Fotbal intern

8 martie 2020, un an fără suporteri în tribunele din România. Când ar putea reveni fanii pe stadioane 

08.03.2021 | 18:41
8 martie 2020 un an fara suporteri in tribunele din Romania Cand ar putea reveni fanii pe stadioane
ADVERTISEMENT

În urmă cu fix un an se disputau ultimele meciuri cu fani în tribune. Rapid și Petrolul erau cluburile de tradiție care trăgeau cortina peste scaunele sau betoanele arenelor din România.

Chiar dacă pe majoritatea stadioanelor din România nu se mai înghesuiau fanii nici înaintea pandemiei, restricțiile impuse de autorități au înlăturat complet suporterii, care au devenit doar simpli telespectatori.

ADVERTISEMENT

La un an după ultimele partide la care au putut asista fani din tribune, românii își pun speranțele în noul ministru de la MTS că va obține aprobarea revenirii lor pe stadioane.

Un an fără suporteri în tribunele stadioanelor din România. Csikszereda – Petrolul și Rapid – CSM Reșița se jucau în 8 martie 2020

În dimineața zilei de 8 martie 2020, bătea deja un vânt puternic de carantină în România. Panica noului coronavirus începea să cuprindă și țara noastră, după ce făcuse ravagii în Asia și pătrunsese puternic și în Europa. Cu toate acestea, ceea ce avea să se întâmple pe parcursul următorului an calendaristic nu avea cum să fie anticipat de niciun fan al fotbalului. Cu atât mai puțin de rapidiștii care își puseseră la gât fularele și se pregăteau să meargă pe stadionul din Regie pentru a-și susține echipa la meciul cu CSM Reșița.

ADVERTISEMENT

5.000 de giuleșteni reușeau să intre pe stadionul „Sportul” până în ora 12:30, în ciuda comunicatului emis de autorități, prin care se anunța că accesul fanilor la meciuri va fi limitat la un număr de 1.000 de oameni. Ar fi putut să nu fie nici măcar atâți, dacă nu ar fi apucat deja să își ia bilete. Vânzarea tichetelor de acces a fost sistată cu scurt timp înaintea începerii partidei, iar mulți suporteri n-au mai reușit să intre pe stadion. Cei care au făcut-o, au asistat la o dureroasă înfrângere a Rapidului, cu 0-1, în fața trupei lui Dorinel Munteanu. După succesul reșițenilor, Daniel Pancu era demis de conducerea alb-vișiniilor.

Tot în acea zi avea să se joace și meciul dintre Csikszereda Miercurea Ciuc și Petrolul Ploiești, primul și singurul care se disputa sub incidența regulii prin care se limita numărul de spectatori la 1.000. Partida de la Miercurea Ciuc s-a disputat cu mai puțin de 1.000 de fani în tribune, din motive de lipsă de interes, dar și din cauza condițiilor nu tocmai prietenoase oferite de stadionul celor de la Csikszereda. Meciul s-a terminat cu victoria cu 2-1 a „lupilor galbeni”.

ADVERTISEMENT

„Da, meciurile de fotbal se joacă fără spectatori. Se aplică regulile acestea. Știm că va produce nemulțumiri. S-a aprobat procedura pentru suspendarea cursurilor în instituţiile de învăţământ. Se interzic activităţile ce includ mai mare de 1.000 de persoane. Pentru activitățile cu mai puţin de 1.000 de persoane se aprobă cu acordul DSP. Până pe 31 martie intră în vigoare aceste măsuri. Aceste măsuri vizează evenimentele publice şi private”, declara Raed Arafat în data de 8 martie 2020.

  • 5.000 de oameni au asistat în Regie, la Rapid – CSM Reșița, în urmă cu fix un an
  • Aproximativ 1.000 de spectatori au urmărit pe viu duelul dintre Csikszereda Miercurea Ciuc și Petrolul Ploiești
ADVERTISEMENT

Când ar putea reveni fanii pe arene? Anunțul lui Eduard Novak

Deși tot mai multe orașe importante din România revin sub incidența codului roșu și își închid restaurantele, barurile sau magazinele, optimismul noului ministru de la MTS nu a dispărut. Eduard Novak speră ca fanii să revină pe stadioane cât mai curând și susține că se bucură și de sprijinul secretarului de stat, Raed Arafat, în demersul său de redeschidere a tribunelor. Cu toate acestea, deocamdată sunt doar promisiuni și vorbe.

„Ne gândim la revenirea suporterilor pe stadioane. Poate va fi un procent de 10% sau poate că acest procent va fi unul mai mare. Vorbim de procent din capacitatea arenelor. FRF are capacitatea de a organiza intrarea și ieșirea spectatorilor de pe stadioane. Deci, se poate realiza. Dacă avem totul foarte bine organizat, nu vor fi probleme. Mai ales că avem și susținerea din partea lui Raed Arafat”, a spus Novak la Digi 24.

Nemulțumirile suporterilor sunt tot mai mari, în condițiile în care au apărut pe internet imagini din cluburi de noapte pline ochi, în care nu se respectă niciun fel de norme de distanțare socială. Au fost aplicat amenzi uriașe patronilor unor localuri cu nume din capitală și nu numai, însă activitatea acestora continuă să se desfășoare fără probleme. De asemenea, autoritățile au permis redeschiderea sălilor de teatru și a altor spații închise care pot reprezenta pericole mai mari pentru oameni decât stadionul.

Sursa foto: Facebook Peluza Cătălin Hîldan

„Toate se deschid, mai puțin stadionul / Doar aici se mai poate infecta omul”, a fost un mesaj semnat de brigada DNL, facțiune dinamovistă din Peluza Cătălin Hîldan. Bannerul a fost afișat în dese rânduri în incinta stadionului Dinamo. În prezent, speranțele suporterilor sunt legate de faptul că România va găzdui meciuri de la Euro 2020, iar oficialii UEFA nici nu se gândesc ca partidele să se joace fără spectatori. Tocmai de aceea, MTS încearcă să permită, ca formă de exercițiu, umplerea a 10% din capacitatea arenelor, pentru început.

Acest lucru ar trebui să se întâmple în cel mai scurt timp, având în vedere că primul meci de la Euro 2020 care se va disputa pe Arena Națională va avea loc peste doar trei luni și 5 zile. În condițiile în care tot mai multe orașe din România intră din nou în cel mai drastic scenariu, de după carantină, pare tot mai dificil de crezut că promisiunile lui Eduard Novak vor putea fi onorate, ceea ce nu poate să producă decât dezamăgiri și nostalgii fanilor.

  • 13 iunie 2021 este data în care ar trebui să aibă loc pe Arena Națională meciul Austria – Macedonia de Nord, de la Euro 2020
  • 4 meciuri de la Euro 2020 ar trebui să fie găzduite pe stadionul din București
ADVERTISEMENT
Tags: