Sporturi

Un an de la primul caz COVID-19 în România! Cum a schimbat pandemia sportul din ţara noastră

25.02.2021 | 23:57
Un an de la primul caz COVID19 in Romania Cum a schimbat pandemia sportul din tara noastra
ADVERTISEMENT

Pe 26 februarie 2020, România raporta primul caz de COVID-19, într-un moment în care virusul făcea deja victime în restul Europei. FANATIK îţi prezintă o analiză detaliată a felului cum pandemia de coronavirus a schimbat sportul din ţara noastră.

Evenimentele s-au succedat cu repeziciune, iar creşterea numărului de infectări a dus şi la primile interdicţii în sport. La zece zile de la primul caz de COVID-19 din România, pe 8 martie, Raed Arafat anunţa că spectatori nu mai au acces pe stadioane şi în săli.

ADVERTISEMENT

Un an de la primul caz COVID-19 în România. Sportul a fost imediat afectat de pandemie

În ziua anunţului făcut de Raed Arafat, FCSB şi U Craiova urmau să joace în etapa a 2-a din play-off-ul Ligii 1. A fost primul meci mare din România afectat de pandemie, după ce partida s-a disputat fără spectatori în tribune. Măsura luată de autorităţi trebuia să fie eliminată pe 31 martie, însă toate calculele au fost date peste cap.

Pe 12 martie, Federaţia Română de Fotbal anunţa că toate meciurile vor fi amânate până pe 31 martie. A fost semnalul că pandemia de coronavirus va schimba radical sportul din ţara noastră, la fel cum s-a întâmplat în toată lumea.

ADVERTISEMENT

La patru zile de la decizia FRF, pe 16 martie, Klaus Iohannis a semnat decretul prin care România intra pentru 30 de zile în stare de urgenţă. În tot acest timp, sportivii începeau să descopere o nouă metodă de antrenament, şedinţele de pregătire prin Zoom.

Protocoale pentru reluarea competiţiilor sportive şi focare de COVID-19 în Liga 1

În plină stare de urgenţă, federaţiile au început să creioneze protocoalele pentru reluarea antrenamentelor şi a competiţiilor sportive. Anunţul că România va ieşi din stare de urgenţă pe 14 mai a readus speranţa în rândul sportivilor, care puteau să revină la antrenamente.

ADVERTISEMENT

Singurele competiţii reluate în iunie 2020 au fost Liga 1 şi Liga 2, în timp ce campionatele naţionale la diferite sporturi au fost anulate. Un exemplu în acest sens este handbalul, unde sezonul a fost întrerupt, fără ca vreo echipă să fie declarată campioană.

Liga 1 a fost reluată în weekend-ul 13-14 iunie 2020, însă rapid a apărut o nouă problemă majoră. Dinamo şi CFR Cluj au fost lovite de numeroase cazuri de COVID-19, iar play-out-ul, unde “câinii” luptau pentru salvarea de la retrogradare, a fost întrerupt. În play-off, pandemia de coronavirus a făcut ca U Craiova şi CFR Cluj să joace o adevărată finală pentru titlul de campioană.

ADVERTISEMENT

Liga 1 şi-a schimbat sistemul competiţional, la fel şi Liga 2

După ce play-out-ul nu a putut să fie dus la bun sfârşit, Liga 1 a trecut de la un sistem competiţional cu 14 echipe la unul cu 16. În cazul Ligii 2, după ce în sezonul trecut au participat 20 de formaţii, actuala stagiune a adus la start 21 de cluburi, însă Turris Turnu Măgurele s-a retras în pauza de iarnă.

Cum programul din sezonul trecut a fost dat peste cap, jucătorii din Liga 1 au avut parte de un calendar înghesuit în actuala stagiune, una în care prima ligă a avut cea mai scurtă pauză de iarnă din istorie.

Un an fără suporteri la competiţiile sportive

Pe 8 martie 2021 se va împlini un an de când suporterii nu au mai avut acces pe stadioane şi în săli. FANATIK a anunţat în exclusivitate că pe 24 februarie a avut loc o întrevedere între delegaţia LPF şi Eduard Novak, ministrul Sportului, cu privire la revenirea suporterilor pe stadioane. În perioada următoare vor mai avea loc discuţii cu Raed Arafat şi cu Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, pe această temă.

În tot acest timp, englezii au anunţat că suporterii se vor întoarce în tribune de la mijlocul lunii mai. Pe arenele din Anglia vor avea acces 10.000 de fani sau 25% din capacitatea stadionului.

Campionatele de handbal se joacă în sistem turneu, în “bulă”

Handbalul a fost grav afectat de pandemie, iar actualul sezon din campionatele naţionale se desfăşoară într-un sistem de turneu, cu meciuri jucate în acelaşi oraş.

“Este ideal să stăm cât mai mult timp împreună, super testați și să ne desfășurăm în bula noastră competiția până la momente mai fericite”, spunea Alexandru Dedu într-un interviu pentru FANATIK.

Sportivii au început să se vaccineze

După ce vaccinul anti-COVID-19 a ajuns şi în România, autorităţile au făcut tot posibilul ca sportivii olimpici să intre în runda a doua de imunizare. La sfârşitul lunii ianuarie, Carol Novak, ministrul Sportului, s-a vaccinat, iar la mijlocul lui februarie a început campania de vaccinare a fotbaliştilor de la echipele naţionale.

Denis Haruţ, component al echipei naţionale U21, a fost primul fotbalist care s-a vaccinat, urmând ca pe listă să intre şi colegii lui de la selecţionata lui Adrian Mutu.

  • peste 780.000 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în România
  • peste 20.000 de persoane au murit din cauza coronavirusului în România
ADVERTISEMENT
Tags: