News

Un asteroid de dimensiunea Turnului Eiffel va trece pe lângă Pământ la 1 iunie

NASA a anunțat că un asteroid de dimensiunea Turnului Eiffel va trece pe lângă Pâmânt, marți, la 1 iunie.
31.05.2021 | 14:43
Un asteroid de dimensiunea Turnului Eiffel va trece pe langa Pamant la 1 iunie
Un asteroid de dimensiunea Turnului Eiffel va trece pe lângă Pământ la 1 iunie Sursa foto: The Week
ADVERTISEMENT

Administrația Națională Aeronautică și Spațială a anunțat că mai mulți asteroizi vor trece pe lângă Pâmânt în zilele următoare. Cel mai mare dintre ei o va face la 1 iunie.

Acesta are o dimensiune de 186 de metri, iar cel mai apropiat punct de planeta noastră al traiectoriei sale va fi la 7.242.048 de kilometri. Corpul spațial este considerat „potențial periculos”, scrie Digi24.

ADVERTISEMENT

Un asteroid de dimensiunea Turnului Eiffel va trece pe lângă Pământ la 1 iunie

Asteroizii care depășesc 150 de metri și care se apropie la mai puțin de 7,5 milioane de kilometri planeta noastră sunt încadrați de specialiști în categoria celor „potențial periculos”.

Asteroidul care va trece pe lângă Pământ la 1 iunie a fost denumit KT1. Alte trei corpuri spațiale se vor apropia de Terra.

ADVERTISEMENT

Al doilea asteriod care se va apropia de planeta noastră luni, 1 iunie, măsoară 21 de metri. Acesta va trece la o distanță de 1.116.885 km.

La 31 mai, asteroidul KN2 trece la 144.519 km de Pământ. Acesta este unul mai mic, măsurând doar 6 metri.

ADVERTISEMENT

Tot la 31 mai, asteroidul KS trece la 5.954.573 km de Terra. Acesta măsoară aproximativ 18 metri.

Cum s-ar putea apăra Pământul de o eventuală ciocnire cu un asteriod

Un astfel de scenariu este unul care le dă mult de gândit specialiștilor. Luna trecută, experții de la NASA și cei ai altor agenții spațiale din lume au analizat acest tip de probleme, scrie HotNews.

Aceștia au ajuns la concluzii îngrijorătoare. Pentru a putea evita contactul cu un asteroid, experții ar trebui să știe de existența corpului ceresc cu cinci sau zece ani înainte de eventualul contact.

ADVERTISEMENT

Timpul este cea mai valoroasă resursă pe care ne-am putea-o dori, confruntați cu amenințarea unui asteroid,” a explicat Paul Chodas, managerul Centrului pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ de la NASA.

Până în acest moment, doar 40% din corpurile cerești mai mari de 140m care ar putea să se apropie de Pământ au fost identificate. „Asta înseamnă că în prezent nu contăm decât pe noroc ca să ne păzească de un impact major cu un asteroid. Dar norocul nu este un plan,” a explicat astronomul Richard Binzel de la MIT.

În mare, NASA are trei variante pentru a salva planeta de o asemenea amenințare. Asteroidul ar putea fi ciocnit cu o navă spațială, pentru a-i modifica traiectoria, în cazul în care aceasta este cunoscută. Celelalte două modalități ar fi detonarea unui dispozitiv exploziv lângă el, pentru a-l sparge în bucăți mai mici și mai puțin periculoase și țintirea acestuia cu lasere, pentru a-l topi și devia.

ADVERTISEMENT
Tags: