News

Un american ar putea fi eliberat după 43 de ani de închisoare. Susține că este nevinovat, iar un procuror îi dă dreptate

Un american în vârstă de 62 de ani ar fi stat nevinovat 43 de ani la închisoare, condamnat fiind pentru o triplă crimă. În curând s-ar putea bucura de libertate.
12.11.2021 | 17:15
Un american ar putea fi eliberat dupa 43 de ani de inchisoare Sustine ca este nevinovat iar un procuror ii da dreptate
ADVERTISEMENT

De 43 de ani, bărbatul pe numele său Kevin Strickland stă închis în Western Missouri Correctional Center din Cameron, condamnat fiind pentru triplă crimă. În tot acest timp, el și-a susținut nevinovăția, explicând faptul că nu a fost implicat în cazul pentru care a primit o pedeapsă atât de mare.

De curând,  lui Kevin i s-a oferit posibilitatea să fie audiat, pe parcursul a trei zile, și să-și justifice nevinovăția. Până acum, un procuror îi dă dreptate, fapt care ar putea duce la punerea sa în libertate. Situația se complică cu atât mai mult cu cât chiar una dinte victimele cazului condamnării a susținut că Kevin Strickland ar fi nevinovat, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Povestea pe scurt a condamnării eronate a americanului

Mai exact, pe 25 aprlie 1978, a avut loc un atac în Kansas City, Missouri. Patru oameni au fost atunci împușcați, doar unul supraviețuind. Cynthia Douglas a rămas în viață (care a murit între timp în 2015 n.r) declara la acea vreme că Strickland, împreună cu alți doi agresori, Bell și Kiln Adkins ar fi săvârșit tripla crimă.

Mai târziu, Cynthia Douglas și-a dat seama că a făcut o greșeală și că nu l-a identificat bine pe americanul în vârstă de 62 de ani. În ultimii 30 de ani, a depus eforturi să-l scape din spatele gratiilor pe Strickland prin intermediul  Midwest Innocence Project.

ADVERTISEMENT

Dubios este faptul că ceilalți doi atacatori, care ar fi, de fapt, vinovați, au făcut fiecare aproximativ 10 ani de închisoare, a informat avocatului lui Strickland, Robert Hoffman. Procurorul Peters Baker care anchetează situația lui Kevin Strickland a recunoscut faptul că s-ar fi produs o eroare a arestului.

”Este propriul nostru exemplu a ceea ce se întâmplă atunci când un sistem care ar trebui să fie corect eșuează”, ar fi declrat procurorul de caz în timpul audierii americanului.

ADVERTISEMENT

De la 18 ani Kevin Strickland stă în închisoare nevinovat

”Nu puteam să pledez vinovat pentru o crimă cu care nu aveam nicio legătură. Nu aveam de gând să o fac…

Aveam 18 ani și știam că sistemul funcționează, așa că știam că voi fi exonerat, că nu voi fi găsit vinovat de o infracțiune pe care nu am comis-o.

ADVERTISEMENT

Nu am acceptat nicio înțelegere pentru ceva ce nu am făcut”, a explicat și americanul în fața instanței.

Dacă Strickland va fi eliberat, condamnarea lui pe nedrept ar fi cea mai lungă din istoria statului Missouri, iar la nivel național a patra cea mai lungă, potrivit reprezentanților Registrului Național al Exonerărilor. Michael Mansur, directorul de comunicații al procurorului Jean Peters Baker, speră ca judecătorul să ia o decizie în favoarea deținutului cât mai rapid.

”Nu putem aprecia momentul în care instanța va lua o decizie. Dar noi credem că judecătorul înțelege și apreciază importanța unei decizii prompte într-un caz ca acesta și ne așteptăm să se pronunțe cât de repede posibil”, a declarat pentru CNN, Michael Mansour.

ADVERTISEMENT
Tags: