Luptă la baionetă cu o săptămînă înainte de alegeri! Atacurile dintre Clinton şi Trump se intensifică: “Insultă jumătate din americani!”

Cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale americane, Hillary Clinton si-a multiplicat atacurile impotriva lui Donald Trump in Florida, stat indispensabil candidatului republican daca vrea sa...
02.11.2016 | 23:59
Lupta la baioneta cu o saptamina inainte de alegeri Atacurile dintre Clinton si Trump se intensifica Insulta jumatate din americani
ADVERTISEMENT

Cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale americane, Hillary Clinton si-a multiplicat atacurile impotriva lui Donald Trump in Florida, stat indispensabil candidatului republican daca vrea sa castige, relateaza AFP.

Un nou sondaj difuzat marti seara a dinamizat-o pe candidata democrata, care ramane favorita in cursa pentru Casa Alba. Ancheta ii acordase 48% din intentiile de vot fata de 40% pentru Trump, printre alegatorii care au votat deja in Florida. 28% dintre republicani au votat pentru ea, potrivit rezultatelor acestui sondaj al TargetSmart si al Universitatii William and Mary, limitat totusi la un mic esantion de alegatori.

ADVERTISEMENT

Media sondajelor recente in acest stat din sud, cel mai important printre statele-cheie, il situa pana in prezent pe Trump in frunte cu 45,5% din intentiile de vot fata de 44,5% pentru Hillary Clinton.

Candidata democrata (69 de ani) se exprima cu incredere asupra sanselor ei marti seara, lansand atacuri la adresa adversarului sau republican. “El a dovedit ca nu are temperamentul si nici calificarile necesare pentru a fi presedinte“, a declarat ea in cursul ultimului sau miting al zilei la Fort Laurderdale.

ADVERTISEMENT

La randul sau, Trump a fost reconfortat de un alt sondaj ABC-Washington Post, care ii atribuia 46% din intentiile de vot, fata de 45% dnei Clinton la nivel national.

“Vom castiga Casa Alba“, a asigurat el in cursul etapelor in doua state care voteaza de regula cu democratii, Pennsylvania si Wisconsin, sperand sa smulga acolo o improbabila victorie pentru a-si croi un drum spre presedintie.

ADVERTISEMENT

“Familia Clinton reprezinta trecutul sordid, noi suntem viitorul stralucitor si curat”, a declarat el la Eau Claire (Wisconsin) in fata miilor de suporteri dezlantuiti, care scandau “Inchideti-o!” cand miliardarul populist vorbea despre Hillary Clinton, pe care a descris-o ca “mincinoasa” si “corupta”.

El, care isi exprimase recent neincrederea in sondaje, le-a citat din nou acum pentru a spune ca “este in crestere cam peste tot”.

ADVERTISEMENT

Dupa redeschiderea surpriza de catre FBI a dosarului e-mailurilor fostului secretar de stat in weekendul trecut, Trump a denuntat – in pofida “absentei oricarei informatii in acest sens” – o adversara “confruntata cu probleme judiciare crescande”.

Hillary Clinton intentiona in ultimele zile sa dezvolte un mesaj unificator dupa o campanie foarte agresiva care i-a divizat pe americani. Dupa anuntul FBI, ea si-a schimbat intentia, revenind la atacuri pe toate planurile impotriva lui Trump.

In cursul unui miting la Dade City, ea a fost prezentata de Alicia Machado, fosta Miss Univers 1996 umilita de Trump pentru ca se ingrasase. Dna Clinton a facut o trecere in revista a cuvintelor jignitoare, insultatoare si sexiste ale contracandidatului sau.

“El si-a petrecut viata denigrand, degradand, insultand si agresand femeile”, a declarat ea, avertizand impotriva unui candidat care “insulta mai mult de jumatate din populatie“. Ea a amintit inregistrarea in care Trump se lauda ca poate sa faca orice unei femei pentru ca este un star. 12 femei l-au acuzat de gesturi obscene. “El ne-a aratat cine este cu adevarat. Marti, ii vom arata noi lui cine suntem“, a spus Hillary Clinton.

Putin mai tarziu, la Sanford, ea l-a atacat pe miliardarul populist pentru impozitele sale, denuntand o “schema indoielnica”, evocata de New York Times, pentru a nu le plati. “Nimic nu ne arata ca dosarul FBI are vreun impact”, si-a asigurat ea anturajul, evocand sondaje interne confidentiale.

In afara de ABC, celelalte sondaje confera in continuare avantaj candidatei democrate, dar media lor stabilita de site-ul Real Clear Politics nu o mai plaseaza pe dna Clinton decat cu 2,2 puncte in fata adversarului sau (45,3% fata de 43,1%) la nivel national.

Distanta s-a redus de asemenea in mai multe state-cheie, intre care Carolina de Nord, iar Trump (70 de ani) chiar conduce in Ohio si Arizona, potrivit mediei sondajelor recente.

Miercuri, Donald Trump revine pentru a face campanie in Florida, cu trei mitinguri prevazute la Miami, Orlando si Pensacola. Hillary Clinton va fi in Nevada si Arizona, alte doua dintre cele zece state-cheie in care se va decide soarta alegerilor.

Moodyy’s Analytics: Hillary Clinton va castiga alegerile

Alegerile prezidentiale din SUA, de la 8 noiembrie, vor fi castigate de  Hillary Clinton, potrivit unui model al Moody’s Analytics care a prezis corect rezultatele ultimelor opt alegeri. Potrivit Reuters, modelul utilizeaza o combinatie de situatii economice la nivel de stat cu istorie politica si nu a dat gres din 1980, cand republicanul Ronald Reagan l-a invins pe democratul Jimmy Carter.

In cursa actuala, Clinton este favorita datorita pretului redus al benzinei si procentului ridicat de apreciere in randul electoratului a presedintelui in exercitiu, Barack Obama. Acesta nu a mai avut cote atat de ridicate de aprobare din primul sau an la Casa Alba, 2009.

Rezultatul anuntat marti reprezinta ultima actualizare a modelului: Clinton va obtine 332 de voturi in colegiul electoral, iar republicanul Donald Trump 206. Daca se va dovedi corect, va fi pentru prima oara de la alegerea presedintelui George Bush senior, in 1988, cand unul din cele doua mari partide din SUA castiga alegerile prezidentiale de trei ori consecutiv.

sursa: stirileprotv.ro

ADVERTISEMENT