News

Un aisberg de mărimea Londrei s-a desprins din Antarctica, în apropierea unei stații de cercetare

26.02.2021 | 22:29
Un aisberg de marimea Londrei sa desprins din Antarctica in apropierea unei statii de cercetare
ADVERTISEMENT

Un aisberg de mărimea capitalei Londra s-a desprins, vineri dimineață, de restul banchizei, în apropierea unei stații de cercetare britanică. Din fericire, oamenii de știință se așteptau la un fenomen de acest gen, așa că au fost evacuați în timp util.

În 2017, la cinci ani după construirea stației Hallei VI, British Antarctic Survey (BAS), organizaţie de cercetare a zonelor polare care exploatează locul, a decis să reducă prezenţa şi să o mute câţiva kilometri, de teamă că va ajunge în calea unui aisberg în derivă.

ADVERTISEMENT

O decizie înţeleaptă. Sarcina noastră este acum de a monitoriza îndeaproape situaţia şi de a evalua orice potenţial impact al acestei desprinderi asupra platoului de gheaţă rămas”, a declarat directorul de operațiuni Simon Garrod.

Aisberg desprins de banchiză în Antarctica. Din fericire, nu există victime

Echipele noastre sunt pregătite de ani de zile ca un aisberg să se desprindă de platforma de gheaţă Brunt, a explicat și Jane Francis, directoarea BAS, dând asigurări că zona este monitorizată în permanență printr-o „reţea automatizată de instrumente GPS de înaltă precizie instalate în jurul staţiei”.

ADVERTISEMENT

Grație datelor colectate de instrumentele britanice instalate în apropierea staţiei și transmise Universității Cambridge pentru analiză, oamenii de știință au fost evacuați cu mult înainte ca nefericitul incident să se producă.

Odată desprins de banchiză, sunt posibile mai multe scenarii în privința blocului de gheaţă care măsoară aproape 1.270 de kilometri pătraţi. Potrivit directorului Jane Francis, există posibilitatea să se îndepărteze, să eșueze sau să rămână. Un lucru e cert, însă: staţia rămâne închisă pentru tot restul iernii arctice, așa că echipele nu vor reveni prea curând.

ADVERTISEMENT

Situația este într-o continuă dinamică. În urmă cu patru ani, am mutat stația de cercetare Halley spre interior pentru a ne asigura că nu va fi afectată în cazul în care un aisberg se va desprinde.

A fost o decizie înțeleaptă. Sarcina noastră este acum de a monitoriza îndeaproape situaţia şi de a evalua orice potenţial impact al acestei desprinderi asupra platoului de gheaţă rămas.

ADVERTISEMENT

Ne revizuim continuu planurile de urgență pentru menținerea personalului nostru în siguranță, dar și pentru a proteja stația de cercetare Halley VI”, a explicat și Simon Garrod, directorul de operațiuni al BAS.

ADVERTISEMENT