Fotbal intern

STEAUA-DINAMO. Patru poveşti TARI cu ULTRAŞII de ieri, TITULARII de azi

STEAUA-DINAMO. Chipciu, Adi Popa, Nedelcearu şi Alexe au crescut în galerie şi, asemeni căpitanului de la AS Roma, şi-au îndeplinit visul de a apăra şi pe gazon culorile echipei pe care o...
31.10.2014 | 18:10
STEAUADINAMO Patru povesti TARI cu ULTRASII de ieri TITULARII de azi

STEAUA-DINAMO. Chipciu, Adi Popa, Nedelcearu şi Alexe au crescut în galerie şi, asemeni căpitanului de la AS Roma, şi-au îndeplinit visul de a apăra şi pe gazon culorile echipei pe care o iubesc

FOTBAL: DINAMO BUCURESTI - STEAUA BUCURSTI, CUPA ROMANIEI TIMISOREANA (17.04.2014)

STEAUA-DINAMO. Primii paşi în fotbal îi faci, de obicei, la echipa de suflet. De mînă cu tata te duci la stadion, te prezinţi antrenorului, te dezechipezi şi dai o probă. Dacă ai convins, eşti chemat şi a doua zi. Timpul trece, tu creşti, ajungi la echipa a doua a clubului şi realizezi că doar un pas te mai desparte de îndeplinirea visului de a debuta la seniori.

În paralel cu antrenamentele, tu mai ai o pasiune: galeria! Eşti fan înfocat al echipei la care eşti legitimat şi, după fiecare antrenament, dai fuga la terenul „mare”. Nu pentru a evolua, ci pentru a-ţi susţine idolii din tribună. Cînţi cot la cot cu „greii” din peluză şi speri ca într-o zi să ajungi pe dreptunghiul verde, iar numele tău să fie scandat de tovarăşii de-acum. În Europa, Francesco Totti este cel mai elocvent exemplu. Crescut în galeria lui AS Roma, mijlocaşul evoluează de 25 de ani la gruparea „gialorossa”. Italianul are discipoli şi în România. E drept, mult, mult, mult, mult mai mici. Dar are!

Pentru 4 dintre fotbaliştii lui Steaua şi Dinamo, derby-ul de vineri are o însemnătate aparte. FANATIK vă prezintă poveştile „fraţilor” lui Totti, unele dintre ele fiind de-a dreptul impresionante.

Tatăl îl aducea la derby-uri

chipciu

Alex Chipciu a fost cucerit de renumele Stelei încă de cînd era copil. Născut în Brăila, nu lipsea de la nici o partidă cu Dinamo, indiferent dacă aceasta se disputa pe Ghencea sau în „Ştefan cel Mare”.Îi plăcea să stea în galerie, alături de ultraşi.

„Cînd eram mic eram un fan înrăit al Stelei, mă aducea tata la meciuri, la derby-uri. Acum, trăiesc diferit meciurile cu Dinamo. În trecut parcă aveam mai multe emoţii, îmi era frică puţin, dar acele sentimente au dispărut acum”, spune Chipciu. Prietenii săi confirmă că Alex era încă din copilărie un fan înfocat al „roş-albaştrilor” şi nu rata nici un prilej pentru a le verifica celorlalţi cunoştinţele cu privire la echipa Stelei din 1986, pe care o ştia pe dinafară.

„La meciurile cu Dinamo se schimba total! Era legitimat la Braşov şi nu putea veni la partidele din Bucureşti. Se agita în faţa televizorului ca un adevărat ultras, iar cînd Steaua pierdea se închidea în el. Era, pur şi simplu, fanatic!”, a povestit unul dintre amicii lui Chipciu.

STEAUA-DINAMO. A crescut în galerie

adi-popa2_99912500

STEAUA-DINAMO. Născut la Horezu, Adi Popa a trecut peste problemele familiale (părinţii au divorţat cînd era copil) şi a devenit un fotbalist cunoscut şi apreciat. „Motoreta” a ajuns la Steaua în august 2012 şi este printre cei mai iubiţi jucători din Ghencea datorită trecutului său.

„Şi-a petrecut aproape toată tinereţea în galerie. Ţine cu Steaua de cînd s-a născut. Nu rata nici o partidă, iar cele cu Dinamo erau favoritele sale. Îşi pregătea steagul şi fularul cu o săptămînă înainte de derby. Apoi se ducea singur şi îşi cumpăra bilet. Nu conta că era ploaie, ger sau caniculă, Adi era prezent pe stadion! Ghencea este a doua lui casă”, a povestit un apropiat al lui Popa. Totuşi, cea mai neagră amintire a „Motoretei” nu este leagată de un derby cu Dinamo.

Egalul cu Rosenborg din 2005 este cel mai dureros moment trăit pe Ghencea, asta pentru că remiza aceea a cîntărit decisiv în eliminarea Stelei din Liga Campionilor. Avea 17 ani şi tocmai urcase la a doua echipă a lui Poli Timişoara…

Îşi lua treningul invers

dgsdgs

STEAUA-DINAMO. Marius Alexe este un produs 100 % al clubului din „Ştefan cel Mare”. Atacantul a copilărit în cartierul Tineretului din Capitală, loc unde suporterii Stelei sînt la putere.Ajuns la Dinamo în 2000, a trecut prin multe peripeţii pentru a fi prezent la antrenamente şi, nu de puţine ori, condiţia fizică l-a ajutat să scape de corecţia fizică a rivalilor din Ghencea.

„Tineretului este un cartier de stelişti, iar Marius îşi punea treningul cu Dinamo invers cînd pleca la antrenamente. La fel făcea şi cînd revenea acasă. Dacă ar fi fost observat că are alb-roşu pe el ar fi luat bătaie, mai mult ca sigur. Au fost cazuri în care a mai fost alergat de stelişti, însă faptul că făcea sport şi era iute l-a ajutat să scape. Mergea la toate meciurile lui Dinamo în galerie, iar cînd Steaua pierdea un derby era cel mai fericit. Are sînge alb-roşu”, a povestit, pentru FANATIK, un prieten al atacantului.

La derby cu ultraşii din Pantelimon

3349_file1_thumb1

STEAUA-DINAMO. Pentru Ionuţ Nedelcearu, Dinamo este a doua casă. Joacă în „Ştefan cel Mare” de la 7 ani şi este unul dintre cei mai promiţători fundaşi din fotbalul românesc la cei 18 ani la care a juns acum.

„Înainte să ajungă la echipa mare, Ionuţ îşi încuraja favoriţii din galerie ca un adevărat ultras. Venea la stadion cu tramvaiul şi cu autobuzul 335, alături de mai mulţi suporteri din Pantelimon. Meciurile cu Steaua sînt ceva aparte pentru el, nu poate dormi în acea săptămînă. Cînd era mic, nu lipsea de la nici un derby. Visează să înscrie într-o zi un gol celor din Ghencea şi să-l dedice memoriei lui Hîldan”, ne-a povestit un prieten al fundaşului.

De altfel, la ultimul derby din campionat, fundaşul a luat loc, profitînd de faptul că nu a fost inclus în lot, în galeria lui Dinamo. Partida s-a disputat pe 1 martie, în Ghencea, şi s-a terminat la egalitate, scor 1-1.

„Mă bucură foarte mult golurile marcate împotriva Stelei, dar mai important este ca echipa să cîştige” (Marius Alexe)

12 ani avea Ionuţ Nedelcearu cînd Steaua l-a ofertat în urma unei partide de juniori. „Cîine pînă la moarte”, Ionuţ a refuzat oferta

Tags: