News

Un asistent medical din Oradea, reținut pentru trafic de influență. A luat 30.000 de euro ca să angajeze oameni în perioada pandemiei

Un asistent medical din Oradea a fost reținut pentru trafic de influență. Bărbatul facilita angajarea oamenilor la spital.
24.05.2023 | 17:01
Un asistent medical din Oradea retinut pentru trafic de influenta A luat 30000 de euro ca sa angajeze oameni in perioada pandemiei
Un asistent medical din Oradea, trimis în judecată de DNA. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

Un asistent medical din Oradea a fost reținut de DNA pentru că a luat mită în valoare de 30.000 de euro ca să angajeze oameni la spital. Bărbatul a fost mituit de șapte persoane, cărora le-a promis să faciliteze angajarea  pe perioada pandemiei.

Asistentul medical facilita angajarea oamenilor la spital

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 mai 2023, a inculpatului Crăciun Sorin Ioan, la data faptelor asistent medical în cadrul Spitalului Clinic Municipal ‘Dr. Gavril Curteanu’ Oradea ulterior în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor (după preluarea de către acesta a celei dintâi unităţi spitaliceşti), pentru comiterea a şapte infracţiuni de trafic de influenţă”, au precizat, miercuri, reprezentanții  DNA.

ADVERTISEMENT

Procurorii au specificat că în “perioada 2020 – 2022, în timpul pandemiei de COVID-19, inculpatul ar fi pretins şi primit de la şapte persoane sume de bani cuprinse între 1.500 euro – 13.500 euro, în total 29.500 euro, precum şi alte foloase necuvenite, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra unor factori decidenţi din conducerea celor două spitale amintite mai sus şi promiţând că îi va determina pe aceştia să faciliteze încheierea unor contracte de muncă, pe o perioadă nedeterminată, pe numele acestor persoane, pentru ocuparea unor posturi de asistent medical şi infirmier”.

”Până în prezent, cele şapte persoane nu au fost angajate pe posturile pentru care ar fi remis inculpatului sumele de bani şi foloasele respective”, au mai adăugat  reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție.

ADVERTISEMENT

Un medic din Buzău, prins în flagrant când lua mită

Un medic ORL din Buzău, acuzat că a primit mită pentru a efectua o intervenție chirurgicală, a fost trimis în judecată. Suma de bani pe care o cerea în schimbul serviciilor sale a fost dezvăluită în proces. Medicul, angajat la secția ORL a Spitalului CFR din Buzău, a fost prins în flagrant când a primit 1.500 de lei ca mită pentru a opera un adolescent în vârstă de 16 ani care suferea de deviație de sept. Această intervenție făcea parte din atribuțiile sale de serviciu.

“La data de 28.04.2023 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului C.V.R., pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art.289 alin.1 C. pen. raportat la art.6 din Legea nr.78/2000.

ADVERTISEMENT

În fapt, s-a reţinut că la data de 11.04.2023, în calitate de medic primar în cadrul Spitalului General Căi Ferate Galaţi – Secţia CFR Buzău, inculpatul a primit suma de 1.500 de lei, pe care acesta o pretinsese cu o zi înainte, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu, respectiv pentru a efectua o intervenţie chirurgicală medicală asupra unui minor în vârstă de 16 ani, operaţia respectivă fiind programată în data de 11.04.2023, în cadrul Spitalului menţionat anterior”, au declarat oamenii legii.

Medicul implicat în acest scandal este Viorel Romeo Chioașcă, în vârstă de 67 de ani, care beneficia de o reputație solidă și apreciere în județ. Deși se afla la vârsta de pensionare, acesta a ales să continue să profeseze din cauza lipsei de medici în Buzău.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei locale, minorul în cauză avea o urgență medicală și necesita o intervenție chirurgicală pentru corectarea unei deviații de sept. Polițiștii au aflat că părinții copilului locuiau într-un sat și nu au reușit să strângă suma solicitată de specialistul buzoian. Cel din urmă a fost prins în flagrant în data de 11 aprilie 2023.

ADVERTISEMENT
Tags: