News

Un alt virus ar putea declanşa o nouă pandemie. Ce animale pot transmite infecţia la om

Coronavirusul care cauzează Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), la doar câteva mutații distanță de a deveni o amenințare pandemică gravă.
12.06.2021 | 14:04
Un alt virus ar putea declansa o noua pandemie Ce animale pot transmite infectia la om
Virusul MERS-CoV, la un pas de a deveni o amenințare pandemică. Animalele care transmit boala la om Foto: hepta, Wikipedia, Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

O echipă internațională de cercetători descrie studiul diferitelor variante ale virusului într-o lucrare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Virusul MERS-CoV, la un pas de a deveni o amenințare pandemică. Animalele care transmit boala la om

MERS-CoV a fost observat pentru prima dată în 2012 în Arabia Saudită. Testele au arătat că virusul este extrem de letal, aproximativ 40% dintre pacienții inițiali au murit din cauza infecțiilor contractate. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că majoritatea infecțiilor provin de la dromaderii infectați care, la rândul lor, au luat infecția de la lilieci.

ADVERTISEMENT

Deși îngrijorător, focarul de MERS-CoV a primit puțină atenție, deoarece nu părea să se transmită de la om la om. De la focarul inițial, cercetătorii au descoperit că până la 80% din dromaderii care au fost testați – dintre care 70% trăiesc în Africa – au anticorpi pentru MERS-CoV.

Un mister în ceea ce privește virusul este motivul pentru care nu au fost infectați mai mulți africani, având în vedere numărul de dromaderi și interacțiunile lor pe continentul african.

ADVERTISEMENT

Pentru a elucida misterul, cercetătorii au colectat probe de virus din mai multe locuri din Orientul Mijlociu și Africa, încercând să-i găsească variantele. Ei le-au grupat pe cele din Africa și Orientul Mijlociu în diferiți taxoni.

Apoi, au comparat probele genetic și în condiții de laborator folosind celule pulmonare umane. Ei au descoperit că variantele originare din taxonii arabi erau ușor transmisibile oamenilor, în timp ce variantele colectate în Africa nu erau.

ADVERTISEMENT

O privire mai atentă a arătat că diferențele dintre variante s-au redus la aminoacizi din proteina S. Modificarea prin inginerie genetică a unei variante africane pentru a avea aceiași aminoacizi a permis variantei originare din Africa să infecteze mai ușor celulele umane.

Cercetătorii sugerează că motivul pentru care varianta din probele recoltate în Orientul Mijlociu nu a suferit încă mutații pentru infectarea oamenilor se datorează desfășurării comerțului cu dromaderi care se desfășoară practic într-un singur sens, animalele fiind comercializate din Africa în Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, dacă sensul în care se desfășoară comerțul se inversează la un moment dat sau un alt animal devine purtător și este comercializat în Africa, ar putea apărea mutații, declanșând o pandemie mortală.

Vești bune de la producătorii de vaccinuri

Un vaccin candidat cu ADN sintetic împotriva coronavirusului care cauzează Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) a indus răspunsuri imune puternice și a oferit eficacitate protectoare în modelele de primate non-umane (NHP) atunci când este administrat intradermic în regimul de imunizare cu doze mici. Serul este dezvoltat la Institutul american de cercetare biomedicală Wistar.

Un vaccin candidat similar s-a dovedit anterior a fi sigur și tolerabil cu un regim de injecție intramusculară cu trei doze într-un studiu de fază 1 uman finalizat recent și se află în prezent în studii extinse ale studiului de fază 1/2a.

Cele mai recente rezultate au fost publicate în aprilie în JCI Insight.

Cercetătorii au evaluat imunogenitatea și eficacitatea de protecție a vaccinului lor sintetic MERS atunci când au fost administrate intradermic utilizând un program de imunizare cu două doze reduse, comparativ cu eliberarea intramusculară de doze mai mari în NHP.

În acest studiu, Weiner și echipa raportează anticorpi neutralizanți robuști și răspunsuri imune celulare în toate condițiile testate. Un experiment riguros a arătat că toate grupurile de vaccinare au fost protejate împotriva MERS-CoV în comparație cu animalele martor nevaccinate.

Cu toate acestea, regimul cu doze mici, cu administrare intradermică, a a avut un impact mai mare în controlul bolii și simptomelor decât cel cu doză mai mare administrată intramuscular în modelele NHP.

Important, nu a fost observată nicio dovadă a efectelor adverse asupra plămânilor la niciunul dintre grupurile de dozare, comparativ cu animalele de control neimunizate. Prin evaluarea citokinelor din sânge, cercetătorii au arătat o scădere semnificativă a tuturor mediatorilor inflamației, ceea ce sugerează în continuare că vaccinul previne inflamația distructivă indusă de coronavirusuri.

Ce este MERS și care sunt simptomele bolii?

Potrivit OMS, Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) este o boală respiratorie virală cauzată de un coronavirus (Coronavirusul Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu sau MERS-CoV) care a fost identificat pentru prima dată în Arabia Saudită în 2012.

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de viruși care pot provoca boli la om, variind de la răceala obișnuită până la Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Un caz tipic de MERS include febră, tuse și/sau dificultăți de respirație. Pneumonia este frecventă, cu toate acestea, unele persoane infectate cu virusul MERS au fost raportate a fi asimptomatice.

De asemenea, au fost raportate simptome gastrointestinale, inclusiv diaree.

Cazurile severe de MERS pot include insuficiență respiratorie care necesită ventilație mecanică și sprijin într-o unitate de terapie intensivă.

Unii pacienți au avut insuficiență de organe, în special de rinichi, sau șoc septic. Virusul pare să provoace forme mai severe de boală la persoanele cu sistem imunitar slăbit, la persoanele în vârstă și la persoanele cu boli cronice precum diabetul, cancerul și bolile pulmonare cronice.

Rata mortalității pentru persoanele cu virusul MERS este de aproximativ 35% – cu toate acestea, aceasta poate fi o supraestimare, deoarece cazurile ușoare pot fi ratate de sistemele de supraveghere existente.

MERS a fost raportat în 27 de țări din 2012, cu aproximativ 80% din cazurile umane raportate de Regatul Arabiei Saudite.

Cazurile identificate în afara Orientului Mijlociu sunt persoane care au fost infectate în Orientul Mijlociu și au călătorit în zone din afara Orientului Mijlociu. În cazuri rare, au avut loc mici focare în zone din afara Orientului Mijlociu.

Prevenție și tratament

În prezent nu este disponibil niciun vaccin sau tratament specific, cu toate acestea sunt în curs de dezvoltare mai multe vaccinuri și tratamente specifice MERS-CoV. Tratamentul este de susținere și se bazează pe starea clinică a pacientului.

Ca măsură de precauție generală, oricine vizitează ferme, piețe, hambare sau alte locuri unde sunt prezenți dromaderi și alte animale ar trebui să practice măsuri generale de igienă, inclusiv spălarea regulată a mâinilor înainte și după atingerea animalelor și ar trebui să evite contactul cu animalele bolnave.

Consumul de produse animale crude sau insuficient gătite, inclusiv lapte și carne, prezintă un risc ridicat de infecție de la o varietate de organisme care ar putea provoca boli la om.

Produsele de origine animală care sunt prelucrate corespunzător prin gătit sau pasteurizare sunt sigure pentru consum, dar ar trebui, de asemenea, manipulate cu grijă pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente nepreparate.

Carnea de cămilă și laptele de cămilă sunt produse nutritive care pot fi consumate în continuare după pasteurizare, gătit sau alte tratamente termice.

Până când nu se va fi mai bine cunoscut virusul MERS-CoV, persoanele cu diabet zaharat, insuficiență renală, boli pulmonare cronice și persoanele imunodeprimate sunt considerate a fi expuse unui risc crescut de boală severă din cauza infecției cu acest virus.

Aceste persoane ar trebui să evite contactul cu cămilele, să bea lapte crud de cămilă sau urină de cămilă sau să mănânce carne care nu a fost gătită corespunzător, mai precizează Organizația Mondială a Sănătății.

ADVERTISEMENT
Tags: