News
notix pixel id

Un angajat poate primi salariul minim pentru maximum doi ani. Ce obligații are angajatorul

Angajatorii pot oferi salariul minim pentru o perioadă limită de doi ani. Ce obligații au aceștia, conform noului program de guvenare care urmează să fie pus în aplicare?
24.11.2021 | 17:10
Un angajat poate primi salariul minim pentru maximum doi ani. Ce obligații are angajatorul
Un angajat poate primi salariul minim pentru maximum doi ani. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Conform noului program de guvernare, un angajat poate primi salariul minim pe economie pentru o perioadă limită de doi ani de zile.

Așadar, angajatorii vor avea mai multe obligații de îndeplinit, dar ei vor fi ajutați de stat, care va sprijini acest demers prin calificarea angajatului respectiv care primește salariul minim.

„Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim”, arată programul de guvernare.

ADVERTISEMENT

Salariul minim urmează să fie crescut de la 1 ianuarie 2022. Cu cât va fi majorat acesta

Totodată, bugetarii pot primi sporuri de performanță, iar guvernanții doresc ca salariul minim din țara noastră să fie crescut de la 1 ianuarie 2022 de la 2.300 de lei, cât este în prezent, la 2.550 de lei.

În același timp, se dorește modernizarea salarizării în sectorul administrat de stat, pentru a fi pus în aplicare un sistem care să îi recompenseze pe cei care au performanțe la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

„Modernizarea salarizării în sectorul public urmăreşte eliminarea inechităţilor şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei”, se arată în programul de guvernare.

Spor de performanță. Cine îl poate primi

Astfel, referitor la acest spor de performanță care ar urma să fie acordat, în programul de guvernare se arată că el va fi oferit lunar celor care au avut rezultate deosebite sau care au participat la activități deosebite.

ADVERTISEMENT

Tot pentru sporul de performanță se încadrează și persoanele care efectuează un volum de muncă mult mai mare decât ar fi normal.

Înainte, vor fi analizate toate categoriile de sporuri, având în vedere și condițiile din PNNR, iar apoi va fi creat un cadrul legal pentru ca aceste sporuri să fie acordate.

ADVERTISEMENT

„Acordarea unui spor de performanţă lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege”. 

Tot în programul de guvenare sunt prevăzute și niște vouchere de vacanţă de 1.450 de lei pentru bugetari.

ADVERTISEMENT

Programul de guvernare poate fi citit aici.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri