Fotbal intern

Un an de la dispariția lui Ilie Balaci. Mitriță a fost ultimul jucător pe care l-a scos la masă: “Parcă eram copilul lui!”

21.10.2019 | 09:25
Un an de la disparitia lui Ilie Balaci Mitrita a fost ultimul jucator pe care la scos la masa Parca eram copilul lui
Un an de la dispariția lui Ilie Balaci, ”Minunea Blondă” a Olteniei. Sursa foto: frf.ro
ADVERTISEMENT

Începând din 2018, în fiecare zi de 21 octombrie, fotbalul românesc își va aminti că e mai sărac, mult mai sărac. În urmă cu exact un an, inima lui Ilie Balaci, ”Minunea Blondă” a Olteniei, înceta să mai bată. Legenda ”Craiovei Maxima” se stingea la 62 de ani și lăsa în urma sa multă durere în rândul familiei, a colegilor de generație și a tuturor fanilor fotbalului din România.

Ilie Balaci a fost comemorat înainte de CFR Cluj – U Craiova 2-0

Familia lui Ilie Balaci continuă să trăiască o durere nemărginită după dispariția legendei oltene. În iulie, soția lui Ilie Balaci, Dana, posta pe un site de socializare un mesaj de-a dreptul sfâșietor, chiar în ziua în care cei doi ar fi împlinit 44 de ani de căsătorie. ”Îmi este dor de tine! Astăzi… 44 ani de căsătorie”, a scris Dana Balaci și a adăugat o poză cu ”Minunea Blondă”.

ADVERTISEMENT

Lorena Balaci, una dintre cele două fiice ale fostului mare fotbalist, a vorbit despre lipsa tatălui său. ”La poze cu tata m-am uitat după trei luni de la moartea lui. La video nu m-am uitat. Sora mea se uită. Spune că așa îi trece dorul. Eu nu pot, îmi e foarte greu să-l aud vorbind”, povestea Lorena, duminică, într-o emisiune la Digisport.

Sâmbătă, familia lui Ilie Balaci a organizat o slujbă de comemorare a marelui sportiv, la Craiova. Alături de rude și de familia legendei ”Craiovei Maxima”, la slujbă au participat și alte personalități marcante ale fotbalului oltean, precum Sorin Cârțu, Aurel Țicleanu, Emil Săndoi și Nicolae Ungureanu.

ADVERTISEMENT
Mesajul afișat de jucători în memoria lui Ilie Balaci. Sursă Foto: Sportpictures
Mesajul afișat de jucători în memoria lui Ilie Balaci. Sursă Foto: Sportpictures

Ilie Balaci nu a fost uitat de componenții Universității Craiova: ”De la opt la infinit”

Clubul Universitatea Craiova, prin jucătorii și fanii săi, și-au adus aminte de Ilie Balaci. Înaintea startului de la Cluj, cu CFR, suporterii grupării din Bănie, i-au scandat numele ”Marelui Blond” în momentul în care echipele intrau pe teren. Momentul a fost unul extrem de emoționant, apreciat de întreaga asistență de pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”.

După fani a venit rândul jucătorilor Craiovei. Aceștia au ieșit pe gazon purtând tricouri cu chipul fotbalistului. Pe lângă tricouri, oltenii au afișat și un mesaj în memoria lui Balaci: “De la opt la infinit“, aducând aminte numărul în care Ilie Balaci a scris istorie la Universitatea Craiova. După momentul din startul partidei, jucătorii pregătiți de Victor Pițurcă au trimis tricourile pe care a fost imprimat chipul lui Ilie Balaci către suporterii Craiovei prezenți la meci.

ADVERTISEMENT

Destinul lui Ilie Balaci a fost marcat de cifra 8. Aproape toate evenimentele care au contat pentru “Minunea Blondă” au fost legate de acest număr, care l-a și consacrat. Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie, 1956. Fiind sărbătoare, Sfânta Maria Mică, ai lui l-au declarat abia peste 5 zile la primărie, așa că în certificatul său apare ca dată a nașterii 13 septembrie 1956. La Universitatea Craiova a făcut 8 ani de juniorat, iar la echipa mare a jucat pe spate cu 8, număr pe care l-a făcut celebru.

Alexandru Mitriță nu-l va uita niciodată pe Ilie Balaci: ”Vorbea despre mine ca despre copilul lui. Mi-a spus înainte să moară să mă distrez”

Înainte de a părăsi România cu destinația finală New York, Alexandru Mitriță, cel mai bun om al tricolorilor în ultimele meciuri din preliminariile EURO 2020, a vorbit cu FANATIK despre ce a însemnat Ilie Balaci pentru el. Tristețea se simte în glasul fostului jucător al Craiovei când i se amintește că a trecut deja un an de la dispariția lui Ilie.

ADVERTISEMENT

”Ufff… Mă gândesc la el la fiecare meci pe care îl joc. Au fost momente grele pentru tot ce înseamnă familia Universitatea Craiova, îl păstrăm pe nea Ilie în inimile noastre și încercăm să facem ceva deosebit pentru el la orice partidă. Pentru că el iubea fotbalul spectacol. Ilie Balaci vorbea despre mine ca despre copilul său și pentru asta va avea respectul meu veșnic și va fi mereu în inima mea.”

Alexandru Mitriță nu-l va uita niciodată pe Ilie Balaci: ”Vorbea despre mine ca despre copilul lui. Mi-a spus înainte să moară să mă distrez”
Alexandru Mitriță nu-l va uita niciodată pe Ilie Balaci: ”Vorbea despre mine ca despre copilul lui. Mi-a spus înainte să moară să mă distrez”

Mitriță nu va uita niciodată sfatul primit de la Ilie Balaci, unul pe care și l-a imprimat pe ceafă: ”Cel pe care mi l-am tatuat și pe ceafă și pe care mi l-a dat chiar înainte să moară. Aceste cuvinte au rămas eterne pentru mine. Mi-a zis să intru pe teren de fiecare dată și să mă distrez. Și chiar asta fac, asta am făcut și la meciul cu Norvegia, așa voi face și de acum înainte.”, povestea ”MitriGOL” pentru FANATIK într-un interviu acordat după meciul cu Norvegia.

Ilie Balaci și Mitriță s-au întâlnit cu două zile înainte de dispariția marelui fotbalist. Lorena Balaci a povestit despre întâlnirea jucătorului de la New York cu fostul mare fotbalist, chiar înainte de decesul acestuia: ”Cu două zile înainte au stat de vorbă, l-a luat la masă, au mâncat împreună. Au avut o discuție, tata pe partea de discurs motivațional era cel mai bun. I-a ajuns la suflet.”

Lorena Balaci vrea să organizeze un meci în memoria lui Ilie Balaci

La un an de la decesul lui Ilie Balaci, au fost înființate Asociația Sportivă ”Ilie Balaci”, o Gală ”Ilie Balaci” care va fi deja la a doua ediție, iar fiica legendei Olteniei anunță și un meci amical cu nume mari din fotbal.

”Am înființat Asociația Sportivă ”Ilie Balaci”. Se va face și un meci în memoria lui Ilie Balaci, am vrut să-l organizăm în săptămâna premergătoare pomenii, dar vreau să facem ceva special. Cu siguranță vor fi legendele Craiovei, fotbaliști care au trecut pe la Craiova, iar dincolo mi-aș dori o echipă formată din vedete internaționale.

Va exista un turneu care îi va purta numele. În 2019 va fi a doua Gală ”Ilie Balaci” organizată de primăria Craiovei. E un eveniment care premiază cei mai buni juniori din județ, antrenori, pe categorii de vârstă. Am dat acordul Inspectoratului Județean Dolj să organizeze Cupa ”Ilie Balaci”., a spus fiica acestuia la Digisport.

 

Cine a fost Ilie Balaci
Cine a fost Ilie Balaci

Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956, la Bistreţ, în judeţul Dolj. Era supranumit “Minunea Blondă” şi cu el Craiova a înregistrat performanţe uriaşe. A jucat în cariera sa la Universitatea Craiova (1973 – 1984), FC Olt Scorniceşti (1845 – 1986) şi Dinamo (1986 – 1988). A câștigat de trei ori titlul de campion al României, cu Universitatea Craiova, (în 1974, 1980 şi 1981), de patru ori Cupa României (1977, 1978, 1981, 1983) şi a fost desemnat de două ori fotbalistul anului din România, în 1981 şi 1982.

Ilie Balaci a jucat pentru echipa națională în 65 de partide și a marcat de 8 ori. Ca tehnician, Ilie Balaci a antrenat echipa de tineret a lui Dinamo, Pandurii Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin și Universitatea Craiova.

După Revoluție, Balaci și-a început cariera de antrenor în exil. A început cu tunisienii de la Club Africain, echipă alături de care a câștigat Liga Campionilor Africii, Liga și Cupa Tunisiei. Au urmat apoi două sezoane pline de trofee la clubul marocan Olympique Casablanca. Între 1994 și 1996 a ajuns la Al Shabab Dubai, în Emiratele Arabe Unite, pentru ca apoi să câștige Cupa Campionilor Golfului, cu Al Nasr și Al Hilal, în sezoanele 1997 și 1998.

În total, antrenorul Ilie Balaci a adunat nu mai puțin de 22 de trofee în lumea arabă și în nordul Africii, fiind unul dintre cei mai de succes antrenori de fotbal din Orientul Mijlociu.

  • Ilie Balaci a murit pe 21 octombrie 2018, la vârsta de 62 de ani, după ce a suferit un infarct. Fostul mare fotbalist român a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean din Craiova şi a fost resuscitat timp de o oră şi jumătate, însă nu a răspuns la stimuli şi medicii au fost nevoiţi să constate decesul. 

În afară de Ilie Balaci, ”Craiova Maxima” i-a mai pierdut pe Zoli Crișan, Costică Ștefănescu și Nicolae Tilihoi, din rândul foștilor jucători. Au mai plecat din marea echipă a Craiovei, doctorul Vasile Frînculescu, antrenorul Constantin Oțet și președintele Corneliu Andrei Stroe.

ADVERTISEMENT