News

Un an fără Cristian Țopescu. Momente de neuitat din cariera comentatorului

15.05.2019 | 11:24
Un an fara Cristian Topescu Momente de neuitat din cariera comentatorului
Cristian Țopescu, alături de gimnastele de legendă, Nadia Comăneci și Sonia Iovan *foto: sportpictures.eu

Pe 15 mai 2018 se stingea din viață marele commentator sportive Cristian Țopescu. Una dintre vocile memorabile ale televiziunii și radioului românesc, Cristian Țopescu a încetat din viață la 81 de ani, după ce a suferit un stop cardio-respirator. El fusese internat timp de o săptămână la Spitalul Elias din Capitală cu mai multe afecțiuni, printre care și diabet. În ciuda eforturilor cadrelor medicale, marele comentator român nu a mai putut fi salvat. Cu toate acestea, el a lăsat în urmă numeroase momente memorabile.

Un an fără Cristian Țopescu. O carieră de decenii în cinstea sportului

Cristian Țopescu a fost fiul lui Felix Țopescu, ofițer de cavalerie și participant la Olimpiada din Berlin din 1936, în echipa hipică a României. Astfel, Cristian a moștenit acest sport de la tatăl său, pe care l-a practicat timp de 11 ani și a și reușit să cucerească două titluri naționale la sărituri peste obstacole, în 1960 și 1962.

Cristian Țopescu și-a început cariera de commentator sportiv în 1964, când s-a angajat la Televiziunea Română. El a fost prezent la șase ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară și la patru ale celor de Iarnă. În 1992 a ajuns să conducă redacția de Sport a TVR, timp de cinci ani, pentru ca apoi, în perioada 1997-1999 să fie director adjunct al TVR. Pe lângă cariera la postul public de televiziune, Țopescu a mai fost director al Prosport în perioada 2003-2007, reporter sportive la Europa FM, commentator la Eurosport și senior editor la Radio Sport Total și Adevărul.

Cristian Țopescu, în timp ce îi era înmânată distincția Colanul de Aur din partea lui Mihai Covaliu *foto: sportpictures.eu
Cristian Țopescu, în timp ce îi era înmânată distincția Colanul de Aur din partea lui Mihai Covaliu *foto: sportpictures.eu

Cele mai importante momente din cariera de comentator sportive a lui Cristian Țopescu

Chiar dacă a avut mii de transmisiuni în direct, cea mai importantă dintre ele este fără îndoială nota 10 obținută de Nadia Comăneci la Olimpiada de Vară de la Montreal. De asemenea, Țopescu a comentat cele două victorii ale naționalei de handbal masculin a României, din 1970 și 1974, Mondialul american din 1994, când „Generația de Aur” a ajuns până în sferturile competiției, dar și olimpiada de la Sydney, când România a ocupat toate cele trei trepte ale podiumului la gimnastică, prin Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru.

Cristian Țopescu a „ratat” însă cea mai importantă performanță din istoria fotbalului românesc. Marele commentator nu a putut fi la microfon la finala câștigată de Steaua în fața Barcelonei, la 7 mai 1986. Asta pentru că cu trei ani înainte fusese interzis de la Televiziunea Română, după ce a comentat meciul dintre Suedia și România de pe 9 iunie 1983. Atunci a fost suspendat pe termen nelimitat întrucât a spus că fotbaliști precum Ilie Balaci, Silviu Lung, Ladislau Boloni și Rodion Cămătaru au primit oferte de transfer de la echipe din străinătate și ar fi în interesul lor, al cluburilor și al țării sale. A fost acuzat că îndeamnă tinerii să plece din țară și ținut departe de microfonul postului public până în 1989, la finala Cupei Campionilor Europeni, pierdută de Steaua cu AC Milan.

Datorită carierei sale, Cristian Țopescu a primit numeroase decorații, precum Ordinul Meritul Sportiv, la 25 octombrie 2007, din partea președintelui Traian Băsescu, Decorația regală „Nihil Sine Deo”, din partea Regelui Mihai I, la 13 septembrie 2010 și Ordinul „Steaua României”, din partea președintelui Klaus Iohannis, în martie 2017.