News

UMF Iași nu acceptă studenți la examen dacă nu sunt vaccinați sau nu au test negativ. Foto

13.05.2021 | 08:25
UMF Iasi nu accepta studenti la examen daca nu sunt vaccinati sau nu au test negativ Foto
ADVERTISEMENT

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași nu pot participa la examene decât în cazul în care au un test negativ de coronavirus sau dacă demonstrează că sunt vaccinați.

Instituția de învățământ superior a anunțat că tinerii care vor să susțină examenele o pot face doar în condițiile precizate mai sus. Astfel, cei care nu se conformează, nu vor putea dea testele pentru note.

ADVERTISEMENT

Studenții UMF Iași, obligați să se vaccineze sau să facă test  de COVID-19

Vești proaste pentru tinerii care studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași. Instituția a anunțat că participarea la sesiunea de examene care începe la finalul acestei luni este condiționată de vaccinarea împotriva noului coronavirussau de de prezentarea unui test negativ.

Un comunicat al instituției arată că studenții sunt obligați să arate, înainte de susținerea fiecărui examen, că au certificat de vaccinare anti COVID-19, indiferent că sunt la prima doză sau la rapel.

ADVERTISEMENT

Tinerii pot să aibă și un test RT-PCR  care să arate că nu sunt infectați, iar acesta nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore. Studenții trebuie să prezinte și o adeverință care să ateste că, în cazul în care au luat infecția, au depășit primele 15 zile ale bolii.

“Pentru a participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai – 19 iunie, studenţii vor prezenta înainte de fiecare examen unul din următoarele documente: certificat de vaccinare anti COVID, inclusiv în primă doză; test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore; rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore; adeverinţă din care să rezulte că se află între a 16-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”, se arată în Decizia 516 din 12 mai, adoptată de Consiliul de Administraţie al UMF Iaşi.

ADVERTISEMENT
Decizie UMF Iași
Decizie UMF Iași
Decizie UMF Iași despre sesiune
Decizie UMF Iași despre sesiune

Studenții acuză un „discurs al urii” față de cei nevaccinați

Reacția din partea studenților nu a întârziat să apară. Liga Studenților a acuzat instituția de un „discurs al urii” împotriva celor nevaccinați. Mai mult, ei spun că încalcă principiul gratuității învățământului.

Motivul invocat de studenți este acela că persoanele nevaccinate se văd obligate să apeleze la testele RT-PCR, iar acestea costă foarte mult și nimeni altcineva în afară de studentul în cauză nu va acoperi aceste cheltuieli.

ADVERTISEMENT

Tinerii din Liga Studenților spun că le sunt încălcate drepturile atât celor aflați la buget, care au studiile susținute de stat, cât și celor care plătesc taxe, pentru că aceste noi condiții impuse sunt condiții ce nu au fost menționate în contractul de studii.

Suma pe care trebuie să o plătească studenții de la UMF Iași „Gr. T. Popa”, în cazul în care nu s-au vaccinat, pentru a susține examenele în sesiune este undeva între 1.200 și 1.500 de lei.

„Studenții care nu s-au vaccinat ar fi obligați să scoată din buzunarul propriu între 1200 și 1500 de lei pentru testele PCR necesare participării la fiecare examen, măsură care încalcă principiul constituțional al gratuității învățământului în cazul studenților școlarizați pe locuri bugetate și o condiție extra-contractuală pentru cei aflați la taxă”, a precizat Liga Studenților.

Studenții din Liga Studenților Iași au reclamat un dispreț și un „discurs al urii” în comunitatea academică față de persoanele nevaccinate.

„De asemenea, la nivelul comunității academice din UMF, și nu numai, există un real dispreț și chiar un discurs al urii față de cei care amână vaccinarea sau refuză să se vaccineze”, au mai transmis studenții.

ADVERTISEMENT
Tags: