News

Un alt animal a devenit preferatul românilor pe masa de Paște! Scădere dramatică pe piața cărnii de miel din cauza COVID-19

16.04.2020 | 11:25
Un alt animal a devenit preferatul romanilor pe masa de Paste Scadere dramatica pe piata carnii de miel din cauza COVID19
ADVERTISEMENT

Un alt animal a devenit preferatul românilor pe masa de Paște după ce coronavirusul a deraiat serios piața cărnii de miel. Oamenii s-au reorientat și ca niciodată, în acest an, au înclinat mai degrabă către o carne mai ușoară, cea oferită de păsările de curte. Culmea, în 2020, românii au înclinat balanța spre curcan, acesta fiind ținta principală a cumpărăturilor.

Un alt animal a devenit preferatul românilor pe masa de Paște!

De altfel, în întreaga lume, gusturile s-au schimbat peste noapte. Oamenii nu au mai avut oportunitățile de altădată, momentele libere pentru cumpărături și nici locurile de unde să procure carnea de miel.

ADVERTISEMENT

Astfel, întreaga piață s-a prăbușit în Europa. Concret, prețurile și cifrele de sacrificare au scăzut în aproape fiecare țară, în ciuda faptului că suntem în plin sezon de Paște. Catolicii tocmai au încheiat, în timp ce creștinii ortodocși se pregătesc de sărbătoare.

Scădere dramatică pe piața cărnii de miel din cauza COVID-19

Târgurile de sacrificare din România au fost interzise prin ordonanță militară. În disperare de cauză și după presiuni imense făcute la autorități, fermele au primit acceptul să sacrifice animalele în regim intern.

ADVERTISEMENT

Erau condiţii serioase însă pentru ciobani. La nivelul fermei/exploataţiei să fie asigurate facilităţi pentru respectarea regulilor generale şi speciale de igienă. Bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, iar procesul de sacrificare a mieilor trebuia să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor. Evident, la final urma controlul cărnii de către un agent autorizat.

Nici lucrul acesta nu a dus la vreo revitalizare. Oamenii nu s-au mai înghesuit să cumpere, sistemul on-line este încă unul departe de adevăr în privința cărnii și micii sau marii jucători din domeniu spun că totul a mers în pierdere.

ADVERTISEMENT

Ciobanii ridică din umeri și admit faptul că este o situație pe care n-au mai întâlnit-o niciodată. „Rari au fost anii în care noi am reușit să vindem toată marfa. Și aici există anumiți intermediari care ne sufocau. Dar ca în acest an n-a mai fost niciodată.

Vom vedea ce vom face în continuare, cum vom reuși să vindem. Poate că e cazul să ne ajute puțin și statul. Avem nevoie de contracte cu diferiți cumpărători. România e o piața de desfacere pentru anumite zone”, a zis pentru FANATIK, Rodnie Ionel, cioban din zona Ialomiței.

ADVERTISEMENT

Și în Grecia sunt probleme asemănătoare. Renumiți în Uniunea Europeană pentru tradiția în creșterea și consumul de ovine, elenii spun că prețul mielului a scăzut cu 20% din cauza cererii interne mult sub alți ani.

O statistică arată că nu mai puțin de 7 din 10 greci obișnuiau să consume carne de miel de Paște, dar anul acesta raportul s-a schimbat din cauza restricțiilor de circulație a populației și a blocajului impus în Grecia pe fondul pandemiei COVID-19.

În Spania, situația se aseamănă puternic cu ceea ce se întâmplă în România. Păsările de curte au înlocuit mielul. De altfel, carnea cea mai solicitată de consumatori în aceste zile este puiul, conform unui comunicat al asociației comercianților.

Fără posibilitatea de a merge la cumpărături, de a căuta oferta potrivită, românii n-au mai ezitat și s-au îndreptat către varianta aflată la îndemână.

 

 

ADVERTISEMENT