Cristi Spetcu reprezintă cu succes povestea bătăuşului de cartier, ajuns din bulanele jandarmilor să reprezinte România în circuitul profesionist al luptelor de contact
FANATIK vă prezintă povestea vieţii de suporter ultras din România prin ochii celui mai nou luptător „mioritic” care a intrat în circuitul profesionist al luptelor de contact. Povestea lui Cristi Spetcu, suporterul lui Dinamo promovat de Ciprian Sora, se învîrte între luptele de stradă şi cele în ring.
„Acum este altceva, am mai multă răbdare şi este important că îmi consum energia programat, organizat, nu mai intru în conflicte aşa oriunde şi oricînd. Însă înainte era o altă viaţă, una haotică din punctul ăsta de vedere, al luptelor de stradă. Asta chiar dacă uneori eram conştient că se poate să mi se ruineze viaţa”, sintetizează Spetcu înaintea uneia dintre cele mai importante gale internaţionale organizate de România. După o pauză de aproximativ doi ani şi jumătate, timp în care competiţia K1 a fost suspendată fiind asociată cu grupurile infracţionale, Olanda şi-a deschis porţile pentru organizatorii români, care sînt artizanii galei Superkombat World Grand Prix IV, ţara noastră fiind reprezentată de Cătălin Moroşanu şi Cristi Spetcu. Dacă „Moartea Carpaţilor” are un istoric bogat şi cunoscut, noutatea o reprezintă Spetcu, un luptător de doar 24 de ani, promovat de Ciprian Sora. Intrat de aproape 4 ani în circuitul luptelor de contact, mai precis din 30 octombrie 2010, victorie cu Ştefan Sarvin în gala Tai Shin Dodin cadrul Cupei King Auto de la Bucureşti, Cristi Spetcu epatează prin talent, dar şi prin povestea de viaţă, ajungînd într-un sport de contact după 10 ani de polo şi 15 ani în tribunele stadionului din Şoseaua „Ştefan cel Mare”, fiind membru al uneia dintre cele mai dure facţiuni ale ultraşilor „canini”. „Îmi place bătaia, îmi plac luptele”, este rezumatul celui care se întrevede a fi noul brand al luptelor de contact din România.
Crescut în Tei, Spetcu a fost atras, la începutul carierei de sportive, de înot, unde a avut performanţe notabile. „Am cîştigat nişte concursuri organizate pe judeţ, pe ţară, dar după aceea m-am îndreptat către polo, unde am rămas pînă la 20 de ani, cînd antrenorul a decis să păstreze un singur jucător, portarul. Restul am fost lăsaţi pe dinafară. Aici se încheie cariera mea de înotător sau poloist şi începe cea de luptător”, specifică elevul lui Ciprian Sora, care a început luptele profesioniste la insistenţele unui prieten. „Vedea că jucam orice, mă băgam la orice, practicam orice sport numai ca să îmi consum energia. M-a întrebat de ce nu mă duc la kickboxing dacă tot am energie şi îmi plac luptele. Aşa am ajuns la sala lui Ciprian Sora, care m-a privit cu reticenţă la început. Nu îi plăcea de mine, eram haotic”, rememorează Spetcu.
Trecutul tumultos al fanului dinamovist a început în urmă cu nouă ani, într-un conflict cu rivalii din Ghencea. „Atunci am avut prima luptă de stradă. Cum m-am simţit? Bine! Mi-a plăcut adrenalina, mi-a plăcut sentimental de dominare al adversarului. Oricum, în jurul acestui sentiment se construiesc şi competiţiile de contact, îţi place cînd eşti învingător, cînd îţi domini adversarul. Numai că acum totul e organizat, nu mai rişti dosare penale”, punctează luptătorul de 24 de ani.
Începute la 15 ani, luptele de stradă au continuat, însă energia actualului vicecampion mondial la categoria uşoară s-a canalizat asupra Jandarmeriei. „Nu cu steliştii sau rapidiştii am avut cele mai multe probleme, ci cu jandarmii. Nu greşeau doar ei, eram şi noi de vină în unele cazuri. Practic, jandarmii erau rivalii mei”, specifică Spetcu, care precizează că luptele cu cei care trebuie să reprezinte ordinea şi siguranţa sînt inevitabile. „Nu ai cum să nu dai cînd ei asta fac. Eşti lovit, loveşti. Dar ţin să specific încă o dată, şi ultraşii îşi doresc asta de multe ori”, punctează vicecampionul.
Cea mai dură luptă cu Jandarmeria la care Cristi Spectu a participat a avut loc în 2007, cînd între fanii dinamovişti şi forţele de ordine a ieşit măcel, evenimentele de la Constanţa ţinînd prima pagină a ziarelor multă vreme. „A fost iureş acolo, pur şi simplu nu mai ştiai ce se întîmplă. Nu aveai ce să faci decît să loveşti, altfel exista riscul să nu te mai ridici. Mă uitam cum prieteni, amici, cunoscuţi, zăceau inconştienţi pe asfalt. Şi jandarmii au avut de suferit, dar şi noi”, rememorează Spetcu, care aduce în prim plan un alt eveniment, petrecut în drum spre Piteşti. „Uite o altercaţie cu forţele de ordine în care noi am greşit. Rapidiştii ne aşteptau la ieşire din Bucureşti, spre Piteşti, să ne batem, dar acolo erau şi dube ale Jandarmeriei. S-a aruncat cu pietre între noi şi rivalii din Giuleşti, dar la un moment, un fan de-al nostru a spart geamul Jandarmeriei cu o cărămidă. Ce s-a întîmplat după acest gest, e ştiut. Bătaie, bătaie, bătaie!”, încheie vicecampionul mondial la kickboxing, nu înainte de a face o precizare. „Nu recomand viaţa de ultras, trebuie să fii conştient că se pot întîmpla lucruri oribile, lucruri care pot ruina viaţa persoanelor dragi, cum sînt părinţii. Dacă ai energie, recomand cu tărie luptele de contact”. Un final care este menit să prevină un final tragic, nedorit de nimeni. Un final care arată o altă posibilitate pentru cei cărora le plac luptele astfel încît să o facă într-un mod organizat. Într-o gală, într-o competiţie. Chiar în Olanda, locul de baştină al luptelor de acest gen.
Fondat în 2011 de Eduard Irimia, cel care lansase şi Local Kombat în ţara noastră, circuitul Superkombat este în prezent liderul european în artele marţiale profesioniste, evenimentele organizate sub egida produsului românesc fiind transmise în toată lumea, inclusiv în Statele Unite ale Americii. În prezent, luptători profesionişti din zeci de ţări concurează pentru Superkombat, singura promoţie din lume structurată pe trei divizii, Tryouts, New Heroes şi World Grand Prix Series. “Eu mi-am dorit să aduc imagine României prin aceste evenimente datorită expunerii uriaşe pe care o avem, însă îmi este foarte greu să mai menţin produsul în ţară fără susţinere, aşa că vom merge la export acolo unde sîntem solicitaţi din toate colţurile lumii”, a declarat, în multe rânduri, Eduard Irimia.
“De-a lungul anilor, am demonstrat că reuşim să integrăm social persoane care au avut diverse probleme. Cristi e un exemplu de sportivitate şi onestitate în momentul de faţă” (Alin Huiu, media manager Superkombat)
1 singură partidă a pierdut Spetcu în cariera de luptător profesionist, cu olandezul Paul Jansen, anul acesta, pe 21 iunie, la Constanţa, în cadrul Superkombat World Grand Prix III
250.000 euro este suma pe care o poate cîştiga un luptător de K1 într-un singur meci
„Îmi plac luptele, îmi place să mă bat. Dar acum o fac într-un cadru organizat, iar asta schimbă tot” (Cristi Spetcu)
500 Ron BONUS, 5 runde gratuite + 15 dupa prima depunere doar la cazinoul Unibet!