News

Un afacerist rus a cerut azil în România. Acuzat de fraudă, bărbatul se teme că va fi torturat și ucis dacă va fi extrădat

Rusia solicită extrădarea din România a unui om de afaceri din Sankt Petersburg, acuzat că a provocat o fraudă de 3 milioane de ruble. Bărbatul susține că se teme pentru viața lui, în cazul în care va fi trimis acasă.
28.03.2022 | 12:55
Un afacerist rus a cerut azil in Romania Acuzat de frauda barbatul se teme ca va fi torturat si ucis daca va fi extradat
Un afacerist rus acuzat de fraudă refuză să se întoarcă acasă și a cerut azil în România / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Rusia solicită autorităților române extrădarea omului de afaceri Eduard Solokhin, acuzat că de o fraudă în valoare totală de 6 milioane de ruble (aproximativ 30.000 de euro, la cursul de astăzi). Bărbatul a fugit din Rusia și a ajuns în România în 2019, fiind prins de autoritățile române trecând fraudulos din Bulgaria în România, alături de soția lui. Solokhin spune însă că se teme să se întoarcă în Rusia și a cerut azil în țara noastră.

Judecătorii de la Curtea de Apel fug de dosarul omului de afaceri rus

Procesul de extrădare se află în acest moment pe rolul Curții de Apel Constanța, însă două complete de judecată au făcut cereri de abținere la distanță de doar două luni. Ultima astfel de cerere a fost admisă pe 3 martie, urmând ca dosarul să fie repartizat aleatoriu unui alt complet.

ADVERTISEMENT

Pe fond, aceeași magistrați constănțeni au admis, în 2019, cererea autorităților ruse de extrădare a omului de afaceri însă au dispus amânarea procedurilor până la soluționarea definitivă a unui alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Constanța. Este vorba despre procesul în care Eduard Solokhin este acuzat de trecere ilegală a frontierei și pentru care a primit de la prima instanță o pedeapsă de 8 luni de închisoare.

Avocatul lui Eduard Solokhin: ”Deținuții din Rusia sunt supuși la tortură”

Omul de afaceri rus susține însă că procesul pe care-l are în Rusia este unul înscenat, că dovezile sunt unele fabricate și spune că, în cazul în care se va întoarce acasă, viața lui și a familiei sale vor fi puse în pericol.

ADVERTISEMENT

”Apărătorul persoanei extrădabile depune la dosar un set de înscrisuri, așa cum a solicitat la termenul anterior, înscrisuri care atestă că, în cazul în care va fi extrădat, viața clientului său va fi pusă în pericol, dar și copii de pe pașaportul persoanei extrădabile și de pe cartea de muncă a acestuia, pentru a se observa că semnătura de pe înscrisurile înaintate la dosar nu sunt semnate de către Solokhin Eduard”, se arată în dosarul aflat în instanța constănțeană.

”Arată că în lege sunt prevăzute persoanele care sunt exceptate de la extrădare, iar Solokhin Eduard este solicitant de azil, astfel că este o persoană exceptată de la această procedură. Solicită a se avea în vedere declarația martorului audiat la acest termen de judecată, înscrisurile depuse la dosar, precum și faptul că este de notorietate faptul că în Rusia celor arestați sau deținuți le este pusă în pericol viața sau sunt supuși la tortură”, se mai arată în declarațiile inculpatului.

ADVERTISEMENT

Bărbatul, acuzat că a înșelat mai multe companii rusești

Mai mult, în dosar apare și o declarație a afaceristului rus în care se arată că a este urmărit de ”agenți ai grupului W.” (posibil, grupul Wagner, o temută organizație paramilitară despre care se spune că ar fi sponsorizată de regimul lui Vladimir Putin).

Omul de afaceri rus a fost dat în urmărire internațională după ce, în 2016, ar fi inițiat o schemă infracțională de înșelăciune, prin intermediul mai multor firme care au încheiat contracte fictive cu 6 companii din Rusia, după ce a postat pe diverse pagini web anunțuri de vânzare a unor echipamente care nu existau, în realitate.

ADVERTISEMENT

Solokhin a arătat, însă, că ”nu e de acord să fie predat acestor autorități, întrucât, în procesul penal care se desfășoară în instanțele din Rusia nu îi sunt respectate drepturilor, s-au administrat probe fără a i se aduce la cunoștință, iar o eventuală predare în Rusia l-ar supune torturii în această țară, menționând că a fost hărțuit și îi este pusă în pericol viața sa și a familiei sale”.

Mai mulți urmăriți general au încercat să intre în România cu valul de migranți, după începerea războiului din Ucraina

În ultima lună, de la începerea războiului din Ucraina, mai multe persoane puse pe lista urmăriților general de autoritățile din Rusia au fost prinse la granița de la Siret.

Amina Gerikhanova, o femeie din Cecenia, ar putea fi extrădată în Federația Rusă pe baza unui mandat eliberat de Interpol Moscova. Femeia este acuzată de participare la o grupare armată ilegală iar dosarul ei a ajuns la Curtea de Apel Suceava.

Tot la Curtea de Apel Suceava se judecă cererea de extrădare a Rusiei față de Andrei Skiripii, un bărbat cercetat pentru fraudă la scară largă. Și el a fost prins la graniță, încercând să pătrundă ilegal în România, după începerea războiului din Ucraina.

La Vama Siret a fost reținut și cetățeanul marocan Elmamoun Abourachid, dat în urmărire internațională prin Interpol pentru trafic de stupefiante, trafic de persoane, viol și înșelăciune. Bărbatul de 48 de ani se ascundea în Ucraina și a încercat să intre în România cu valul de refugiați. Elmamoun a contestat decizia de reținere a autorităților din România, în vederea extrădării în Maroc.

ADVERTISEMENT