News

Un alt efect devastator al noului coronavirus. Ce a descoperit un neurolog în timpul unei operații la un pacient COVID-19: “E incredibil! Se formau în timp real”

29.04.2020 | 11:42
Un alt efect devastator al noului coronavirus Ce a descoperit un neurolog in timpul unei operatii la un pacient COVID19 E incredibil Se formau in timp real
ADVERTISEMENT

Un medic american a vorbit despre un alt efect devastator la infecției cu noul coronavirus, spunând că accidentele vasculare cerebrale pot fi provocate de noul coronavirus, inclusiv în rândul tinerilor.

Un nou efect devastator la infecției cu noul coronavirus

Thomas Oxley, un doctor neurolog de la Spitalul Mount Sinai Beth Israel din Manhattan, spune că a fost chemat de urgență pentru a opera un pacient de 44 de ani, ce suferise un accident vascular cerebral, dar a făcut o descoperire care l-a șocat.

ADVERTISEMENT

Bolnavul nu luase niciodată medicamente și nici nu suferea de vreo afecțiune cronică și începuse, brusc, să aibă probleme în a vorbi și a-și  mișca normal partea dreaptă a corpului, potrivit Washington Post.

În urma analizelor, s-a descoperit că pacientul avea un cheag de sânge destul de mare pe partea stângă a creierului, dar și că acesta era infectat cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Acesta este unul dintre cazurile de pacienți infectați COVID-19, cu vârste de 30-40 de ani, ce suferiseră un accident vascular cerebral, în condițiile în care media de vârstă pentru o astfel de afecțiune este 74 de ani.

Descoperirea șocantă a medicului american

În timp ce Oxley a început operația de scoatere a cheagului de sânge, a observat un lucru nemaivăzut până atunci. Pe măsură ce folosea un dispozitiv special pentru a înlătura cheagul, a observat alte cheaguri ce se formau în acel moment în jurul celui pe care voia să îl extragă.

ADVERTISEMENT

“Se formau în timp real. Acest lucru este incredibil”, a spus doctorul în acel moment.

Ulterior, astfel de cazuri au început să fie tot mai întâlnite, nu doar în spitalul unde lucrează Oxley, ci și în alte unități medicale din comunități lovite de noul coronavirus, arătând un alt efect devastator al infecției COVID-19.

Până de curând, erau puține dovezi care să arate o legătură între accidentele vasculare cerebrale și noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Un raport din Wuhan, China, arăta că anumiți pacienți spitalizați au suferit accidente vasculare cerebrale, mulți fiind bolnavi cu alte afecțiuni și cu vârste înaintate.

Acum, pentru prima dată, trei centre medicale din Statele Unite se pregătesc să publice noi informații despre acest fenomen. Sunt doar câteva cazuri în fiecare locație, însă vor oferi noi cunoștințe despre efectele pe care le are acest virus asupra corpului uman.

Analizele sugerează în acest moment că pacienții infectați cu noul coronavirus pot suferi accidente vasculare cerebrale grave, chiar mortale.

Cunoscute drept ocluziuni mari ale vaselor de sânge, cheagurile pot distruge părți importante ale creierului, responsabile cu mobilitatea, vorbirea sau capacitatea de analiză, întrucât se produc în interiorul arterelor importante ce irigă creierul.

Cheagurile de sânge se deplasează în sus. Acestea pot migra fie spre plămâni, unde pot provoca un embolism pulmonar, o cauză cunoscută de deces în rândul bolnavilor COVID-19, sau se pot deplasa spre inimă, provocând un infarct, o altă cauză comună de deces.

Totodată, un cheag format deasupra liniei pe care se află inima poate ajunge la creier, acolo unde provoacă un accident vascular cerebral.

Medicii din New York au declarat că forțele de intervenții din oraș au ridicat în ultima vreme de patru ori mai multe persoane decedate la domiciliu, față de o perioadă normală, iar multe dintre victime au suferit accidente vasculare cerebrale.

Adevărul despre ce le-a provocat afecțiunea nu se va afla niciodată, întrucât au fost făcute foarte puține autopsii, pe fondul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT
Tags: