebuie să intervină cu utilaje de mari dimensiuni, ce pot reprezenta un pericol pentru turiști. Totul depinde însă de evoluția vremii, specialiștii de la Apele Române spunând că este necesar ca vântul puternic să se domolească pentru ca marea să nu mai aducă o cantitate atât de mare de alge la țărm.

ADVERTISEMENT

După weekendul de Sfânta Maria, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a anunţat că a strâns de pe litoral peste 3.000 de tone de alge, „În minivacanţa de Sfânta Maria ne-am confruntat cu o înflorire a algelor pe întreg litoralul românesc în urma furtunilor care au dislocat masele de alge de pe adâncul mării şi le-au adus la mal. În aceste zile au fost strânse aproape 3.000 de tone de alge şi aceeaşi cantitate a fost adunată în cursul lunii iulie 2022”, au precizat autoritățile atunci.

ADVERTISEMENT