Sport

Ultrașii de la Dinamo și Steaua, acuzați de propaganda pro-rusă din Moldova: „Vin să facă haos”

13.11.2020 | 12:17
Ultrasii de la Dinamo si Steaua acuzati de propaganda prorusa din Moldova Vin sa faca haos
ADVERTISEMENT

Rusofilii din Moldova amenință că o eventuală înfrângere a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale al căror tur doi va avea loc duminică, 15 noiembrie, îi va determina pe ultrașii unioniști de la Dinamo și Steaua să facă haos la Chișinău. 

Unii jurnaliști de peste Prut preiau comentarii de pe Facebook prin care sunt anunțate eventuale revolte pornite de suporterii celor două mari cluburi din București, cunoscuți pentru simpatiile lor unioniste.

ADVERTISEMENT

Pro-europeana Maia Sandu și pro-rusul Igor Dodon se înfruntă pentru președinția Moldovei, iar prima rundă, din data de 2 noiembrie, a fost adjudecată de Sandu.

Ultrașii de la Dinamo și Steaua, acuzați de pro-ruși în baza unor comentarii de pe Facebook: „Vor porni revolte”

Nu este un secret că majoritatea ultrașilor din România sunt susținători ai ideii de unire a Basarabiei cu țara noastră. De altfel, foarte mulți suporteri participă la fiecare marș pro-unire desfășurat atât în București, cât și peste Prut. Cu toate acestea, nu există niciun semnal concret că fanii ar putea să se organizeze în vederea unor proteste de amploare după alegerile din Moldova.

ADVERTISEMENT

Deși se bazează doar pe comentariile unui cont de Facebook, presa pro-rusă din Moldova anunță că se pregătesc revolte puternice dacă Maia Sandu nu câștigă alegerile. Susținătorii lui Dodon vor, astfel, să întărească ideea că Sandu dorește să își impună inclusiv cu forța punctul de vedere și că pro-europenii sunt pregătiți de orice, dacă nu le ies socotelile.

Maia Sandu este încântată de ideea de alipire a Moldovei la România, în vreme ce Igor Dodon este extrem de apropiat de ideea de plasare a țării pe care o conduce în prezent, sub influența Rusiei. Fostul comunist Dodon este acum liderul socialiștilor moldoveni și vrea să o învingă din nou pe reprezentanta dreptei, iar propaganda sa face orice pentru a-i distruge imaginea candidatei pro-europene.

ADVERTISEMENT

„Utilizatorul Igor Spartak, de pe rețelele de socializare, a avertizat locuitorii din Moldova: am informații din rândul lumii fotbalului, că așa-numiți studenți din România, unioniști activi, dar și fani ai echipelor Steaua și Dinamo București au intrat deja în țara noastră. Dacă președintele Igor Dodon câștigă din nou alegerile, vor fi revolte aici”, se arată pe site-ul KP.md.

Firește, jurnaliștii pro-ruși nu uită să adauge în mixul conspiraționist și numele filantropului George Soroș, pe care îl acuză că s-ar afla în spatele complotului, alături de candidata Maia Sandu. Ceea ce nu menționează ei este că George Soroș este asociat cu orientările politice de stânga, în vreme ce viziunea majorității ultrașilor români este una conservatoare și naționalistă.

ADVERTISEMENT

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova a fost câștigat de Maia Sandu, care a obținut peste 36% dintre voturi, în vreme ce Dodon a fost votat de 33% dintre alegători. Și candidatul Renato Usatîi, actual primar în orașul Bălți, a primit un număr important de voturi, însă alegerea finală se va face duminică, 15 noiembrie, iar cei rămași în cursă sunt Sandu și Dodon. Favorită este Maia Sandu, mai ales că ea este preferată și de către diaspora moldovenească.

 

ADVERTISEMENT