News

Ultraşi DINAMOVIŞTI pe frontul din Ucraina! AFLĂ cu cine ŢIN!

În urma revoluţiei de pe Euromaidanul din Kiev şi după invadarea Crimeei de Rusia, în Ucraina a avut loc un eveniment rar întîlnit în lume şi anume crearea unor batalioane de voluntari...
06.08.2015 | 12:38

În urma revoluţiei de pe Euromaidanul din Kiev şi după invadarea Crimeei de Rusia, în Ucraina a avut loc un eveniment rar întîlnit în lume şi anume crearea unor batalioane de voluntari formate din suporterii echipelor de fotbal! Acest lucru s-a mai întîmplat în războiul sîrbo-croat (1991 – 1995), atunci fiind implicate facţiuni ultras ale echipelor Steaua Roşie Belgrad, Partizan Belgrad de partea sîrbă, respectiv Hajduk Split şi Dinamo Zagreb de cea croată. Şi cînd se întîlneau nu mai scandau unii împotriva altora, nu se mai înjurau, nu se mai băteau, se omorau direct…

În Ucraina s-au format peste 40 de batalioane de voluntari, formate din suporterii echipelor de fotbal. Cel mai cunoscut şi renumit batalion în războiul ruso-ucrainean este batalionul Azov. Format din suporterii lui Dinamo Kiev. Batalionul Azov a reuşit să elibereze singur oraşul Mariupol de sub controlul insurgenţilor ruşi şi se află în prima linie la fiecare acţiune de luptă a armatei ucrainene.

ADVERTISEMENT

Formează şi antrenează noi recruţi

Batalionului Azov i-a revenit sarcina de a crea şi antrena noi batalioane formate din suporteri. Batalionul Azov se află şi acum în oraşul Mariupol, unde asigură poziţiile de apărare ale armatei ucrainene, dar în acelaşi timp antrenează şi formează un nou batalion. Care va fi format din suporterii echipei de fotbal din Mariupol şi care vor apăra oraşul de atacurile insurgenţilor ruşi. Grupul de gherilă are în componenţă cîteva sute de tineri dornici să lupte pentru apărarea Ucrainei.

România, în ELITA mondială! Cea mai bună clasare din ultimii 18 ani

”Noi nu vom preda oraşul ruşilor, cum a făcut armata, mai bine vom muri, dar şi tancurile lor vor arde”, a declarat un suporter din Mariupol.

ADVERTISEMENT

Azov – Aydar sau Dinamo Kiev – Karpatî Lvov

Un alt batalion cu renume este batalionul Aydar, format din suporterii lui Karpatî Lvov. A dus greul frontului pe partea de nord-vest a luptelor avute cu separatiştii ruşi în estul Ucrainei. Este cunoscut în primul rînd pentru membrii săi ultra-naţionalişti, care fac parte şi din organizaţia “Sector Dreapta”. Organizaţie ucraineană de extremă dreapta cu un rol esenţial în protestele care au dus la căderea regimului Ianukovici. Membrii acestei grupări erau consideraţi atunci drept cei mai bine organizaţi dintre protestatarii din Kiev şi marile oraşe. Membrii radicali din “Sector Dreapta” au intrat la începutul lui iulie în conflict deschis şi armat şi cu guvernul ucrainean , nemulţumiţi de corupţia care a înghiţit ţara. Autorităţile susţin că, de fapt, n-a fost decît o reglare de conturi între grupările mafiote din estul Ucrainei.

Românul din Azov ţine cu Dinamo

Fost luptător în Legiunea Străină, buzoianul Marius Trancă s-a înrolat acum un an în amintitul batalion Azov. După ce a scris pe pagina Ministerului de Interne din Ucraina şi a trimis mai multe mailuri, Marius a fost sunat de un ofiţer din batalionul Azov, care i-a comunicat decizia de a-l primi în rîndurile “patrioţilor ucraineeni”.

ADVERTISEMENT

STEAUA-DINAMO. “Rădoi sigur va folosi CEA MAI BUNĂ garnitură!”

Marius Trancă declara, la momentul plecării sale, pe blogul personal, că este sătul de Romînia şi de clasa politică şi pleacă în Ucraina, paradoxal, tocmai pentru a-şi apăra ţara, ameninţată de înaintarea Rusiei şi de măsurile restrictive economice preconizate dinspre Kremlin.

“M-am săturat de România, unde nu pot face nimic momentan. Cu toate că voi adera la o mişcare de genul ultra-naţionalist, nu înseamnă că încalc vreo lege în România. Voi activa doar pe teritoriul Ucrainei, unde mişcarea este permisă. Aşa că nu voi încălca legislaţia din România. Sînt patriot, aşa că respect legile din ţara natală. Cel mai mult îmi vor lipsi meciurile lui Dinamo, că sînt dinamovist de mic copil. În Ucraina nu pot să ţin decît cu Şahtarul lui nea Mircea, chiar dacă au şi ei un Dinamo la Kiev”, declara Marius Trancă înainte de plecare.

ADVERTISEMENT

Populaţia admiră luptătorii Azov

În Ucraina, astfel de batalioane de voluntari au obţinut respectul pe care îl merită, deoarece, spre deosebire de armată, aceşti luptători au un curaj remarcabil şi sînt mereu dispuşi să participe la misiuni din ce în ce mai dificile.

STEAUA. FAVORITĂ în play-off-ul Ligii Europa! Cine sînt adversarii

Luptătorii din batalionul Azov nu-şi ascund opiniile politice radicale. Chiar într-un interviu pentru mass-media occidentală, au vorbit despre sentimentele civice care i-au motivat să meargă la lupta pentru apărarea ţării.

Opiniile cu privire la Azov ale populatiei din Kiev diferă, totuşi: dacă majoritatea îi consideră pe luptătorii din Azov patrioţi sinceri, care combat separatiştii pro-ruşi, mai sînt şi unii care îi cataloghează drept ultra-naţionalişti periculoşi.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: