News

Un armistițiu ar putea fi stabilit între Israel şi Hamas. Un oficial al grupării islamiste a declarat încetarea focului

Focul ar putea înceta în Israel, fiind posibil un armistițiu, conform spuselor unui oficial Hamas.
20.05.2021 | 15:57
Un armistitiu ar putea fi stabilit intre Israel si Hamas Un oficial al gruparii islamiste a declarat incetarea focului
ADVERTISEMENT

După zece zile de atacuri constante, un armistrițiu ar putea pune capăt violențelor din Israel. Mai mult, acesta ar putea intra în vigoare în următoarele 24 de ore.

Ambele părți sunt pozitive în privința adoptării acestui armistițiu, care este considerat a fi un viitor succes, prin care se pune capăt atacurilor cu rachetă din Isarel și luptelor de stradă.

ADVERTISEMENT

Armistițiu între Hamas și Israel. Focul ar putea înceta în câteva zeci de ore

Oficialul Hamas Moussa Abu Marzouk a declarat sunt făcute eforturi chiar în aceste momente pentru a pune capăt violențelor dintre israelieni și palestinieni, iar acesta este de părere că discuțiile vor fi încununate de succes.

„Cred că eforturile în curs care vizează armistițiul vor avea succes. Mă aștept ca un armistițiu să fie atins într-o zi sau două, iar armistițiul va fi baza unui acord mutual”, a spus oficialul Hamas.

ADVERTISEMENT

Inclusiv președintele Statelor Unite a discutat cu Benjamin Netanyahu și l-a îndemnat să promoveze încetarea focului și acceptarea unui armistițiu. Joe Biden și oficialul israelian au avut o discuție pe această temă.

„Cei doi lideri au avut o discuție detaliată cu privire la stadiul evenimentelor din Gaza, progresul Israelului în degradarea capacităților Hamas și a altor elemente teroriste și eforturile diplomatice în curs ale guvernelor regionale și ale Statelor Unite”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

ADVERTISEMENT

Mai mult, președintele de la Casa Albă i-a cerut premierului să aibă loc o scădere semnificativă a conflictelor în zonă, pentru ca posibilitatea unui armistițiu între Hamas și Israel să crească.

„Președintele i-a transmis prim-ministrului că se așteaptă astăzi la o dezescaladare semnificativă pe calea încetării focului”, a adăugat Jean-Pierre.

ADVERTISEMENT

Focul ar putea înceta în Israel. Câte victime au murit până acum

În schimb, cancelarul german Angela Merkle s-a arătat pozitivă pentru contacte indirecte cu organizația islamistă Hamas, ținând să precizeze că fără ei nu se poate încheia un armistițiu.

„Nu pot fi contacte directe, dar sigur că mişcarea Hamas trebuie implicată într-un mod sau altul, deoarece fără Hamas nu poate exista acord de încetare a focului”, a spus Angela Merkel, potrivit Le Figaro.

Până la acest moment, bilanțul atacurilor arată că și-au pierdut viețile peste 230 de oameni, în timp ce alți 1.710 sunt răniți, în Fâșia Gaza. În Israel, datele oficiale arată că au fost victime peste 500 de oameni, iar 12 dintre ei au murit.

ADVERTISEMENT