News

Un an de când lumea a auzit de coronavirus. Cum a evoluat pandemia în 12 luni

31.12.2020 | 08:21
Un an de cand lumea a auzit de coronavirus Cum a evoluat pandemia in 12 luni
ADVERTISEMENT

La un an de când lumea afla despre o boală nouă, în China, omenirea încă se luptă cu cea mai mare provocare din 2020: pandemia de Covid-19.

China recunoștea, oficial, existența unei boli provocate de un coronavirus în 31 decembrie 2019, fix în urmă cu un an.

ADVERTISEMENT

Locul de pornire al pandemiei se bănuiește a fi o piață din Wuhan, în timp ce primele cazuri au fost raportate la finalul lunii noiembrie în China.

Evoluția Covid-19 în 2020, timp de 12 luni

Noul coronavirus a infectat până acum, la nivel mondial, 83 de milioane de oameni și a contribuit la moartea a peste 1.8 milioane de persoane.

ADVERTISEMENT

În România au murit aproape 16.000 de oameni și s-au infectat peste 620.000. În speranța că 2021 va fi diferit după vaccinarea populației, să ne aducem aminte cum a evoluat pandemia de Covid-19 de la izbucnirea ei până în prezent, conform Digi 24.

31 decembrie 2019 – Chinezii raportează o boală virală la Wuhan, dar nu se cunosc prea multe detalii.

ADVERTISEMENT

Ianuarie 2020 – OMS anunță că boala e produsă de un nou tip de coronavirus. Boala ajunge până în SUA, Thailanda, Japonia sau Emiratele Arabe. Europa nu este scutită, 3 francezi care au fost în vizită în Wuhan se întorc acasă infectați.

Februarie 2020 – Apar primele kituri de testare PCR. La nivel mondial erau identificate 176 de cazuri, însă era doar începutul. La finalul lunii februarie boala a ajuns inclusiv în România.

ADVERTISEMENT

Martie 2020 – OMS declară pandemia la nivel mondial și cere țărilor să ia măsuri urgente de testare, diagnosticare și izolare a bolnavilor. România intră în stare de urgență și carantină totală.

Aprilie 2020 – La nivel mondial e atinsă cifra de 1 milion de îmbolnăviri, iar în paralel încep cercetările petru dezvoltarea unui vaccin eficient.

Mai 2020 – Societatea se izolează și mai mult, fiind nevoie de restricții la școală, la locul de muncă sau la întrunirile publice. Mai mulți copii încep să facă complicații din cauza bolii, motiv de îngrijorare pentru medici.

Iunie 2020 – Primul tratament care părea eficient împotriva Covid-19 se dovedește a fi inutil și este oprit de la administrare.

Iulie 2020 – Apar noi recomandări pentru purtarea măștii de protecție, majoritatea țărilor sunt în stare de urgență sau alertă.

Septembrie 2020 – Apar primele teste rapide eficiente pentru a depista Covid-19. OMS recomandă folosirea lor în zonele unde transmiterea virusului e scăpată de sub control.

Octombrie 2020 – Situația rămâne critică, oamenii fiind la limita răbdării din cauza măsurilor de restricție impuse. Vaccinul pare singura scăpare din această situație.

Noiembrie 2020 – Un vaccin anti-Covid e aproape finalizat, existând mai multe companii care se laudă că dețin un astfel de produs.

Decembrie 2020 – Vaccinul Pfizer și BioNTech a aprobat de SUA și Uniunea Europeană, iar în România ajung primele doze de vaccin. Un prim pas pentru a opri pandemia de Covid-19.

ADVERTISEMENT