Sport

Un altfel de EURO 2020! Campionatul European al celor mai bune 24 de beri. Foto

Un altfel de Campionat European al celor mai cunoscute 24 de beri
29.06.2021 | 16:59
Campionatul European al celor mai bune 24 de beri ale țărilor calificate
ADVERTISEMENT

FANATIK prezintă un nou material inedit legat de Campionatul European de fotbal, cel mai tare eveniment al anului în „sportul rege”. Pe lângă momentele inedite pe care ni le-au oferit meciurile de la EURO 2020, unde majoritatea naționalelor au fost susținute de cele mai tari bombe-sexy ale planetei, ne orientăm către un subiect extrem de important pentru toți microbiștii: berea.

Astfel, propunem un turneu final al celor mai tari 24 de beri ale țărilor calificate la EURO 2020 și care sunt nelipsite de pe masa suporterilor din lumea întreagă atât la victorii entuziasmante, cât și la înfrângeri dureroase.

ADVERTISEMENT

Un altfel de Campionat European! Cele mai bune beri ale țărilor calificate

La capitolul bere, gusturile sunt și mai împărțite între suporteri, iar clasamentul este foarte, foarte strâns. Ceea ce nu e deloc rău, pentru că suporterii au de unde alege „campioana europeană” absolută.

Italia e cunoscută în primul rând pentru pastele delicioase și dragostea pentru ziare, mai ales cele de sport. Când vine vorba de bere, știm un lucru sigur: Peroni e regina, fiind cel mai cunoscut lager în Edinburgh, ceea ce spune multe despre asta. O altă bere importantă și mai puțin cunoscută este Ichnusa din Sardinia. Dacă Peroni e un fel de Gianluigi Donnarumma, atunci Ichnusa este mijlocașul Nicolo Barella. Rece și proaspătă, sticla are un design cu steagul Sardiniei pe etichetă.

ADVERTISEMENT

Tot în grupa A e Elveția, iar jucătorii lui Vladimir Petkovic ar trebui să se inspire de la berea Eichhoff, care s-a reinventat recent, iar veverița, „mascota” brandului a apărut pe eticheta băuturii. Fanii elvețieni probabil au lichidat stocurile după victoria memorabilă de la București împotriva Franței, calificându-se în sferturile de finală la EURO 2020.

Turcia este prezentată fără doar și poate de Efes, în timp ce Țara Galilor contracarează și ea puternic cu Tiny Rebel, cu care Robson Kanu a sărbătorit calificarea în sferturile de finală la EURO 2016.

ADVERTISEMENT

Duel echilibrat și în grupa B

Una dintre berile care are poate cea mai bună reclamă din lume este „regina” Danemarcei, Carlsberg, care a atins o popularitate incredibilă peste tot în Europa. O altă alegere evidentă este Tuborg, însă Copenhaga și Danemarca în general merită o bere cu adevărat bună, care să se ridice la nivelul așteptărilor. Øl este o veche berărie din Danemarca, care a fost deschisă de rromi și care astăzi produce un număr larg de beri.

Oricine e destul de norocos încât să viziteze Finlanda și implicit capitala Helsinki, va avea o surpriză. Alcoolul este foarte scump, iar unii suporteri ar putea să își ipotecheze casa ca să petreacă așa cum trebuie un Campionat European, venit după un an de pandemie. Carlsberg și Heineken controlează majoritatea berăriilor din „Țara celor 1000 de lacuri”. Olvi este cea mai cunoscută bere și este alegerea preferată atât a localnicilor cât și a turiștilor, cu ingrediente aproape exclusiv din Finlanda.

ADVERTISEMENT

Trecem la Belgia. Aici alegerea este poate cea mai dificilă, belgienii fiind adevărați artiști ai berii artizanale și nu numai. Spre deosebire de celelalte „adversare”, în Belgia pilsner-urile și lager-urile nu sunt la mare preț. Belgienii au peste 300 de beri așa că ne-a fost foarte greu să ne decidem asupra uneia singure. Rusia e mai mult cunoscută pentru consumul masiv de vodka, dar contrar așteptărilor, rușii nu stau deloc rău, ba chiar stau mai bine decât au făcut-o jucătorii lui Stanislav Cherchesov: Ochakovo, Permskoye Gubernskoye, Rifey și Nevskoe Imperial, pot face în orice confruntare directă.

Olanda, regina berii în grupa C. Austria cea mai mare consumatoare

Heineken vs. Amstel e un fel de duel între Johan Cruyff și Rinus Michel. Grolsch e un alt nume greu, comparat cu magnitudinea lui Louis van Gaal. Toate consumate în cantități industriale mai ales în Regatul Unit. Cu toate astea, duelul pare deja pierdut de olandezi, berea germană având prioritate pentru majoritatea cunoscătorilor de bere.

Ucraina este una dintre cele mai puțin cunoscute națiuni la capitolul bere. Începând din 2013, gigantul ucrainian Obolon, o companie arhicunoscută din Ucraina și producătoare a berii cu același nume, a preluat chiar un club de fotbal din Kiev. Echipa a jucat în liga a doua și a treia cu numele proprietarilor: Pyvovary.

Conform unui studiu din 2018, Austria e a doua cea mai mare consumatoare de bere din lume. Augustinerbräu, Kloster, Mülln, Märzen cu siguranță sunt alegerile din top pentru austrieci și cu care nu poți să dai greș, în timp ce Macedonia de Nord aruncă în teren Skopsko, unul dintre cele mai bune lager-uri, care vine de acolo de unde nu te aștepți.

Grupa D, sub semnul unei rivalități istorice: Scoția vs Anglia

În grupa D rivalitatea istorică dintre Scoția și Anglia se extinde până și la bere. Însă englezii o încasează grav la acest capitol, spre deosebire de confruntarea care a avut loc în grupă și s-a încheiat la egalitate, scor 0-0. Tennent’s sau Carling? Nici măcar nu merită să te gândeși la asta, ci trebuie pur și simplu să le încerci, iar alții să rămână în continuare cu dilema.

Croația contraatacă și ea cu excelenta Karlovačko, mai bună potrivit „criticilor” decât mult mai cunoscuta Ožujsko. Însă e clar că amândouă trebuie gustate cu prima ocazie când ajungi în Cehia, însă sunt câteva magazine în România de unde pot fi cumpărate.

Urmează Cehia, campionul absolut la categoria grea în materie de lager. Un gigant pe teren împotriva oricărui adversar. Să enumerăm câteva nume care ar putea intra oricând în cel mai bun 11 la acest final: Budvar, Krusovice, Staropramen și Pilsner Urquell.

Grupa E propune una dintre cele mai tari beri

Campioana europeană din 2008, Spania, se prezintă la acest turneu final cu Estrella Galicia. Bineînțeles, un alt lager ca să fie pe placul tuturor și la fel de subestimată ca naționala lui Luis Enrique după faza grupelor.

Suedia e reprezentată de Omnipollo, care are o cutie extrem de colorată și cu arome extrem de interesante. Foarte suedeză cum s-ar spune și care iese rapid în evidență într-o mare de sticle de bere.

Când vine vorba de berea din Polonia, prima impresie care o lăsa e tăria. Paradoxul e că nu tare la gust, însă e combinație cu care poate trece clar cel puțin de faza grupelor. Berea poloneză e foarte apreciată în Scoția. Playmakerul polonezilor este Zywiec. În Slovacia berea nu este cea mai consumată băutură, însă Hamsik e mare fan al berii Saris.

„Grupa morții”, dominată autoritar de Germania

Germania este campioana absolută în „grupa morții” și pare mare favorită la câștigarea Campionatul European din 2020. Și când vine vorba de nemți ei chiar pot alinia un „prim unsprezece” letal, din care fac parte Berliner Pilsner, Hofbrau, Augustiner Helles, Lowenbrau, Spaten și un Toni Kroos al berilor: Rothaus Pils. Ce ar mai fi de băut… pardon, de spus?

Ungaria de cealaltă parte pare în duelul cu Germania un fel de David vs Goliat, maghiarii nefiind mari băutori de bere. Chiar și așa, au și ei regina lor: Dreher. Orice a gustat-o sub cerul liber al Budapestei înțelege la ce ne referim.

Portugalia are două mari rivale, un fel de Porto vs Benfica. Cele mai băute beri din Portugalia sunt Sagres și Super Bock, în timp ce francezii, mari băutori de vinuri, sunt „la retrogradare” la nivel de bere. Kronenbourg 1664 e cea mai populară opțiune. Pentru export, francezii au berea Blanc, cu aromă de citrice și care se găsește foarte ușor și în România.

  • 11 iunie – 11 iulie e perioada în care se desfășoară Campionatul European
ADVERTISEMENT
Tags: