Pe 11 ianuarie 2024, Radu Drăgușin semna cu Tottenham. Un transfer pentru o sumă record, care avea să ducă un fotbalist de 22 de ani la una dintre cele mai titrate echipe din fotbalul englez.
Suma de transfer a fost de 25 de milioane de euro, plus încă cinci milioane ca bonusuri de performanță. Genoa l-a primit și pe Djed Spence (23 de ani), sub formă de împrumut până în vara sezonului trecut.
Salariu lui Radu a fost fixat la 2,8 milioane de euro, plus bonusuri. Angajamentul fotbalistului, care la vremea respectivă era curtat intens și de Bayern Munchen, este până în 2029.
În cele 12 luni care au urmat, Drăgușin a trecut prin toate stările posibile. A fost criticat și lăudat, “pus” pe lista de transferuri și devenit de neclintit din defensiva londonezilor.
Drăgușin a debutat la Tottenham la trei zile, pe 14 ianuarie, după ce a semnat contractul. A intrat cinci minute în meciul cu Manchester United, în locul unui mijlocaș central.
La următorul meci a fost rezervă, apoi a mai bifat două minte, respective trei minute, în celelalte jocuri. Până la începutul lunii martie, în șase săptămâni, el a jucat doar zece minute, în trei meciuri.
Primul joc ca titular l-a avut la 16 martie. Un dezastru pentru Tottenham: 0-3 la Fulham.
În primul sezon la englezi a jucat destul de puțin. Nouă meciuri, dintre care trei ca titular. În același interval a jucat opt meciuri pentru echipa națională. Toate ca titular.
Tottenham a terminat sezonul pe locul 5, la două puncte de Aston Villa, care a prins ultimul loc de Liga Campionilor. Titulari în centrul apărării au fost Romero (33 meciuri) și Van de Ven (27 meciuri). A mai jucat acolo și Emerson, plecat între timp la Milan.
În ciuda fluctuațiilor din cariera lui, cota lui Drăgușin a rămas aceeași pe tot parcursul anului trecut: 25 de milioane de euro.
Acest lucru nu i-a schimbat foarte mult statutul. A început noul sezon tot ca rezervă. A intrat titular în etapa a treia, apoi rezervă, din nou titular în etapa a cincea.
Ușor-ușor s-a impus, profitând și de accidentările contracandidaților săi. Din octombrie are 15 meciuri ca titular în 2024. Plus alte două în 2025. În total, 17 partide la rând începute în primul unsprezece.
Per total, în primul an calendaristic la Tottenham, Radu Drăgușin a jucat 31 de partide. În 24 dintre ele a fost titular, în restul a intrat pe parcurs. A bifat ca rezervă neutilizată în 17 partide.
N-a dat niciun gol, a primit șase cartonașe galbene și unul roșu.
Cel mai bun meci al lui este socotit cel cu Fulham, scor 1-1, din luna decembrie, când a primit nota 7,7. Partide foarte bune a făcut și cu Manchester City (4-0), Liverpool (1-0), Southampton (5-0), Alkmaar (1-0) sau Coventry (1-0).
La polul opus, cel mai slab meci a fost cu Galatasaray (1-3). Meciuri slabe a făcut și cu Liverpool (3-6), Bournemouth (0-1) ori Wolverhampton (2-2).
În condițiile accidentărilor lui Romero și Van de Ven, Drăgușin e punct fix în defensiva lui Tottenham. Face cuplu cu englezul Archie Gray, venit în acest sezon de la Leeds. Gray este în mod normal mijlocaș, dar poate juca și fundaș central.
N-a dat niciun gol, a primit șase cartonașe galbene și unul roșu. Eliminarea a venit în Liga Europa, contra azerlor de la Qarabag. Tottenham a jucat din minutul opt în inferioritate, dar a câștigat cu 3-0.
Tottenham este în acest moment pe locul 12 în campionat. Are 24 de puncta, după 20 de meciuri. Ultimul loc de Liga Campionilor este la 12 puncte distanță. Ultimul loc de cupele europene, locul opt, e la opt puncta distanță.
În Liga Europa, Tottenham e pe locul 9, cu 11 puncte, după șase meciuri. La fel ca FCSB. Mai are de jucat în deplasare, la Hoffenheim și acasă, cu Elfsborg. În mod normal va prinde măcar play-offul competiției, dacă nu chiar calificarea între primele opt.
Drăgușin este al patrulea român din istoria lui Tottenham, după Vlad Chiricheș (2 sezoane – 43 meciuri/2 goluri), Gică Popescu (un sezon – 28 meciuri/3 goluri) și Ilie Dumitrescu (un sezon – 18 meciuri/4 goluri). Ca cifre, pe ultimii doi i-a depășit, de Chiricheș se apropie vertiginos.