News

Un alt tratament care salvează viața bolnavilor de Covid, descoperit la 1 an după dexametazonă

Tratamentul ajută pacienții cu forme severe de boală, spun cercetătorii și a fost administrat în combinație cu dexametazona.
17.06.2021 | 13:59
Un alt tratament care salveaza viata bolnavilor de Covid descoperit la 1 an dupa dexametazona
Un alt tratament care salvează viața bolnavilor de Covid, descoperit la 1 an după dexametazonă Foto: hepta Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La exact un an de la descoperirea că un medicament steroid ieftin previne decesele cauzate de COVID, cercetătorii spun că au găsit o altă terapie care salvează vieți.

Un cocktail de anticorpi, dezvoltat de Regeneron Pharmaceuticals și Roche a redus decesele la pacienții spitalizați al căror sistem imunitar propriu nu a reușit să producă un răspuns, conform datelor din studiul britanic de amploare RECOVERY.

ADVERTISEMENT

Un alt tratament care salvează viața bolnavilor de COVID, descoperit la 1 an după dexametazonă

Terapia, REGEN-COV, a primit o autorizație de utilizare de urgență pentru persoanele cu forme ușoare până la moderate de COVID-19 din Statele Unite, dar rezultatele studiului britanic RECOVERY oferă cele mai clare dovezi ale eficacității sale în rândul pacienților spitalizați.

S-a constatat că terapia cu anticorpi a redus cu o cincime mortalitatea de 28 de zile a persoanelor internate în spital cu COVID-19 al căror sistem imunitar nu a dezvoltat un răspuns imun, cunoscute sub numele de seronegative.

ADVERTISEMENT

Rezultatul se traduce prin șase decese evitate la fiecare 100 de pacienți seronegativi care au primit noua terapie, au spus cercetătorii.

Nu a existat un efect distinct al tratamentului asupra celor care au generat răspunsuri naturale la anticorpi.

ADVERTISEMENT

“Oamenii au fost foarte, foarte sceptici, că orice tratament împotriva acestui virus va funcționa la momentul când oamenii ajung în spital”, a declarat reporterilor Martin Landray, cercetătorul șef al studiului, citat de Reuters. “Dacă nu ați dezvoltat anticorpi proprii, chiar veți beneficia de obținerea acestei terapii”, a mai spus el.

Tratamentul a scurtat, de asemenea, spitalizarea celor care erau seronegativi și le-a redus șansele de a avea nevoie de un ventilator mecanic, a precizat Landray.

ADVERTISEMENT

Regeneron a anunțat anterior că tratamentul său a demonstrat suficiente promisiuni la pacienții spitalizați pentru a justifica continuarea studiului. Aceste date oferă prima confirmare pe scară largă a acestei afirmații.

Au fost 9.785 de pacienți spitalizați cu COVID-19 care au fost selectați aleatoriu pentru a primi îngrijiri obișnuite plus terapia combinată cu anticorpi sau doar îngrijirea obișnuită, dintre care 30% au fost seronegative.

Studiul RECOVERY a arătat, de asemenea, că dexametazona și medicamentul pentru artrită Actemra (tocilizumab), produs de Roche reduc decesele la pacienții spitalizați.

În timp ce aceste tratamente se concentrează pe inflamația cauzată de reacția la coronavirus, terapia Regeneron, care aparține unei clase de medicamente biotehnologice numite anticorpi monoclonali, imită anticorpii naturali pe care organismul îi produce pentru a combate infecția.

„Este pentru prima dată când avem un tratament care vizează de fapt virusul în sine”, a spus Landray, adăugând că acesta ar putea fi utilizat împreună cu celelalte tratamente.

Speranțe pentru dezvoltarea de terapii similare

Și alte companii au dezvoltat tratamente similare. Tratamentele cu anticorpi dezvoltate de Eli Lilly și de Vir Biotechnology împreună cu GlaxoSmithKline au primit autorizația de utilizare în caz de urgență în SUA. Ambele sunt aprobate pentru utilizare în cazuri ușoare până la moderate.

Marți, AstraZeneca a declarat că terapia sa cu anticorpi nu a demonstrat nicio dovadă a protejării oamenilor împotriva dezvoltării bolii după expunere, deși sunt în curs de desfășurare alte studii ale cocktail-ului său ca metodă de prevenție sau tratament.

Landray a spus că rezultatele din studiul RECOVERY ar trebui să ofere dezvoltatorilor altor terapii cu anticorpi monoclonali optimism că pot fi utilizate și la unii pacienți spitalizați.

Regeneron a înrolat producătorul de medicamente elvețian Roche pentru a ajuta la fabricarea tratamentului.

Unele voci au avertizat că întregul cost-beneficiu al medicamentului nu va fi clar până când nu vor fi disponibile mai multe detalii ale studiului.

„Magnitudinea absolută a beneficiului reducerii mortalității nu este mare și înseamnă că un număr mare (posibil de 20) de persoane trebuie tratate cu medicamentul extrem de scump pentru a fi prevenită un singur deces”, a declarat Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

„Dacă (pacienții) pot fi identificați și tratați cu ușurință, acesta va avea unele beneficii în practică, dar beneficiile sale nu ar trebui să fie supraevaluate.”

Un an de la descoperirea eficacității dexametazonei

Pe 16 iunie 2020, cercetătorii implicați în studiul RECOVERY anunțau că un medicament ieftin și disponibil pe scară largă poate ajuta la salvarea vieții pacienților grav bolnavi de coronavirus.

Era vorba despre dexametazonă, iar experții britanici au spus că tratamentul cu doze mici din acest medicament este o descoperire majoră în lupta împotriva virusului.

Medicamentul a redus riscul de deces cu o treime pentru pacienții conectați la ventilatoare. Pentru cei cu aport suplimentar de oxigen, a redus decesele cu o cincime.

Dacă medicamentul ar fi fost utilizat pentru a trata pacienții din Marea Britanie de la începutul pandemiei, ar fi putut fi salvate până la 5.000 de vieți, spuneau cercetătorii în urmă cu un an.

Medicamentul era deja utilizat pentru a reduce inflamația într-o serie de alte afecțiuni, inclusiv artrita, astmul și unele afecțiuni ale pielii.

În schimb, dexametazona nu pare să ajute persoanele cu simptome mai ușoare de coronavirus care nu au nevoie de ajutor pentru respirația.

Studiul RECOVERY, care se desfășoară din martie 2020, a analizat, de asemenea, medicamentul împotriva malariei, hidroxiclorochină, care a fost ulterior abandonat în temeiul îngrijorării că duce la creșterea numărul de decese și probleme cardiace.

Între timp, medicamentul antiviral remdesivir, care pare să scurteze timpul de recuperare pentru persoanele cu coronavirus, este deja pus la dispoziție pe NHS.

ADVERTISEMENT
Tags: