Nicu Covaci a avut parte de o mare umilință cu un an înainte să moară. Regretatul artist nu a fost acceptat în cadrul Uniunii Compozitorilor, după ce nu a trecut examenul de admitere.
Solistul și fondatorul trupei Phoenix s-a stins din viață vineri, 2 august 2024, la Spitalul Județean din Timișoara. Artistul avea 77 de ani și a suferit o operație pe creier în urmă cu câteva luni.
A fost născut pe 19 aprilie 2019, la Timișoara, și a fost unul dintre cei mai renumiți artiști români. În afară de faptul că era lider ar formației Phoenix, Nicu Covaci a fost și compozitor, chitarist, pictor și grafician.
În octombrie 1976, în perioada comunistă, a plecat din România și s-a stabilit, inițial, în Olanda, apoi în Germania și Spania. Renumitul cântăreț nu a fost cunoscut doar la noi în țară, ci și în plan internațional.
Anul trecut, Nicu Covaci nu a fost admis în cadrul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR). Acest lucru a provocat numeroase reacții în spațiul public.
Candidații fără studii superioare în domeniul muzicii erau nevoiți să susțină un examen de admitere pentru a fi acceptați, după cum a explicat atunci Uniunea. Nicu Covaci a obținut atunci nota 7,60, iar pragul de promovare începea de la nota 8,00.
Solistul trupei Phoenix a primit numeroase reacții de susținere din partea colegilor de breaslă. Artistul a spus, atunci, că a avut o contribuție enormă la muzica românească, timp de 50 de ani.
Astfel, solistul a spus că, în opinia sa, nu ar fi fost necesar să susțină un examen pentru a putea fi recunoscut drept compozitor. Nicu Covaci, care avea peste 100 de compoziții, a transmis că a fost tratat cu nedreptate.
“Dacă ei reprezintă Uniunea Compozitorilor, atunci prefer să nu fac parte din gașca lor. De 50 de ani îmi încasează drepturile de autor.
Eu am peste 100 de compoziții, nimeni nu are peste 100 de compoziții. Dacă nu ești recunoscut drept compozitor, ei încasează sume enorme, iar ție îți dau doar niște mărunțiș.
Ani de zile am râs, am spus că este o umilință! Cum să dau examen? Aveți piesele mele, cu acorduri, cu note și cu texte. Toate sunt declarate”, a declarat Nicu Covaci în martie 2023, pentru Antena 3.
Gheorghe Zamfir a intervenit în acest scandal și a susținut că solistul Phoenix merită să fie recunoscut și că nu a fost tratat de UCMR. Naistul a mai precizat că și el a trecut printr-o asemenea situație.
„Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine.
Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore.
Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național.
Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!”, a scris Gheorghe Zamfir pe Facebook, anul trecut.
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a fost surprins să afle că Nicu Covaci nu a fost acceptat în cadrul UCMR. Acesta a susținut că un examen de câteva zeci de minute nu ar putea înlocui mai bine de jumătate de secol de contribuție în industria muzicală.
Uniunea a precizat că există o confuzie între UCMR și UCMR-ADA (Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor). Aceasta a precizat că UCMR-ADA se ocupă cu gestiunea drepturilor de autor și nu UCMR.