News

Un animal neobişnuit, filmat pe Dunăre! Cum ar fi ajuns aici. VIDEO

05.07.2019 | 19:18
Vidra filmata pe Dunare. Sursa foto: stirileprotv.ro

Un animal foarte neobișnuit pentru fauna Dunării și-a făcut apariția tocmai la Galați, lăsându-i pe oameni, dar și pe specialiști, cu gura căscată! Vidra jucăușă s-a lăsat filmată de oamenii aflați în portul respectiv, însă specialiștii spun că locul său nu este acolo! Video poate fi văzut AICI!

Vidră jucăușă filmată pe Dunăre

Apariția spectaculoasă a avut loc într-un port de ambarcațiuni ușoare, unde vidra a fost filmată de câțiva trecători, în timp ce înota nestingherită. Chiar dacă aceste animale sunt destul de des întâlnite în Delta Dunării sau în lacurile de la malul Mării Negre, faptul că un exemplar a ajuns până la Galați este de-a dreptul surprinzător, spun specialiștii. Cel mai probabil vidra era în căutare de hrană, sau poate a unei partenere.

Specialiştii care au vizionat imaginile în care vidra înoată în apropierea portului de ambarcaţiuni uşoare, au tras concluzia că este vorba despre un mascul sănătos şi jucăuş. Gabriela Grigoraș, muzeograf: „Vedem şi noi, anul acesta, nivelul precipitaţiilor şi hidrologia râurilor, a Dunării, arata un nivel crescut – probabil că în căutarea hranei, sau poate populaţia din Delta Dunării a crescut mai mult”.

Vidra filmata pe Dunare
Vidra filmata pe Dunare

Animalul era în căutare de hrană sau de parteneră

Cu toate acestea, numărul exemplarelor din ţara noastră a scăzut drastic, până la 3.000 de exemplare, în anul 2007, din cauza lipsei hranei – crustacee şi peşti mici – pe fondul poluării râurilor sau a Dunării.

“Pesticidele, în mod special, au influenţat foarte mult populaţia de vidre, care a fost destul de abundentă, mai ales în zona Deltei Dunării. În ultimii ani exista totuşi un control mai riguros al acestor substanţe, chiar şi în agricultură”, a declarat Mădălin Șerban, dir. Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Galaţi, pentru stirileprotv.ro.

Conform cercetătorilor, acest animal îşi stabileşte un areal care poate varia între 4 şi 20 de kilometri, de-a lungul malurilor rîurilor unde trăiește în mod obișnuit.