News

Un asteroid s-a prăbușit în Marea Caraibilor, în apropiere de Puerto Rico. Ce spun astronomii. VIDEO

28.06.2019 | 16:31
Un asteroid sa prabusit in Marea Caraibilor in apropiere de Puerto Rico Ce spun astronomii VIDEO

Un asteroid de dimensiune medie s-a prăbușit în Marea Caraibilor, aproape de statul latino-american Puerto Rico. Evenimentul a avut loc în urmă cu câteva zile, la o distanță de 380 de kilometri de țara amintită din America Centrală. Oamenii care au văzut asteroidul arzând pe cer înainte să cadă în apă s-au speriat foarte tare.

Un asteroid a căzut în Caraibe

Asteroidul, denumit 2019 MO, era de mărimea unui autovehicul și a căzut în mare, relatează Observatorul din Arecibo, oraș situat pe coasta de nord a insulei Puerto Rico, conform agenției EFE. În comunicatul de presă transmis de oamenii de știință, aceștia lămuresc ce fel de explozie au văzut portoricanii în ziua de sâmbătă, 22 iunie.

Unii internauți au spus că a explodat o stea pe cer, iar alții au crezut de la bun început că este vorba despre explozia unui obiect ceresc care a ars în atmosfera terestră. Zvonurile au fost confirmate de astrofizicieni după imaginile observate în Arecibo. Explozia a fost captată de satelitul GOES-16 al Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA).

NASA: Zilnic cad obiecte cerești pe Pământ

Forța de energie a asteroidului, care era cât o mașină ca dimensiune, era între 3 și 5 kilotone. Ca o comparație, pentru a înțelege mai bine despre ce fel de energie este vorba în acest caz, bomba de la Hiroshima din 1945 a explodat cu o forță de 15 kilotone. NASA îi liniștește pe oameni și spune că nu au motive de îngrijorare.

Asta pentru că zi de zi cad între 80 și 100 de corpuri cerești inofensive pe pământ sub formă de praf cosmic, bucăți de metoriți sau asteroizi de mici dimensiuni. Pământul este protejat împotriva ciocnirii cu aceste corpuri de atmosfera pe care o are. Odată intrate în atmosferă, obiectele cerești (sau resturi ale lor) sunt supuse unor forțe de frecare imense, care duc la dezintegrarea cestora, așa cum s-a produs cu asteroidul de lângă Puerto Rico, care a explodat și apoi s-a prăbușit în Marea Caraibilor.