Life

Un an de când Ileana Vulpescu a murit. Cu cine s-a iubit enorm: ”Destinul meu a fost el”

Ileana Vulpescu a încetat din viață la vârsta de 89 de ani, în data de 12 mai 2021. A trecut un an de când celebra scriitoare și traducătoare a plecat la Ceruri.
12.05.2022 | 08:48
Un an de cand Ileana Vulpescu a murit Cu cine sa iubit enorm Destinul meu a fost el
Cine a fost scriitoarea Ileana Vulpescu. A trăit o mare dragoste. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Regretata scriitoare Ileana Vulpescu, membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1972, a trăit o dragoste de poveste despre care se va vorbi ani la rând. Destinul i-a hărăzit împlinirea sufletească în căsătoria cu scriitorul, publicistul și traducătorul Romulus Vulpescu.

Cine a fost scriitoarea Ileana Vulpescu

Ileana Vulpescu s-a născut la 21 mai 1932, în localitatea Bratovoeşti din judeţul Dolj. A urmat școala Regina Elisabeta, la Craiova, în perioada 1939-1943, apoi liceul Elena Cuza (1943-1946). Ulterior, a continuat să studieze în particular din motive de sănătate.

ADVERTISEMENT

Regretata scriitoare a urmat cursurile Facultăţii de Filologie, secţia limbă şi literatură franceză, din cadrul Universităţii din Bucureşti (1953-1958). Şi-a început activitatea profesională ca documentaristă, apoi a lucrat ca cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică al Academiei Române.

De asemenea, a colaborat la redactarea lucrărilor Dicţionarul limbii române și Dicţionarul explicativ al limbii române. În anul 1966 a debutat în literatură, în revista Familia, când a publicat povestirea Scrisoare către un necunoscut.

ADVERTISEMENT

Prima carte a fost un volum de schiţe, nuvele şi scurte piese de teatru, intitulată Ş.a.m.d, în 1969. Ulterior, avea să fie reluată şi amplificată cu titlul Candidaţii la fericire (1983). A urmat romanul Rămas bun (1975), premiat un an mai târziu cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

Succesul a venit odată cu publicarea romanului Arta conversaţiei (1980). Volumul scris de Ileana Vulpescu a primit premiul Cântarea României. Mai târziu, regretata artistă a publicat volumele Rămas-bun casei părinteşti și Sărută pământul acesta.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Ileana Vulpescu a scris proză şi teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză şi spaniolă şi a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă şi din cea contemporană românească.

Totodată, cunoscuta scriitoare a colaborat cu România literară, Vatra, Flacăra și România Mare. A primit numeroase premii și a fost decorată de președintele Klaus Iohannis în 2017 cu distincţia Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler pentru întreaga carieră.

ADVERTISEMENT

Romulus Vulpescu, marea iubire a Ilenei Vulpescu

Ileana Vulpescu a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu regretatul scriitor Romulus Vulpescu. Cei doi au avut parte de o poveste nescrisă, dar trăită intens timp de 60 de ani. Publicistul român a fost marea dragoste a artistei, alături de care a avut o fiică.

„Am petrecut împreună 60 de ani de viață… cred că da, că destinul meu a fost el”, spunea în urmă cu multă vreme regretata scriitoare pentru revistatango.ro.

S-au cunoscut când erau foarte tineri, pasiunile comune fiind cele care i-au unit. În primele clipe nu și-au dat seama că sunt suflete pereche și că vor fi împreună o viață întreagă, dar relația s-a cimentat și i-a adus unul lângă celălalt.

Editorul și prozatorul i-a fost partener o viață întreagă, Ioana fiind rodul iubirii lor. În urmă cu ani buni regretata scriitoare mărturisea că bărbatul i-a fost destinat, lucru în care a crezut enorm până în clipa în care l-a pierdut.

Din păcate, Romulus Vulpescu a încetat din viață la numai o lună după ce și-a înmormântat unicul copil. Fiica celor doi publiciști a murit de septicemie în anul 2012.

Cum a murit Ileana Vulpescu

Ileana Vulpescu a murit în 12 mai 2021, la vârsta de 89 de ani. Tristul anunț a fost făcut de dramaturgul Radu F. Alexandru pe rețelele de socializare. El a deplâns despărțirea de „o mare scriitoare pe care a avut-o România”.

A lăsat în urma sa foarte multe volume, ultima sa dorință fiind să fie incinerată. În plus, și-a dorit ca cenușa să-i fie aruncată în mare.

ADVERTISEMENT